Gündem Erken emeklilik için ailesinden gizli çalışıyordu

Erken emeklilik için ailesinden gizli çalışıyordu

18.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Antalya’daki kömür ocağında metan gazı sızıntısı sonucu 2 işçi hayatını kaybetti. İşçilerden Esen Çavuş’un, erken emekli olabilmek için bir yıldır ailesinden gizli madende çalıştığı, Levent Korkmaz’ın ise emekliliğine 3 ay kaldığı ortaya çıktı

Erken emeklilik için ailesinden gizli   çalışıyordu

Antalya’nın Kemer ilçesinde önceki akşam kömür ocağında meydana gelen metan gazı sızıntısı sonucu zehirlenen maden işçileri 39 yaşındaki Levent Korkmaz ile 36 yaşındaki Esen Çavuş yaşamını yitirdi. Ölen işçilerin Zonguldaklı oldukları, Korkmaz’ın emekliliğine 3 ay kaldığı, asıl mesleği aşçılık olan Çavuş’un ise 1 yıldır ailesinden gizli maden ocağında çalıştığı öğrenildi. Olayla ilgili maden ocağınının ortakları ve işletme müdürü olmak üzere 3 kişi gözaltına alındı.

Kemer’in Ovacık Mahallesi’nde ‘Balyak- Balyak Madencilik Ltd. Şti.’ adlı firma tarafından 2015 yılından beri işletilen kömür ocağında önceki akşam metan gazı sızıntısı meydana geldi. İşçilerden Levent Korkmaz ile Esen Çavuş madende, girişi 830 metre uzaklıkta galeride mahsur kalırken, gazdan etkilenen işçilerden Ersin Akkuş (36), Hüseyin Durmuş (19), Feyzettin Bayramoğlu (26), Özgür Arık (44), Kadir Özbek (24) ve Ömer Erden (28) çeşitli hastanelerde tedaviye alındı. Madende mahsur kalan 2 işçiyi kurtarmak için ocağa giren 8 işçi de gazdan etkilenince, güçlükle dışarıya çıktılar.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, AFAD, UMKE ve sağlık ekipleri sevk edildi. Mahsur kalan 2 işçinin kurtarılması için Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) da 7 kişilik kurtarma ekibi kurtarma çalışmalarına katıldı. Ekipler saat 03.00 sıralarında Levent Korkmaz’ın, saat 03.15’te ise Esen Çavuş’un cesetlerine ulaştı.

4 gözaltı

Şirket ortaklarından Muhammed Murat Bal ve Ramazan Bal, işletme müdürleri Salih Akça ile Emre Tutsak, mühendis Mustafa Doğanay gözaltına alındı. Ramazan Bal, Kemer İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı’ndaki ifadesinin ardına serbest bırakıldı. Diğer şüpheliler ise adliyeye sevk edildi.

Jandarmanın çevrede güvenlik önlemi aldığı madene giren bilirkişi heyeti ve jandarma inceleme yaptı. Yaklaşık 1 saat süren incelemenin ardından madenin tekrar çalışmasına karar verildiği belirtildi. Madendeki yoğun gazın boşaltılması için de sürekli hava basıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Biz onun şantiyede çalıştığını sanıyorduk’

Acı haberin ardından cenazeleri almak için Adli Tıp Kurumu’na koşan madenci yakınları sinir krizi geçirdi. İkisi de Zonguldaklı olan işçilerden Levent Korkmaz’ın, emekliliğine de 3 ay kaldığı, 3 yıllık evli Esen Çavuş’un ise 15 yıl otellerde aşçılık yaptıktan sonra erken emeklilik için madende çalışmaya başladığı belirtildi.

Esen Çavuş’un madende çalıştığını bilmediklerini söyleyen ağabeyi İsa Çavuş, “Maden ocağında bir yıldan beri gizli çalışıyormuş. Haberimiz yoktu, olay olunca öğrendik, yıkıldık. Şantiyede çalışıyor diye biliyorduk. Bize öyle dedi. Bilseydik izin vermezdik” dedi. Çavuş, maden ocağında iş güvenliği bakımından eksiklikler olduğunu, ocakta sensör ve gaz ölçer bulunmadığını, uzaktan izlemenin ise bulunmasına rağmen çalışmadığını öne sürdü.