Zonguldak Eski Çöplükte 900 Çiftçi Eğitim Görecek

Eski Çöplükte 900 Çiftçi Eğitim Görecek

07.04.2017 - 13:45 | Son Güncellenme:

.

Eski Çöplükte 900 Çiftçi Eğitim Görecek

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde vatandaşlar tarafından çöplük olarak kullanılan ve ıslah edildikten sonra tarımsal faaliyete açılan 20 dönümlük arazide yılda 900 çiftçiye eğitim verilecek.

Haberin Devamı

Alaplı Ziraat Odası tarafından hazırlanan Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen "Uygulamalı Tarım ve Tarım Eğitim Alan Oluşturulması" projesinin açılışı yapıldı.

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, iki yıl önce 20 yıllığına kiraladıkları 20 dönümlük çöp alanının bir aylık bir çalışmayla temizlenerek tarıma açıldığını söyledi.

Tarım alanında şu anda birçok meyve ve sebze fidanı dikildiğini belirten Türkoğlu, şöyle konuştu:

"Teorik eğitimi ve uygulamalı eğitimi birleştirerek bölge tarım bilincini artırmak amacıyla fındık ürününe yan gelir olacak şekilde alternatif ürün olarak kivi, çilek, hurma ve seracılık faaliyetleri düşünmekteyiz. Şu anda bulunduğumuz arazi tarıma elverişli olmasına rağmen atıl durumdaydı. Tarım yapılmayan arazide modern tarım teknikleri kullanarak arazilerin verimli şekilde kullanılmasını sağladık. Yöre halkını çay boyunca yer alan arazilerde tarım yapmaya yönlendirdik. Bu yönlendirme sonucunda atıl arazilerde tarım yapılacak ve çay ıslahı, çöp atma gibi sorunların önüne geçilebilmesi için fırsatlar doğacaktır."

Haberin Devamı

Türkoğlu, binanın faaliyete geçtiğinde yılda 900 çiftçiye tarım takvimine göre eğitim verilecek düzeye geleceğini ifade etti.

Türkoğlu, "Proje kapsamında 12 dönüm örtü altı çilek yetiştiriciliği, toplam 5 adet bin 500 metrekarelik sera, kivi yetiştiriciliği, bölgemizde üstün gelişme özelliği olan 100 adet Trabzon hurması, iki katlı 150 metre karelik eğitim binası, arazinin gece korunması için güvenlik görevlisi kalacak şekilde dizayn edilecektir." diye konuştu.