Gündem Ergene Havzası sorunu çözüme kavuşturulmalı

Ergene Havzası sorunu çözüme kavuşturulmalı

01.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP’nin Edirne’den 1. sıra adayı Hülya Yer, “Edirne’de gelecekte çok ciddi kanser olayları ile karşı karşıya geleceğiz. Bu konuda çalışmam var” dedi

Ergene Havzası sorunu çözüme kavuşturulmalı

HDP’nin Edirne’de 1. sıradan adayı olan Hülya Yer, seçim kampanyası hakkında Milliyet’e değerlendirmelerde bulundu. Kadın ve çevre sorunlarını kampanya süresince ön plana çıkaracağını ifade eden Yer, şunları söyledi:
“Babam 1980 darbesinde cezaevine girdi. Ailemin bir kısmı yurtdışına gitmek zorunda kaldı. Biz yedi kardeşiz. Ben başta bir kadın, bir Alevi, bir Kürt ve bir sosyalistim. Yaşamım boyunca demokrasi mücadelesi verdim. Bazıları hâlâ sürgünde. Türkiye’de yığılmış sorunların temel kaynağı, demokratik bir siyasetin olmayışı. Hemen her gün beş kadın öldürülüyor. Eril zihniyet tarafından işlenen bu cinayetlerin hepsi politiktir. Biz buna dur diyoruz. Biz kadınlar toplumun yarısıyız. Üreteniz, yaşatanız. Kadın sorunlarını birinci gündem maddesi olarak ele alacağız. İkinci olarak hem Edirne’de hem de aslında Türkiye’de farklılıkların zenginlik olarak sayılması gerektiğine inanan bir partiyiz. Kampanyamızda ayrımcılığa, ırkçılığa dur demeyi ön plana çıkaracağız. Bu ülkede 40 yıllık bir savaş söz konusu. Barışı savunan bir partiyiz, diyoruz ki herkesin yaşam hakkı vardır. Trilyonlar savaş bütçesine ayrıldı. Asgari ücret çok gülünç, açlık sınırının altında. Savaşa aktarılan bütçe, doğaya, kadına, çevreye, eğitime, sağlığa aktarılmalı.”
‘Romanlar da vatandaş’
Edirne’deki çevresel faktörlerden kaynaklı sağlık sorunlarına da değinen Yer, sözlerine şöyle devam etti:
“Bir avuç zengin kesimin rahatı bozulmasın diye kimi zaman insan sağlığı hiçe sayıldı. Edirne’de ilerleyen zamanlarda çok ciddi kanser olayları ile karşı karşıya geleceğiz. Ergene Havzası’ndan resmen metal akıyor. Fabrika atıkları insan sağlığını, çevreyi tehdit ediyor. İnsanlar Trakya’nın pirincini almıyor artık. Ergene konusunun çok önemli olduğunu düşünüyorum, bunun üzerine bir çalışmamız var. Ergene Havzası sorunu çözüme ulaştırılmalı, ben de konu hakkında çalışıyorum. Öte yandan Edirne’de Romanların yaşadığı mahallelere hizmetler eşit düzeyde gitmeli. Çok kötü koşullarda yaşıyorlar. Edirne’nin çevre düzenlemesini çok seviyorum ama Roman mahallelerinde bu durum göze çarpıyor. Roman halkı da bu ülkenin vatandaşıdır.” n BURCU KARAKAŞ İstanbul

Haberin Devamı

Hülya Yer kimdir?

Tunceli’de 1976’da doğan Hülya Yer, zorunlu göç nedeniyle ailesiyle İstanbul’a taşınmak zorunda kaldı. Serbest muhasebeci olan Yer, BDP Parti Meclisi üyesiyken 2011’de KCK operasyonu kapsamında gözaltına alındı ve geçen sene tahliye oldu. Çeşitli kadın ve Alevi örgütlerinin yanı sıra, HADEP Kadın Kolları, BDP İstanbul İl Yönetimi’nde de çalışan Hülya Yer, halen Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi.