Gündem Erzurum'da kayakla atlama kulelerinde toprak kayması

Erzurum'da kayakla atlama kulelerinde toprak kayması

15.07.2014 - 16:27 | Son Güncellenme:

ERZURUM’un 2011 yılında ev sahipliği yaptığı 25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yaptırılan kayakla atlama kulelerinin önündeki pistlerde toprak kayması meydana geldi. Pistler tamamen kullanılamaz duruma gelirken, otel ve diğer tesisler de boşaltıldı. Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, "Tamiratı yeni yapılmıştı. Bir sorun yoktu. Garanti kapsamında müteahhit firma göreve çağrıldı" dedi. Yarar, firmanın 15 yıl garanti süresi olduğunu da belirtti.

Erzurumda kayakla atlama kulelerinde toprak kayması

Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum’un merkez Palandöken İlçesi Kiremitliktepe’de 100 milyon lira harcanarak yaptırılan Türkiye’nin ilk kayakla atlama kulelerinde bugün sabah saatlerinden itibaren toprak kayması hissedildi. 95 ve 125 metre yükseklikteki iki kulenin önündeki pistlerde görülen açılmalar üzerine Gençlik Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü, AFAD ekiplerini bölgeye götürerek inceleme yaptırdı. Toprak kayması olduğu belirlenen pistler, bugün saat 15.00 sıralarında heyelanla birlikte tamemen dağıldı.

Haberin Devamı

Kış sezonunda hiç kullanılmayan, geçen 6 Temmuz günü ise kampa giren Kayak Milli Takım sporcularının atlayış yaptığı pistlerde meydana gelen toprak kayması, çevrede deprem korkusu yarattı. Kimsenin burnunun kanamadığı olayda can kaybı ve yaralanma olmadığı bildirildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, toprak kaymasının 3 gün önce başladığını bu yüzden Milli Takım'ın kayakla atlama antrenmanı yapmasına izin vermediklerini bildirdi. Mühendisler ve uzmanlardan oluşan bir ekibin toprak kayması olan bölgede inceleme yaparak bir ropor hazırladığına dikkati çeken yetkililer, önlem açısından atlama kulelerinin de boşaltıldığını belirtti Yetkililer, "Bu bir doğal afet. İnşaatla ilgili bir sorun yok. Otel ve atlama kulelelerini önlem olarak boşalttık. Birkaç gün içinde raporlar açıklanacak. Kayak Milli takım atlama yaptığı sırada göçük olmaması büyük bir şans" dedi.

Haberin Devamı

ERZURUM'UN HAYALİYDİ

Türkiye'yi yeni bir heyecanla tanıştıracak, 2 Mayıs 2010'da yapımına başlanan ve dünyanın en yüksek rakımda olma özelliği taşıyan tesislerde 20, 40, 60, 95 ve 125 metre yükseklikte Kayakla Atlama Kuleri yaptırıldı. 1940'larda tahtadan yaptırılan tramplene benzetilen atlama kulelerini Başbakan Tayyip Erdoğan 7 Ocak 2011'de hizmete açmıştı. Yapım sırasında toprak kayması olan bir bölgede, 20- 30 yaşlarındaki çam ağaçları kesilerek yaptırılan yere, Palandöken Dağının Ejder Tepesinin sağında kalan Sultan Sekisi alternatif olarak gösterildi. 2011 sonrası 125 metre yüksekliğindeki kulenin tepesinde bulunan kafetarya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından işletiliyordu. Kulelerde bulunan dürbünlerle ziyaretçiler, çevreyi kuş bakışı olarak izliyor. Her gün ortalama yaklaşık 200 kişinin gezdiği kuleleri aydınlatmak için ayda 30 bin lira harcanıyordu.

15 YIL GARANTİSİ VARDI

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, çökmeye ilişkin, "Tamiratı yeni yapılmıştı pistin. Bir sorun yoktu, hatta törenle atlama yapılmıştı orada. Son dönemde yoğun yağmur yağdığını ve bundan dolayı bazı hareketler olduğu söyleniyordu ama bu boyuta geleceği düşünülememişti. Atlamalar güvenlik sebebinden dolayı durduruldu" dedi.

Haberin Devamı

Yapan firmanın 15 yıl garanti süresi olduğunun altını çizen Yarar, "Garanti kapsamında yapan müteahhit firma çağrılmıştır göreve. Tabii vilayetimizin sorumluluğunda olduğu için vilayetin bunu çok yakından takip ettiğini biliyorum. Sayın valimiz de konuya çok ilgili ve birinci derecede müdahil durumda. Konunun uzmanları tarafından daha etraflı bir inceleme yapılacak ve bu inceleme neticesinde tekrardan bunu yapan firmanın tamiratı yapma da temin edilecek" ifadelerini kullandı.

SEYİRCİ BÖLÜMÜNDE ÇATLAK VAR

Yarar, "Seyirci bölümünde de bir çatlak var ama esas atlama pistlerinin enine bir çatlak gözüküyor ve büyük bir kayma gözüküyor. Netice itibarıyla dört sene önce yapılmış olduğundan dolayı böyle bir şey olmaması beklenir. 'İmalat aşamasındaki bir hatadan mı kaynaklandığı, yoksa bir öngörülemeyen zemin etüt neticesinde yanlış malzeme kullanımı mı, yoksa öngörülemeyen tepedeki hareketten mi kaynaklandı', bunlar inceleme sonunda sizlere aktarılacak" dedi.

Haberin Devamı

Kulelerde hiçbir sorun gözükmediğini ancak kulelerden atlanılan değil de inilen yerin bir bölümünde çatlak olduğunu vurgulayan Yarar, Kayakla Atlama Milli Takımı'nın kampına ilişkin, şöyle konuştu: "Ağustos ayında bir yurt dışı kampımız olacaktı. Bizim çalışma programımızı şu aşamada aksatmıyor. Zaten üç hafta burada çalışıp, daha sonra yurt dışında bir kamp yapacaktık. O kampı belki bir hafta erkene çekeceğiz ama şu aşamada atlanabilir halde değil. Tahmin ediyorum etraflı bir rapordan sonra bir, bir buçuk aylık bir tamirat süresi olacaktır, diye düşünüyorum."

MİLLİ TAKIMI ÇIKARTTIK

Türkiye Kayak Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Nuroğlu, Erzurum'daki atlama kulelerinin pistlerinde meydana gelen çökmeye ilişkin, "Yapmış olduğumuz kontrollerde zeminde şişmelerin olduğunu görmüştük. Bu nedenle atlama kulelerinde olan milli takımı herhangi bir sorun yaşamadan buradan çıkardık" dedi.

Haberin Devamı