Dünya Eski direktöre kızdı, erişimini kısıtladı

Eski direktöre kızdı, erişimini kısıtladı

17.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump, kendisini hainlikle suçlayan CIA eski direktörü Brennan’ın güvenlik iznini iptal etti. Brennan ise Trump’ın ifade özgürlüğünü bastırdığını belirtti. Trump’ın başka eski istihbarat çalışanları için de aynı uygulamaya gitmesi bekleniyor

Eski direktöre kızdı, erişimini kısıtladı

ABD Başkanı Donald Trump, kendisinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Helsinki’de yaptığı görüşmeyi “hainlik” olarak niteleyen CIA eski Direktörü John Brennan’ın güvenlik iznini iptal etti. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, düzenlediği basın toplantısının başında, Trump’ın Brennan’ın izninin iptaline ilişkin yaptığı açıklamayı okudu. Açıklamada, “Ülkemin belirli bilgilerini korumak için bu bilgilere ulaşımı kontrol etmek de dahil olağanüstü bir anayasal sorumluluğum var. Bugün bu sorumluluğumu yerine getirmek için eski CIA Direktörü John Brennan’ın güvenlik iznini kaldırma kararı aldım” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

“Brennan’ın yalanları ve son zamanlarda yaptığı giderek artan öfkeli açıklamaları, ülkenin en sıkı tutulan sırlarına erişimine uygun değil” ifadesiyle devam eden açıklamada, Trump’ın eski FBI Direktörü James Comey, eski Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, eski Ulusal Güvenlik Ajansı Başkanı Michael Hayde, eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susa Rice’ın, eski Federal Soruşturma Bürosu Direktör Yardımcısı Andrew McCabe, eski Başsavcı Sally Yates, eski FBI çalışanları Lisa Page ve Peter Ztrzok ile hala Adalet Bakanlığı çalışanı olan Bruce Ohr’un da güvenlik izinlerini iptal etmeyi düşündüğü kaydedildi.

Eski direktöre kızdı, erişimini kısıtladı
‘Pes etmem’

Eski CIA Direktörü Brennan ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu davranışı, Trump’ın ifade özgürlüğünü bastırma ve kendisini eleştirenleri cezalandırma konusundaki çabasının bir parçası. Bu olay, istihbarat profesyonelleri de dahil tüm ABD’lileri seslerini çıkarmanın bedeli konusunda aşırı derecede endişelendirmeli. Benim prensiplerim izinlerden çok daha fazlasına değer. Pes etmeyeceğim” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Sanders, geçen ay yaptığı açıklamada, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde güvenlik soruşturmasından geçmiş istihbarat sorumlularının aldıkları güvenlik izinlerinin iptal edilebileceğini duyurmuştu. Brennan geçen yıl da, iki yıl önceki başkanlık seçimlerinden önce Trump’ın seçim kampanyası yetkilileri ve Rusya arasındaki işbirliği iddialarını konu alan soruşturmanın “sağlam temelleri” olduğunu söylemişti. Trump bu iddiaları reddediyor ve soruşturmayı “cadı avı” diye tanımlıyor.

ABD basını Trump’a karşı birleşti

ABD’de 300’ye yakın haber kuruluşu, Başkan Donald Trump’ın saldırılarına karşı koymak amacıyla bir özgür basın kampanyası başlattı. The Boston Globe gazetesi öncülüğünde başlatılan kampanyada, gazeteler yayımladıkları editoryal makalelerle ve sosyal medyadaki “EnemyofNone” (Kimsenin düşmanı değiliz) etiketiyle Trump’ın basına yönelik suçlamalarını kınayarak, özgür basının önemini vurguladı. Birçok ulusal ve yerel gazeteyle birlikte İngiliz Guardian gazetesi de çağrıya yanıt verdiklerini duyurdu. Trump medyada yer alan bazı haberleri “sahte haber” diye nitelemiş ve gazetecilere “halk düşmanı” diyerek saldırmıştı.

Haberin Devamı

Trump’ın sıklıkla hedef aldığı New York Times (NYT) gazetesinde ‘Özgür basınının size ihtiyacı var’ başlıkla makalede “Hoşunuza gitmeyen gerçeklerin ‘yalan haber’ olduğu konusundaki ısrar demokrasinin yaşam kaynağı için bir tehlike. Gazetecileri ‘halk düşmanı’ olarak nitelemek de tehlikelidir, nokta” ifadelerine yer verildi. ABD’nin önde gelen gazteelerinden Wall Street Journal ise kampanyaya katılmadı. Gazetenin James Freeman imzalı yorum köşesinde Boston Globe’un çabalarının gazetelerin yazı işlerinin bağımsızlığına aykırı düştüğü savunuldu.

Trump ise ABD basınına Twitter üzerinden yanıt verdi. “Ülkemiz için basın özgürlüğünden daha çok istediğim birşey yok” diyen Trump, aslına bakarsanız basın istediğini yazmakta özgür fakat yazdıklarının çoğu yalan haber. Siyasi bir amaç güdüyor ya da sadece bazı insanları üzmek istiyorlar. Dürüstlük kazanır” ifadelerini kullandı.