Siyaset ‘Erteleme için çok geç’

‘Erteleme için çok geç’

23.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin seçim kampanyaları kapsamında, Erbil kentinde final mitingi yapıldı.

‘Erteleme için çok geç’

Gövde gösterisine dönüşen mitingde IKBY Başkanı Mesut Barzani, refrandumun ertelenmesine yönelik baskılara dikkat çekerek, “Erteleme için çok geç. Yüz yıldır Kürdistan halkı cezalandırılıyor. Hala ceza vermeye doymadınız. Eğer yine ceza verecekseniz, beni cezalandırın” dedi.

‘Birlikte yaşayamayız’

Refrandumun final mitingi Erbil’deki Franso Hariri Stadyumu’nda yapıldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin konuşmacı olarak katıldığı mitinge onbinlerce kişi katılırken bölge yönetimi, tam kadro Barzani’nin yanında yer aldı. Daha sonra konuşan Barzani, Irak’la Kürtler arasında birlikteliğe dikkat çekerek, geçen zaman içinde Bağdat’la tüm tarafların iradesiyle, birlikte yaşamaya çalıştıklarını ancak artık birlikte yaşamanın şartlarının kalmadığını ifade etti. Barzani, “Ne yasa bıraktılar ne de ortaklık, 4 bin 500 köyümüzü yerle yeksan ettiler. 12 bin Feyli Kürt’ünü ve 8 bin Barzani’yi katlettiler” dedi.
Barzani, dünyada birçok ülkeninin refrandumun yapılmaması için kendisine baskı kurmaya çalıştığını belirterek, bunu ‘baskı kartı’ olarak değerlendirdi. Baskıları ciddiye almadığını belirten Barzani, “Referandum kararından önce Bağdat’a ‘Bunu ciddiye alın’ dedik” diye konuştu. Barzani, şöyle devam etti: “Referandumun ertelenmesi için bize gece gündüz baskı yapılıyor. Bize referandumu erteleyip ‘Bağdat’la diyalog kurun’ deniliyor. Biz bunu istemiyoruz. Biz, Bağdat’la iyi niyetle diyaloga hazırız, ancak 25 Eylül’den sonra. Kendimi halkıma mahçup edecek biri değilim. Referandum, sınırları belirlemek için değil, amacımıza ulaşmak içindir. Biz, taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

Erbil’de devlet provası

- Bağımsızlık referandumu final mitinginin yapıldığı Erbil başta olmak üzere, birçok yerde Kürtler bayrak ve “Evet” flamaları ile cadde ve sokakları doldurdu.

- Halkı bağımsızlık yönünde oy kullanmaya teşvik etmek için propaganda ekipleri kapı kapı dolaşıyor.

- Barzani resimli propaganda pankartları yanı sıra Kürtçe, Türkçe, Arapça, Farsça ve İngilizce “Evet” afişleri her köşe başını süsledi.

- Miting alanını dolduran ve kentin değişik noktalarında görüştüğümüz, Kürtler, yüzyıllardır bekledikleri anı yakaladıklarını, geriye dönüşün mümkün olmadığını belirterek, hep bir ağızdan, “Ok yaydan çıktı. Artık boyunduruk altında yaşamak istemiyoruz. Kürtler kendi kendini yönetecek. Bizim de bir devletimiz olacak” dedi.