Hamilelik Hazırlığı Erkeklerde kısırlık nedeni varikosel

Erkeklerde kısırlık nedeni varikosel

22.09.2015 - 09:48 | Son Güncellenme:

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Büyükalpelli, kısırlık şikayeti olan erkeklerin yaklaşık yüzde 50'sinde “varikosel(toplardamarın genişleyip varisleşmesi)” olduğunu söyledi. Varikosel nedir?

Erkeklerde kısırlık nedeni varikosel

Erkeklerde kısırlık nedenleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Recep Büyükalpelli, içinde 3 binden fazla zararlı madde bulunan sigaranın sperm sayısını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. Prof. Dr. Büyükalpelli yaptığı açıklamada, "Evli çiftlerin 1 yıl korunmasız ve düzenli birlikteliklerine rağmen gebelik elde edememelerine infertilite (kısırlık ) denir. Hiç gebelik oluşmamışsa bu çift ‘primer infertil’ olarak tanımlanır.

Haberin Devamı

Evli çiftlerin 1 yıl içinde yüzde 80-85’inde gebelik olur. Olmazsa olası bir kısırlık varsayılır. Kısırlık problemli çiftlerin yaklaşık yüzde 5'inde erkek sebepli, yüzde 5'inde kadın sebepli ve yaklaşık yüzde 5'inde ise hem erkek hem kadın sebepli infertilite vardır. İnfertilite araştırmasında çifti birlikte değerlendirmek gereklidir" dedi.

“KISIRLIK ŞİKAYETİ OLAN ERKEKLERİN YÜZDE 40- 50'SİNDE VARİKOSEL”

Varikosel'in, skrotum adı verilen yumurtalık torbalarında yumurtalıkların etrafında oluşan varisli damarlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Recep Büyükalpelli, "Varikosel sol tarafta daha sık görülür. Erkeklerin yüzde 10 -20 sinde görülen bu durum genellikle herhangi bir şikayete yol açmaz.

Bazen ilerlemiş varikosellilerde testislerde ağrı, küçülme, dolgunluk hissi gibi şikayetlere neden olabilirler. Varikosel testislerdeki kanı boşaltan venlerin(toplardamar) genişleyip varisleşmesidir. Varisleşmiş bu toplardamarlar genişlediğinden içlerinde bulunan kan dolaşımını düzenleyen kapakçıklar işlevlerini yitirdiklerinden testisten uzaklaştırmaları gereken pis kanı uzaklaştıramamaktadırlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kısırlık şikayeti olan erkeklerin yaklaşık yüzde 40- 50’sinde varikosel olduğunu söyleyen Prof. Dr. Recep Büyükalpelli, "Genişleyen damarların testislerde ısı artışına sebep olduğu ve bu nedenle sperm üretimini olumsuz etkilediği, genişleyen damarlarda biriken kanda yüksek oranda bulunan bazı metabolik ürünlerin ve oksijenlenmenin azalması sperm üretimini olumsuz etkilemekte ve kısırlığa sebep olmaktadır. Varikosel yumurtalıkların muayene edilmesi ve ultrasonografik inceleme ile tespit edilir. Varikoseli olan erkeklerde kan akımının yavaşlaması ve geri akımına bağlı infertiliteye neden olabilir" şeklinde konuştu.

VARİKOSELEKTOMİ AMELİYATI

Varikosel erkek kısırlığının tedavi ile en iyidüzeltilebilen yöntemi olduğunu belirte Büyükalpelli şu bilgileri verdi: "Tedavi oldukça yüz güldürücüdür. Varikoselin tek tedavisi ameliyattır. Kısırlık şikayeti olan varikoselli erkeklerde, çok yoğun ağrı şikayeti olanlarda ve testislerinden biri diğerine göre anlamlı küçülme göstermiş varikoselli erkeklerde cerrahi tedavi önerilir.

Haberin Devamı

Ameliyatta varisli venler bağlanır. Ameliyat genellikle hastane de yatmayı gerektirmez. Ameliyattan 3 ay sonra sperm üretiminde düzelme görülmeye başlar. Sperm tetkiki ameliyattan sonraki 3-6. ayda yapılmalıdır. Sperm üretimindeki düzelme ameliyat olan hastaların yüzde 70'inde görülür.

Yapılan araştırmalarda varikoselektemi ameliyatı olanların yaklaşık yarısının bebek sahibi olduklarını göstermiştir. Ameliyat ne kadar özenli yapılırsa bu oran o kadar artar. Ameliyatta genişlemiş ve fonksiyonlarını kaybetmiş toplardamarlar iptal edilirken sperm kanalları, temiz kan taşıyan damar ve lenf damarları korunur" şeklinde konuştu.

SİGARA VE KISIRLIK

Sigara kullanımının sperm oranlarını etkilediğini vurgulayan Büyükalpelli açıklamasını şöyle tamamladı: "Sigara dumanı karbonmonoksit, hidrokarbon, kadmium, nitrosamin ve nikotin gibi 3 binden fazla kimyasal bileşik içerir. Çok sayıda çalışmada sigara içimi ile akciğer hastalıkları ve çeşitli kanserler arasında kesin ilişkiler bulunmuştur.

Haberin Devamı

Ancak sigara içimi ile sperm sayı, hareket, morfolojik bozukluklar arasında ilişkiyi araştıran çalışmalar birbiriyle tutarsızdır. Bazı çalışmalar sigaranın semen parametrelerini etkilemediğini bazı araştırmalar hem sperm parametrelerinin kötü etkilendiğini hemde gebelik oranlarında azalmalar saptadıklarını bildirmişlerdir.”

Yazarlar