Ege Ertaş türkülerine gitarlı yorum

Ertaş türkülerine gitarlı yorum

20.06.2017 - 03:09 | Son Güncellenme:

Türk halk müziğinin büyük ustası Neşet Ertaş’ın ve temsilcisi olduğu bozlak, Yaşar Üniversitesi öğrencisi Mehmet Kılınç’ın yüksek lisans tezine konu oldu.

Ertaş türkülerine gitarlı yorum

Türk halk müziğinin büyük ustası Neşet Ertaş’ın ve temsilcisi olduğu bozlak, Yaşar Üniversitesi öğrencisi Mehmet Kılınç’ın yüksek lisans tezine konu oldu. Bozlakları ve özellikle de Neşet Ertaş’ın eserlerini inceleyip klasik gitarla yeniden yorumlayan Kılınç, hem tez yazdı hem de büyük ustanın 5 eserine gitar için düzenlemeler yaptı.
Kılınç, ‘Bozlak müziğinin klasik gitar ile yeniden yorumlanması’ adlı tezinde Anadolu müziği temsilcilerinden Şemsi Yastıman, Muharrem Ertaş, Hacı Taşan, Çekiç Ali, Ali Rıza Güney, İsmail Altunsaray ve Neşet Ertaş’ın eserlerini inceleyerek klasik gitar ile yeniden yorumlanması üzerine çalıştı.
Yeniden icra etti
Türkülerle büyüdüğünü belirten Kılınç, “Yüzyıllardır Anadolu’da yaşamış bir toplumun içinden çıkan bozlağı, etimolojik, tarihsel ve müzikal açıdan inceleyip klasik gitar ile yeniden icra edilebilme olasılıklarını araştırdım. Bozlak kültürünün en önemli yapısı olan Abdal toplumunun bu müziğe olan bağlılıkları ve bozlak kelimesinin aslında onların tamamen yaşam tarzları olduğunu araştırıp geçmiş ve şimdiki zamanda kullanılan çalgılar, makam ve ayakları da inceledim” dedi. l İZMİR DHA