Erkek Sağlığı Erkeklerde varikosel sebepleri ve tedavisi

Erkeklerde varikosel sebepleri ve tedavisi

08.12.2015 - 11:16 | Son Güncellenme:

Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Oyman, kısırlığa yol açan varikoselin nedenlerini ve tedavisini açıkladı.

Erkeklerde varikosel sebepleri ve tedavisi

Erkek kısırlığının en sık rastlananı varikosel, çocuk sahibi olamamanın başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Varikosel testislerin(yumurtaların) pis kirli kanını götüren toplardamarların varis şeklinde genişlemesi ve uzamasıdır. Genellikle %90 oranında sol testiste görülür. Erkeklerde kısırlığın en önemli nedenlerinden biri ve görülme sıklığı toplumda %15-25 olup 20-35 yaşları grubunda fazladır. Varikosel testislerden kirli kanı götüren toplardamarların içerisinde yer alan kapakçıkların yetersizliğinden kaynaklanır.

Haberin Devamı

Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Oyman, kısırlığa yol açan varikoselin nedenlerini şu şekilde açıkladı: “Testislerden gelen kirli kanın içerisinde toksik metabolitler yüksek orandadır. Ayrıca testis fonksionu için belirli bir ısı gereklidir. Varikoselli hastalarda toplardamarlarda biriken kirli kandan dolayı ısı yükselir, buda sperm yapımını bozar.Varikosel testislerin küçülmesine yani atrofiye uğramasına sebep olabilir.

Her varikoselli hasta kısır değildir. Varikoselli hastaların yaklaşık %70 de sperm yapımı bozulmuştur.Spermiogramda genellikle sperm sayısında azalma, yapısal bozukluklar ve sperm hareketlerinde azalmalar görülür.” dedi.

Varikoselli Hastalar Genellikle 3 Neden İle Doktora Başvururlar

Haberin Devamı

1- Düzenli ilişkiye rağmen çocuk olmaması,

2- Testislerde ağrı,

3- Testislerin bulunduğu scrotumda şişlik.

Varikosel Teşhisi Nasıl Yapılır?

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Oyman, muayenenin elle yapılarak tespit edildiğini belirtirken, yapılan scrotal renkli dopler sonografi ile varikosel teşhisinin yapılabileceğini belirtti. Dr. Oyman, “Varikosel teşhisi konulan hastaya sperm tahlili yapıldıktan sonra ameliyata karar verilir. Eğer sperm tahlili normal ise ameliyat şart değildir. Fakat, sperm tahlili bozulmuşsa ameliyat şarttır.” şeklinde konuştu.

Varikosel Tedavisi NasılYapılır?

Varikosel tedavisinde cerrahi müdahalenin şart olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Oyman, varikosel tedavisi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Ameliyat mikroskopik olarakyapılır. Operasyon kasıktan uygulanır, yaklaşık 30 dakika sürer. Hasta aynı gün taburcu olabilir. Ameliyattan sonra sperm değerlerinde %50-60 oranında düzelme beklenir.

Ameliyattan 3 ay sonra sperm üretiminde düzelmeler beklenir. Sperm tahlili ameliyattan 3 ay sonra yapılmalıdır. Varikosele bağlı kısırlığı olan hastalarda başarılı ameliyata rağmen bile gebelik şansı %40- 60 oranındadır. Varikosel erkeklerde cinsel performansı etkiliyen bir hastalık değildir. Ameliyattan sonrada hastalarda cinsel performansta azalma veya artma beklenmez.” şeklinde konuştu.

Yazarlar