Gündem Erkeklerde kanser riski daha fazla!

Erkeklerde kanser riski daha fazla!

05.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu’nun duyurduğu kanser raporuna göre Türkiye’deki kanser hızı erkeklerde yüz binde 246.8 iken kadınlarda ise yüz binde 173.6

Erkeklerde kanser riski daha fazla

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu, kanser istatistik raporlarını kamuoyuna duyurdu. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ile Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç tarafından açıklanan raporda kanser hızı erkeklerde 100 binde 246.8, kadınlarda ise yüz binde 173.6...
Raporda Türkiye’de toplam 163 bin 417 kişiye yeni kanser teşhisi konulduğu, Türkiye’de kanser görülme sıklığının erkeklerde kadınlara oranla bir miktar daha yüksek olduğu vurgulandı.
Obezitede 5 bin vaka
Raporda öne çıkan bulgular şöyle:
Türkiye kanser insidansı, erkeklerde dünya insidansının üzerinde seyrederken kadınlarda bir miktar daha düşük.
Hastalık Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere oranla hem kadınlarda, hem de erkeklerde daha düşük bir hızda.
Türkiye’de yaşa standardize edilmiş kanser hızı erkeklerde 100 binde 246.8 olarak tespit edilirken, kadınlarda ise 100 binde 173.6 oldu.
Kanser istatistiklerine göre ülkemizde 96 bin 213 erkeğin ve 67 bin 203 kadının kansere yakalandığı tahmin ediliyor.
Obeziteye atfedilen vaka sayısı toplamda 5 bin 896 civarında obezitenin etken olduğu kanserler daha çok kadınları etkiliyor.

Akciğer ve prostat
Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat. Erkeklerde tütün ürünlerine atfedilen vaka sayısı 27 bin 718 olduğu tahmin ediliyor. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden biri olmaya devam ediyor. Bir yıl içinde toplam 16 bin 646 kadına meme kanseri teşhisi konuldu.

Çocukluk çağında lösemi görülüyor
Çocukluk çağı kanserlerinde lösemi en sık görülen kanser türü.
15-24 yaş genç grupta ise erkeklerde testis kanseri, kadınlarda ise tiroid kanseri ilk sırada.
Akciğer kanserinde hastaların yarısından fazlası ileri evrede teşhis ediliyor.
Meme kanserinin sadece yüzde 11,1’i uzak evre kanser vakalarından oluşuyor.
Kadın kanserleri olan uterus korpusu ve serviks kanserlerinin çoğunluğunu erken evrelerde yakalanıyor.
Türkiye’deki son resmi rakamlara göre yaklaşık 96 bin 200 erkek ve 67 bin 200 kadının kanser teşhisi aldığı tahmin ediliyor.
Tüm ölümlerin yüzde 20’si
Ölüm nedeni istatistikleri incelendiğinde; kanser tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.
Kanser, 2015 yılı içinde 49 bin 946 erkek, 27 bin 22 kadının ölümüne neden oldu.
Gırtlak, soluk borusu, bronş ve akciğerin kötü huylu tümörü erkeklerde 20 bin 388 kişi ile en fazla ölüme neden olurken, kadınlarda ise meme kanseri 3 bin 853 kişi ile en yüksek sayıda ölüme neden oldu.
2016’da 2 milyon 17 bin 128 kişi meme kanseri, 2 milyon 898 bin 424 kişiye rahim ağzı kanseri,
1 milyon 708 bin 25 kişi ise bağırsak kanseri tarama programlarına dahil oldu.

‘Asla tedavi edilemez değil’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Kanser günü sebebiyle Twitter’dan mesaj yayımladı. Erdoğan mesajında kanser hastalığının erken teşhisine dikkat çekerek “Yüzde 90 oranında dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan kanser asla tedavi edilemez değildir. Kanseri yenmek bizim elimizde. Tütün, alkol ve hareketsizlik gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durarak sağlığımızı koruyabilir, kansere yakalanma riskini azaltabiliriz” dedi. l İSTANBUL DHA

Her 4 kadından 1’i meme kanseri
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç, Türkiye’de görülen ilk 5 kanser türünün dünyadaki ve diğer gelişmiş ülkelerdeki örüntü ile benzerlikler gösterdiğini belirterek, “Erkeklerde trakea, bronş ve akciğer kanseri 100 binde 52.5, kadınlarda ise 100 binde 43.0 seviyesinde. Akciğer kanserinin evreleri incelendiğinde yüzde 52.7’sinin uzak metastaz yaptığı görülmekte. Akciğer kanserinin teşhisi genellikle geç olmakta. Ülkemizde özellikle erkeklerde hem akciğer kanserinde hem de tütüne bağlı kanserlerde görülen azalma eğilimi devam ediyor. Ancak bu azalma seyri, son yıllarda artan tütün kullanımı ile gelecek yıllardaki kanser istatistiklerinde artış seyrine dönüşebilir” dedi.
50-69 yaş arası
“Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü” diyen Keskinkılıç, raporda yer alan bilgileri şöyle özetledi: “Tanı konulan her 4 kadın kanserinden 1’i meme kanseri. Ülkemizde meme kanseri tanısı alan kadınların yüzde 44.5’i 50-69 yaş arasında yüzde 40.4’ü ise 25-49 yaş aralığında yer alıyor. Meme kanseri evreleri incelendiğinde veri tabanında yer alan invaziv vakaların yüzde 11.1’i uzak evrede. Kolorektal kanserler hem kadınlarda hem de erkeklerde üçüncü sırada yer alıyor. Erkeklerde yüz binde 22.8 ve kadınlarda ise yüz binde 13.8 sıklığında bu tür görülüyor. Uterus serviksi ise kadın kanserlerinde onuncu sırada. Başlıca etkeni HPV olan bu kanser ülkemizde düşük sıklıkta görülüyor. Ancak Uluslararası Kanser Ajansı tarafından yapılan analizlerde HPV’ye bağlı kanserler erkek kanserlerinin yüzde 1’ini, kadın kanserlerinin ise yüzde 5-10’undan sorumlu. Ülkemiz verileri incelendiğinde, HPV ile ilişkili kanserlerin kadınları daha çok etkilediği, kadınlarda erkeklerin yaklaşık 5 katı HPV ilişkili kanser olduğu tahmin ediliyor. Kadınlarda tiroid kanseri en sık görülen ikinci kanser olurken, erkeklerde dokuzuncu sırada yer alıyor.”