Erkeklerde rinoplasti (burun estetiği)

Erkeklerde en az kadınlar kadar dış görünümlerine önem vermeye başladılar... Bu da estetik operasyonlara olan ilgilerini arttırmaya başladı. Bunun sebepleri arasında en önemlisi kadın erkek ilişkilerinden ziyade, dış görünümüyle dikkat çeken ve toplumda kabul gören kişilerin iş yaşamında daha başarılı olmalarıdır. Görünümü daha hoş olan erkek satıcının ikna kabiliyetinin daha fazla olması, halkla ilişkiler, pazarlama gibi sektörlerin giderek artması ve bu sektörlerde karşılıklı iletişimin önemli olması, dış görümünün bu derece önemsenmesine neden olmaktadır.

Haberin Devamı

Bu nedenle erkekler son dönemlerde estetik ameliyatlara daha fazla ilgi duymaya başlamıştır. Estetik operasyonlar genellikle kadınlarla özdeşlese de, günümüzde erkeklerde estetik ameliyatlara ilgi göstermektedir. Burun estetiği yani rinoplasti ameliyatı olan hastaların yaklaşık olarak %30-40 oranı erkeklerden oluşmaktadır. Erkekler artık dış görünümlerine daha fazla özen göstermektedir. İyi bir görünüş, gösterilecek en iyi referanstan daha önemli hale gelmiştir.

Rinoplasti yani burun estetiği ameliyatları da, hem kadınların, hem de erkeklerin rağbet ettiği estetik operasyonlar arasındadır.

Burun yaşamda fonksiyonları kadar önemli olsa da, estetik açıdan yüze anlam katan ve ifadeyi şekillendiren bir organdır. Rinoplasti ameliyatının amacı yüze uyumlu olacak şekilde buruna doğal bir şekil vermektir. Yapılan ameliyatla burun yapısı büyültülebilir, küçültülebilir, kısaltıp, uzatılabilir. Burun ucu tekrar şekillendirilir, kemeri giderilir, dudak ve burun arasındaki açı düzeltilerek, burun delikleri küçültülür. Ayrıca solunum fonksiyonları da, aynı ameliyatla giderilebilir. Günümüzde rinoplasti ameliyatı yaptıran erkek hastaların yarısı solunum ve kemik sorunları nedeniyle yaptırmakta, diğer yarısı ise estetik amaçlı uygulamalar nedeniyle ameliyatı tercih etmektedir.

Rinoplasti ameliyatında kadın ve erkek hastalara yapılan uygulamalar aynı mıdır?

Burun estetiğinde dikkate alınan ölçüler, kadın ve erkeklerde farklılık göstermektedir. Bir erkek hastada kalkık ve üst tarafı içe doğru kavisli bir burun yapılması, hastanın yüzüne kadınsı olan feminen bir ifadenin yerleşmesine sebep olur. Erkek burnunun ideal yapısında burun ucu kıvrık olmamalı, sırt tarafı kavisli yerine düz olmalıdır. Rinoplasti ameliyatlarında kabul edilmiş olan ideal ölçülerdeki burun kalkıklık açısı erkekler için, 90-95 derecedir.

Haberin Devamı

Erkekler için yapılacak burun estetiği ameliyatı özen ve tecrübe isteyen bir iştir. Burun estetiği uzmanı bu konuda yeteri kadar deneyime sahip olmalıdır. Ameliyatta yapılacak en küçük hata, hastanın kadınsı bir görünüme bürünmesine neden olabilir. Bu yüzden erkeklere yapılacak rinoplasti ameliyatında, estetik cerrahın seçimi önem taşımaktadır.

Toplumumuzda erkeklerdeki burun yapısı özel bir biçim içermektedir. Burun genellikle büyük ve kemerli olmasının dışında, burun ucu aşağıya doğru bakmaktadır. Burun estetiği planlanırken, güzellik anlayışının değişkenliği dikkate alınmalı, genel beğeniye uyacak burun yapısından ziyade, hastanın yüzüne uyumlu olacak stil tercih edilmelidir. Yeni yapılacak burun şekli, erkeklerin görünümüne uygun olmalıdır. Gerektiği takdirde, burun ameliyatı yanında yüz simetrisi ve yüz profilinin sağlanması için, çene ucu estetiği de birlikte yapılmalıdır. Sonuçta yüze uyumlu olacak bir burun yapısı ortaya konmalıdır.

Haberin Devamı

Erkeklerde rinoplasti sonrası iyileşme

Genel anesteziyle yapılan ameliyat, işlemlere göre 1-2,5 saat arası devam edebilir. Ameliyattan sonra hastalar birkaç gün içinde ayağa kalkabilir. Fakat erkeklerin yapılan rinoplasti ameliyatı sonrasında işlerine dönmesi için, şişliklerin ve ödemin geçmesine ve rahatsızlığının derecesine göre bir değerlendirme yapılır.

Çalıştığı işin fazla ağır olmaması halinde, işe dönme daha kısa sürer. Burundaki alçı alındıktan sonra, hastalar morlukları örtmek amacıyla buna uygun kozmetik ürünlerden faydalanabilir. Bu etkilerin daha hızlı iyileşmesini sağlamak içinde, faydalı olacak doktorun önerdiği uygun kremler kullanılabilir.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı

Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı

Site: http://www.selcukinanli.com/

Instagram: https://www.instagram.com/rinoplasti/
Facebook: https://www.facebook.com/prof.dr.selcuk.inanli/