Dünya Esad: ABD’nin desteklediği Kürt savaşçılar vatan haini

Esad: ABD’nin desteklediği Kürt savaşçılar vatan haini

19.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitriy Rogozin ile Hmeymim Üssü’nde buluştuktan sonra açıklamalarda bulundu.

Esad: ABD’nin desteklediği Kürt savaşçılar vatan haini

Esad, “Suriye’de savaşın sona erdiğini söyleminin gerçekçi olmadığını ancak savaşın büyük kısmının üstesinden DAEŞ’in yok edilmesi ile gelindiğini” söyledi. Batı ülkelerini Suriye’deki teröristleri desteklemekle suçlayan Esad ana sorunlardan birinin de Fetih El Şam (El Nusra) olduğunu belirtti. Esad, ABD’nin ülkesinde DAEŞ’e karşı desteklediği Kürt savaşçıları (PKK’nın Suriye kolu YPG’nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri) “vatan haini” olarak nitelendirdi. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA ise Esad’ın “Herhangi bir yabancı devletin komutasında çalışan, vatanına, halkına ve ordusuna karşı olan herkes diğer taraflarca adlandırılmasının önemi olmaksızın vatan hainidir” dediğini aktardı.

Rusya merkezli Sputnik’in haberine göre, başarısızlığa uğrayan son tur Cenevre görüşmelerinde Suriye hükümetine yönelik suçlamaları ‘geçersiz’ olarak değerlendirdiklerini ifade eden Esad, “Çıkarları için çalışan grupları suçlayamazlar. Bizim için bu suçlamalar hiçbir anlam taşımıyor. Onlar geçersiz” ifadelerini kullandı. Rusya’nın Soçi kentinde yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin ‘temsil ve katılımcı’ bağlamında Cenevre’den farklı olmasını umduklarını söyleyen Esad, kongrede her konunun
tartışılabileceğini ancak yeni anayasa ve seçimlerin öncelik olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘Esad kalacak’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’da ülkesinde France 2 kanalına konuşurken Suriye ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Macron, Fransa’nın önceliğinin Suriye’de Esad’ı devirmekten ziyade DAEŞ’i yok etmek ve soruna siyasi çözüm bulmak olduğunu vurguladı. Fransa Cumhurbaşkanı, Esad’ın geleceği hakkında “O orada olacak, çünkü gerek İran gerek Rusya olsun Suriye’de sahada savaşı kazananlar tarafından korunuyor” yorumunu yaptı. Macron, geçen hafta Fransız ordusunun Eylül 2015’ten bu yana süren Suriye operasyonunu sona erdireceğini kaydetmişti.