Gündem Eşitlikte yine sınıfta kaldık

Eşitlikte yine sınıfta kaldık

08.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 9’uncu kez Türkiye’nin “Temsilde Kadın-Erkek Eşitliği” karnesini açıkladı. Karneye göre Meclis’te, yerel yönetimlerde, bürokraside, yüksek yargıda, akademide, işveren ve meslek örgütlerinde, özetle “karar alma mekanizmalarında” erkek egemenliği tüm ağırlığı ile devam ediyor.

Eşitlikte yine sınıfta kaldık

KA.DER açıklamasında şu veriler yer aldı:
“Milletvekillerinin yüzde 14,7’si, belediye başkanlarının yüzde 2,7’si, muhtarların yüzde 1,3’ü, valilerin yüzde 2,4, rektörlerin yüzde 9,5’i, büyükelçilerin yüzde 14,3’ü kadın. 14 işveren ve meslek örgütünün ve 7 yüksek yargı organının yalnızca 1’er koltuğunda kadın başkan var. Müsteşar ve başbakan yardımcısı kadın yok! Okuma yazma bilmeyen kadınlar, erkeklerden 5 kat fazla.”
Kadınların “gelecekte TBMM ve yerel yönetimlere aday olacak kişilerin belirlendiği bürokrasi koltukları”na oturmalarının adeta hayal olduğunu vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“26 müsteşar arasında hiç kadın yok. 81 valinin yalnızca 2’si, 171 büyükelçi ve daimi temsilcinin 24’ü kadın. TBMM’deki milletvekillerinin yaş gruplarına bakıldığında da ‘erkek siyasetin’ kapıyı sadece 60 yaşın altındaki kadınlara açtığı görülüyor. Meclis’te 60 yaş üzerindeki 82 milletvekilinden yalnızca 3’ü kadın. Başka bir deyişle TBMM’deki 60 yaş üzerindeki erkek sayısı neredeyse kadın milletvekillerinin toplamı kadar. Erkeklerin ‘iktidar olmayı en çok sevdiği’ ve kadınları sokmamak için ‘en çok direndiği’ karar mekanizmaları arasında yerel yönetimler başı çekiyor.”