Gündem Ermeniler de mazlum

Ermeniler de mazlum

29.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soykırımı inkâr ettiği gerekçesiyle İsviçre’de mahkûm olan Perinçek, AİHM kararı sonrası görülen temyiz davasında 1. Dünya Savaşı’nın mazlumları arasında Ermenilerin de olduğunu söyleyerek ‘Bırakın mazlumlar konuşsun’ dedi Ermenistan’ın avukatlığını ünlü avukat Amal Clooney’nin yaptığı duruşmaya kalabalık bir heyetle giden Perinçek, ifade özgürlüğü üzerine temellenen savunmasında şöyle konuştu: Biz Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız!

Ermeniler de mazlum

Ermeni soykırımını inkâr etmenin suç sayıldığı İsviçre’de, “Ermeni soykırımının emperyalist bir yalan olduğunu” söylemesi üzerine mahkûm edilen ve bu davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyarak, ilk aşamasını kazanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, davanın temyiz duruşmasına kalabalık bir heyetle gitti. Davada Ermenistan devletinin avukatlığını ünlü Hollywood yıldızı George Clooney’nin, ünlü bir avukat olan eşi Amal Alamuddin Clooney yaptığı için dava ayrıca ‘magazinel’ bir boyut kazandı. Perinçek, davadaki savunmasında Ermenilere dostluk mesajı vererek, savunmanın olası itirazlarını çürütmeye çalıştı ve “Bizim görüşlerimiz tartışılabilir ama özgürlüğümüzü savunmak Avrupa hukukunun gereğidir” dedi.

Bağış ve Baykal yan yana
AİHM Büyük Daire’de görülen temyiz duruşmasında, 17 hâkim görev yaptı. George Clooney’nin eşi, Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko ve Wikileaks’in sahibi Julian Assange’ın da avukatı olan Amal Alamuddin Clooney, Perinçek’e karşı yaklaşık 10 dakika Ermenistan tezlerini savundu.
Duruşmada, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yan yana oturdu. CHP’li Haluk Koç, Gülsün Bilgehan Toker, Dilek Akagün Yılmaz ile AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki de salonda hazır bulundu.
Perinçek’in yabancı avukatı Laurent Pech, “İfade özgürlüğü hiçbir şekilde, bir ülkedeki çoğunluğun isteği üzerine ceza kavramı olarak soykırım kavramının genişletilmesi yolu ile saldırıda bulunan tarihsel devlet gerçekliklerini hoş görmez. Soykırımı bir kavram olarak kullanmayı reddetmeyi cezalandırmanın gerekliliğini ileri sürmek, ifade özgürlüğü hakkı ile uyuşmamaktadır” dedi.
Perinçek’in Türk avukatı da, “Perinçek’te her kastı arayabilirsiniz, ama ırkçılık kastını isterseniz bin yıl arayın, bulamazsınız. Çünkü dünya görüşü, bilimsel sosyalizmdir. Başkanı olduğu Sosyalist Parti 1991 yılında Kürt meselesindeki tavrı nedeniyle kapatılmıştır ve Doğu Perinçek bu konuda AİHM’de Türkiye Devleti’ne karşı açtığı davayı kazanmıştır” dedi.

Osmanlı’yı tanık gösterdi
Ermenistan’ın avukatları Geoffrey Robertson ile Gevorg Konstanyan ise tehcirin bilinçli bir soykırım çabasının parçası olduğunu savunarak, Ermeni ölümleri için 1. Dünya Savaşı’nın fırsat olarak kullanıldığını ifade etti. Ermeni avukatlar, Ermenileri hedef alan hareketlerin Anadolu’da pek çok alana yayıldığını, sivil ve çocuklara da zarar verdiğini söyledi.
Clooney ise ifade özgürlüğü ile ilgili AİHM tezlerini çürütmekten çok, “soykırım” tezlerini tekrarladı. Soykırım iddiasının hangi kanuna dayandığını anlatan Clooney, soykırımı 1915’te Ermeni tehcirine imza atan Osmanlı’nın da kabul ettiğini öne sürdü.

‘Avrupa insanı için buradayız’
Perinçek ise Ermenistan avukatlarının savunmalarına karşılık tekrar söz alarak şunları söyledi:
“Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız. AİHM 2. Dairesi’nin 17 Aralık 2013 günü açıklanan kararı, Avrupa’nın özgürlük mirasını temsil ediyor ve Avrupa’daki özgürlükleri güvence altına alıyor. O kararı aynen tekrar ediyoruz. Düşünceyi açıklama özgürlüğü, farklı, hatta aykırı görüşe özgürlüktür. Özgürlük, statükoya karşı çıkanlara gereklidir. 1. Dünya Savaşı’nda taraf olan devletlerin ve halkların birbirlerine karşı o tarihlerden kalan belli yargıları var. Bunların geleceğimiz üzerindeki olumsuz etkilerinden kurtulmalıyız. Avrupa insanının bilinci, 1915 olayları konusunda yasaklarla kuşatılmasın.

‘90 kilo belge verdik’
2. Daire, kararında 1915 olaylarına ilişkin görüşlerin tartışmalı olduğu saptanmıştır. Ermeni Patrik Vekili Ateşyan ve Başpiskopos Nişanyan bu ay yaptıkları konuşmalarda, kimi Ermeni ve kimi Türk çevrelerinin birbirlerini zalim ve kendilerini mazlum olarak görmelerindeki olumsuzluğa değindiler ve dış mihrakların rolünü vurguladılar. Biz de aynı görüşteyiz. 2. Daire, Ermeni Patriği dahil, herkesin özgürce konuşmasına güven sağlayan bir karar vermiştir. Biz, 1915 olaylarının soykırım tanımına uymadığını belirttik ve bu savımızı bilimsel savunmayla öne sürdük. İsviçre Mahkemesi’ne 90 kilo Rus ve Ermeni belgesi verdik. Rus raporlarına ve mahkeme kararlarına, Ermeni devlet adamlarının ve subaylarının resmî rapor ve kitaplarına, Alman generallerinin tanıklığına dayandık. Görüşlerimiz tartışılabilir, ama bizim özgürlüğümüzü korumak, Avrupa hukukunun gereğidir.
Soykırım hukuki bir tanımdır. Osmanlı devleti, Ermeni yurttaşlarımıza karşı uygulamalarda, Ermeni toplumunu toptan yok etme amacıyla hareket etmemiştir. Bununla birlikte 1. Dünya Savaşı sırasında karşılıklı kırım ve zorla göç ettirme (tehcir) olduğunu her zaman belirttim. Ermeni yurttaşlarımızın acılarını her zaman paylaştım. Ermenilere karşı husumet veya nefret içeren tek sözcüğümü bulamazsınız. Onların kültürümüze ve hayatımıza katkılarını her zaman vurguladık. Ermenileri değil, büyük devletleri sorumlu tuttuk. Bu söylemimizle de Ermeni yurttaşlarımızı koruduk.

‘İddialar tabulaştırıldı’
Ermeni soykırımı iddiaları tabulaştırıldı ve Avrupa’da Türkleri aşağılamanın aracı haline getirildi. Türkler ve Müslümanlar, bugün Avrupa’nın karaderilileridir. Bırakınız mazlumları savunanlar da konuşabilsin. Ermeniler de bu mazlum kavramı içindedir. Mazlumların konuşma hakkı, Avrupa’da hoşgörünün ve kardeşliğin gelişmesi için en sağlam güvencedir. AİHM, ifade özgürlüğünü güvence altına alan kararıyla nefret söylemini de mahkûm etmiş olacaktır. Biz Avrupa ve Türkiye’de barış ve kardeşlik için buradayız.”
Perinçek, Ermeni tehcirinden sorumlu tutulan isimlerden Talat Paşa için “Talat Paşa bir hürriyet kahramanıdır, 1908 Devrimi sırasında Ermeni örgütleriyle birlikte davrandı. Kendisi Ermeni dostudur” dedi.
Mahkemenin, temyiz başvurusuna ilişkin kararını martta açıklaması bekleniyor.

Tek oylama bekleniyor
Usul ve esas yönünden oylama yaparak davayı görüşen AİHM’nin temyiz başvurusunu, davanın esasına girmeden sonuçlandırması bekleniyor.
İsviçre hükümeti, AİHM kararına itiraz ederken, kendi kanunundaki soykırımla ilgili hükme Perinçek’in sözlerinin girip girmeyeceğinin netleşmesini istemiş, kanununu karara göre düzelteceğini belirtmişti. Büyük Daire’nin bundan sonraki süreçte tek celsede yapacağı oylamayla itirazı karara bağlaması ve süreci iki aya kadar sonlandırması bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Büyük hata yapmazsa kazanır’

Davada doğrudan görevli olmayan ama Türklerin başvurularının geldiği dairede görev yapan bir AİHM raportörü, “Perinçek büyük hata yapmazsa kazanır” yorumunda bulundu. Bunun için de en önemli kıstasın, Ermenilerin hedef gösterilmemesi olduğu belirtildi.
Davanın temyizinin Perinçek tarafından kazanılması, Avrupa’nın diğer ülkeleri için de önem taşıyor. Almanya’nın aldığı son kararın ardından İsviçre’nin itirazının reddedilmesi, diğer ülkelerden yapılacak başvurular için de Ermeni soykırımının olmadığının savunulmasının suç olmadığı yönünde içtihat oluşturacak.

Komite üyesi uçaktan indirildi
Ergenekon davasından aldığı yurtdışı yasağı Strasbourg’daki duruşma nedeniyle kaldırılan Doğu Perinçek, Fransa’ya hareket edecek uçakta alkışlarla karşılandı. Talat Paşa Komitesi üyesi Tunç Akkoç ise Ergenekon kapsamındaki yurtdışına çıkış tedbiri kaldırılmasına rağmen, bir başka soruşturmada kaydı olması nedeniyle uçaktan indirildi, uçak yaklaşık 1 saat rötarla kalktı. Bir başka komite üyesi, pasaport kontrolünden geçmesine rağmen, vize süresinin az kaldığı gerekçesiyle, apron kapısından çevrildi ve uçağa binemedi. Bedri Baykam ve Gülsen Tuncer gibi sanatçılar da Perinçek’e destek vermek için Fransa’ya geldi. AİHM önünde toplanan Ermeniler de Türkler de salona yaklaştırılmadı.

Elçilik önünde eylem
İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’e destek vermek isteyen bir grup dün İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliği önünde eylem yaptı. Kuğulu Park’ın önünde toplanan grup adına açıklama yapan Türkiye Emekli Subaylar Derneği Genel Başkanı Erdoğan Karakuş, Türk milletinin soykırım yapmadığını, vatanını savunduğunu söyledi. 10 kişilik grup büyükelçilik binası önünde de aynı açıklamayı tekrarladı.

Haberin Devamı

Dışarıda eylem yapıldı

Başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın çeşitli kentlerinden gelen Türkler, mahkeme salonunun karşısında toplandı, bazıları Azerbaycan bayrağı açtı. Türklerin tam karşısında 20-30 kişilik bir Ermeni grubu Fransız bayrakları açıp, “1915’i unutma”, “Soykırımı biliyorum” yazılı dövizler taşıdı. Duruşma nedeniyle Strasbourg’a çıkarma yapan Talat Paşa Komitesi üyelerine, karşıt grupla polemiğe girmeme ve slogan atmama talimatı verildi.