Erteleme alışkanlığını yenebilirsiniz !

Başarısızlık sorunu ile ilgili çalışıyorduk. Genç, yakışıklı, kendine güvenen bir hali vardı. Birçok iş yeri değiştirmişti ve hepsinde de başarılı olamadığı için ya ayrılmak zorunda bırakılmıştı, ya da kendisi ayrılmıştı.

Bu sefer öyle olmamalıydı. Yıllardır hayalini kurduğu o büyük firmaya girmişti ve artık bu firmada kariyer yapmak, başarılarına başarı katmak istiyordu.

Koçluk çalışmaları haftada bir yapılır ve her görüşme sonunda danışana uygulamalar verilir. Danışanın görevi bir hafta boyunca uygulamaları düzenli olarak yapmaktır. Bu şekilde çalışıldığında mutlaka ilerleme kaydedilir.

Haberin Devamı

Ancak çalışmalarımız ilerledikçe bir terslik olduğunu sezmeye başladım. Üç seansı geride bırakmıştık ilerleme kaydedemiyorduk!

Konuyu incelediğimde danışanımın verdiğim uygulamaları yapmadığı bilgisine ulaştım. Nedeni ise erteleme sorunuydu.

Yarın akşam yaparım, ertesi sabah yaparım, haftaya yaparım diyerek uygulamaları erteliyor ve çalıştığımız konu ile ilgili ilerleyemiyorduk.

Danışanımın başarılı olamama nedeni açıktı. Erteleme alışkanlığı onu başarısız kılıyordu !

Erteleme problemi, başarıyı etkileyen oldukça ciddi bir sorundur ve eğer giderilmezse kişinin tüm yaşamı ertelemesine sebep olabilir.

İnsanlar neden erteler?

1. Yaşanılan içsel veya duygusal çatışmalar ertelemeye sebep olabilir.

Örneğin çalıştığınız iş yerinden memnun değilsiniz ve daha iyi bir iş yerine geçme isteğiniz varsa mevcut işlerinizi askıya alabilirsiniz. Ya da çalıştığınız iş yerinde sizden daha başarılı olduğunu düşündüğünüz kişiler varsa, “ben nasılsa başarısızım, o zaman işlerimi yapmayım” şeklinde bir erteleme yaşayabilirsiniz.

Okul hayatında erteleme alışkanlığına sahipseniz, muhtemelen anlamadığınız, sevemediğiniz derslere çalışmıyor ve yarın yaparım, öbür gün yaparım diyerek erteliyor olabilirsiniz.

Duygusal anlamda başarısızlıktan korkmak içsel bir çatışma yaratarak erteleme alışkanlığını körükleyebilir.

2. Ebeveyn Etkileri

Dünyaya gözlerimizi açtığımız ve ilk tanıdığımız kişiler olan ebeveynlerimiz de tüm alışkanlıklarımızın ve duygusal tepkilerimizin temelindeki başrol oyuncalarıdır.

Haberin Devamı

Ebeveynlerince otoriter, sert ve kontrolcü bir şekilde büyütülmüş kişilerde erteleme alışkanlığı daha sık görülmektedir. Anne veya babanın çocuğu yetiştirirken kontrolcü, sert ve otoriter yaklaşımı çocuğu paniğe sürükler. Yaşadığı zihinsel karmaşa ve panik, çocuğun kendini düzene sokma becerisini engeller. Bu yüzden böylesi vakalarda sorunun kökenine inmekte fayda vardır.

3. Karakteristik Özellikler

Yapılan araştırmalarda kötümser, her şeyi en kötü yanından ele alan, her durumu karanlık gören ve hep en kötüyü bekleyen kişilerde erteleme alışkanlığının daha sık yaşandığı tespit edilmiştir. Bireye eşlik eden düşünsel tutumlar her konuda olduğu gibi, erteleme alışkanlığının gelişiminde rol oynamaktadır. “Ben nasılsa başarılı olamam.” “Benden daha bilgili kişiler var” “Benden bir şey olmaz” gibi negatif telkinler kişide ertelemeye sebep olabilir.

4. Geçmiş Deneyimlerin Etkisi

Geçmişte yaşanılan başarısızlıklar erteleme alışkanlığını artırabilir. Birey geçmişte yaşadığı başarısızlıkları sık sık düşünüp demoralize oluyor ve duygusal anlamda bir çöküş yaşıyorsa erteleme artar.

Haberin Devamı

Peki nasıl başa çıkacağız erteleme alışkanlığı ile ?

* Her konuda olduğu gibi bu konuda da farkındalık geliştirmek çok önemlidir. Ertelemeyi hangi zamanlarda ve şartta sergilediğinizi fark etmeniz gerekir. Bunu yaparken kendinize karşı dürüst olabilmek işi kolaylaştıracaktır. Dilerseniz bir ajanda edinin ve not alın. Hangi şartlarda ve zamanlarda erteliyorsunuz?

* Edindiğiniz ajandaya yaptığınız tüm işleri not edin ve sonuna kırmızı kalemle BAŞARDIM diye yazın. Kırmızı ile yazılan yazılar, bilinçaltına direk mesaj verir ve daha da başarılı olmanız konusunda size yardımcı olur.

* Eğer birden fazla iş yapıyor ve bu yüzden ertelediğinizi düşünüyor iseniz yaptığınız işleri parçalayın ve adım adım bütüne gidin.

* Kendinize zaman hedefi koyun! Mesela çalıştığınız iş yerinde bir rapor hazırlayacaksınız kendinize şunu söyleyin “Bir buçuk saat sonra bu raporu bitireceğim!” Bu teknik, hedefe odaklanma konusunda size destek olacaktır.

Eğer tüm bu uygulamaları yapıyor ve bir ilerleme kaydedemiyorsanız bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.

Başarılı ve mutlu günler dilerim.

Sevgi ve saygılarımla,

A.Nilgün Aktaş

Kişisel Gelişim Uzmanı

www.aysenilgunaktas.com