Gündem Erkeklerden ‘YANINDAYIZ’ hareketi

Erkeklerden ‘YANINDAYIZ’ hareketi

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Erkekler tarafından kurulan YANINDAYIZ Derneği, kadına yönelik şiddetin sonlanması, eğitim, sağlık ve çalışma hayatı gibi alanlarda fırsat eşitliğinin sağlanması için çalışacak

Erkeklerden ‘YANINDAYIZ’ hareketi

Türkiye’de ilk kez, erkekler tarafından toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı bir dernek kuruldu. YANINDAYIZ Derneği, Türkiye’de tam eşitlik sağlanması amacıyla erkeklerle, erkekleri hedef alan çalışmalar yaparak, toplumsal cinsiyet eşitliğindeki dönüşümü hızlandırmayı hedefliyor. Kurucu başkanlığını toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu Nur Ger’in yaptığı “YANINDAYIZ Derneği”nin kurucuları arasında 41 erkek yer alıyor.

Haberin Devamı

Beyoğlu Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi’nde dün gerçekleştirilen dernek tanıtım toplantısına, kurucu üyelerin yanı sıra çok sayıda kadın aktivist, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, gazeteci, iş insanı ve aydınlardan oluşan bir kalabalık katıldı. Tanıtım toplantısında, dernek kurucu üyelerinin cinsiyet eşitsizliğine karşı verdikleri mesajların olduğu video sunumu gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısının sunumunu ise dernek kurucularından Yekta Kopan yaptı.

‘Fırsat eşitliği sağlanacak’

Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve cinsiyete dayalı ayırımcılığa neden olan her türlü engel ve önyargı ile mücadeleyi amaçlayan YANINDAYIZ Derneği’nin, kadına yönelik şiddetin sonlanması, eğitim, sağlık, çalışma hayatı ve ev emeğinde ortaklık gibi alanlarda fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaları yürüteceği açıklandı.

Haberin Devamı

Dernek başkanı dışında, tamamı erkeklerin aktif katılımıyla kurulan YANINDAYIZ Derneği’nin bu yönüyle dünyanın sayılı, Türkiye’nin ilk sivil toplum kuruluşu olduğu belirtildi. Tanıtım toplantısında tam eşitlik amacıyla erkeklerle birlikte, erkekleri hedef alan çalışmalar yapılacağı duyurulurken; Derneğin Danışma Kurulu kadınlardan oluştu. Danışma Kurulu’nda Canan Güllü, Emel Armutçu, Fatma Çiğdem Aydın, Leyla Navaro, Meral Tamer, Müjgan Suver, Nazan Moroğlu, Sanem Oktar, Şule Yüksel, Tijen Mergen ve Ümit Boyner yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren YANINDAYIZ Derneği Başkanı Nur Ger, Türkiye’deki kadınların yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde yalnız bırakılmaktan şikayet ettiklerini belirterek, “Bu durum artık değişiyor. Artık cinsiyet eşitliği için ayağa kalkan, sesini yükselten, ‘Yanındayız’ diyen erkekler olacak. Üyelerimiz kadına ve çocuğa yönelik şiddet tamamen ortadan kalkana kadar seslerini yükseltecek” dedi. Ger, Türkiye’de kadın işgücü katılım oranının yüzde 28’lerden, OECD ortalaması olan yüzde 63’e çıkarılması durumunda milli gelirin ortalama yüzde 20 artacağını söylüyor.

Erkeklerden ‘YANINDAYIZ’ hareketi

Dernek tanıtım toplantısına kurucu üyelerin yanı sıra çok sayıda kadın aktivist ve STK temsilcisi de katıldı.

Haberin Devamı

Cinsiyet eşitliği için düzenleme yapılmalı

Derneğin kurucularından Necati Özkan kadınların eşit temsili için devletin fiili olarak cinsiyet eşitliğini mümkün kılabilecek tedbirleri alması, bazı yasal düzenlemeleri çıkarması gerektiğini belirterek, siyasi partilerin demokratik ve katılımcı birer parti olarak tüzük ve programlarından başlayıp yapmaları gerekenler olduğunu söyledi.

İşte derneğin kurucu üyeleri

Kurucu başkanlığını Nur Ger’in yaptığı YANINDAYIZ Derneği’nin erkeklerden oluşan kurucu üyelerinin isimleri şöyle:

Agah Uğur, Ahmet Dördüncü, Ahmet Ümit, Arda Batu, Ata Selçuk, Bekir Ağırdır, Bernard Arkas, Burhan Karaçam, Bülent Gürcan, Cevdet Mercan, Cüneyt Yavuz, Doç. Dr. Can Ger, Dr. Alper Hasanoğlu, Dr. Bahadır Kaleağası, Dr. Bülent Atuk, Dr. Erkan Tozluyurt, Dr. Güven Sak, Ferhat Boratav, Gökhan Öğüt, Gönenç Gürkaynak, Görgün Taner, Hakan Güldağ, Laki Vingas, Mehmet Nane, Mert Fırat, Murat Yeşildere, Murat Yetkin, Necati Özkan, Okan Yılmazer, Prof. Dr. Bülent Bayraktar, Sami Kariyo, Selçuk Pehlivanoğlu, Sinan Altun, Soli Özel, Şükrü Ünlütürk, Tamer Saka, Tolga Egemen, Uğur Gürses, Yekta Kopan, Yetik Kadri Mert.”