Gündem Ergenlik belirtileri ve başa çıkma yolları

Ergenlik belirtileri ve başa çıkma yolları

18.04.2018 - 14:45 | Son Güncellenme:

Ergenlik, çocukluktan çıkıp yetişkin olmaya doğru atılan bir adımdır. Kız ve erkeklerde fiziksel olarak meydana gelen değişikliklerdir. Bu dönem kızlarda 12-19 yaş aralığı, erkeklerde ise 12-20 yaş aralığıdır.

Ergenlik belirtileri ve başa çıkma yolları

Erkeklerde ergenlik
Erkeklerde ilk ergenlik belirtisi tüylenmedir. Önce cinsel bölgede sonra da yüz ve vücutta kıllanma olarak fiziksel değişimler olmaktadır. Bu dönemde, yüzde sivilceler ve siyah noktalar hâkimdir. Ses ve konuşma kalınlaşmaya başlar. Erkeklik organı gelişimi, olgunlaşmıştır. Boy uzar, ayaklar büyür, kol ve bacaklar uzar.

Kızlarda ergenlik
Kızlarda göğüsler belirginleşmeye başlamıştır. Bu dönemde adetler olmaya başlar, koltuk altı ve cinsel bölgede kıllanma gözlemlenir. Bel ve kalçaları da gelişmeye başlar, vücut hatları yetişkinliğe doğru ilerler.

Ergenlikte ruhsal sorunlar
Gerek kızlarda gerekse erkeklerde birçok ruhsal sorunlar görülmektedir. Ani gülmeler ve ağlamalar; birdenbire üzülmeler olmaktadır. Bencillik duyguları artar, istekleri artışa geçer. Bağımsız hareket etme, sosyal çevrelere daha fazla gitme ve gezme isteği, yeni arkadaşlıklar gibi özellikleri ile kendini keşfetmeye başlar. Karşı cinse ilgi duymaya başlarlar, daha yakışıklı ve güzel görünmek için saçlarına, giyinişine özen gösterirler. Bu dönemde, içine kapanma gibi ruhsal sorunlar yaşayabilirler. Arkadaş çevresinde beğenilmek isterler, istedikleri olmayınca kavga çıkarılar, sinirlerini kontrol etmekte zorlanırlar ve kendilerine olan güvensizlik, bunalım geçirmelerine sebep olabilmektedir. Endişe, korku, duygularını kontrol etmede zorlanırlar.

Ergenlik kız ve erkek için zor bir dönemdir, aynı zamanda ailelerin de sıkıntıya düştüğü dönemlerdir. Ergen, kız veya erkek olsun bunalım ve sorunları uzun sürüyorsa bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Uzman kişiden yardım alınacak durumları nelerdir?
• Kilolarda şişmanlama veya zayıflama tespit edilirse.
• Uyku sorunlarında süreklilik varsa
• Evden çıktığı zaman uzun süre eve gelmiyor ve açıklama yapmıyorsa
• Derslerindeki başarı grafiği değişmişse
• Bunalıma girdiği zaman bir odadan dışarı hiç çıkmıyorsa
• Sevinç ve üzüntülerinde ani değişiklikler oluyorsa
Bu gibi durumlarda fazla gecikmeden uzman bir psikologla görüşüp yardım istenmelidir. Ergenlik döneminde zor zamanlar yaşayan aileler bu dönemde ergenle ilgilenmeli ve ihmal etmemelidir. Zira, bunalıma giren bir ergen intiharı da düşünebilir. Anne ve baba olarak ergenlik döneminde sabırlı ve tedbirli olunuz.