Bursa ESKİ HAKEMLER MHK VE MESLEKTAŞLARINI BOMBALADI

ESKİ HAKEMLER MHK VE MESLEKTAŞLARINI BOMBALADI

30.04.2014 - 08:41 | Son Güncellenme:

.

ESKİ HAKEMLER MHK VE MESLEKTAŞLARINI BOMBALADI

Eski hakemler Bünyamin Gezer, Mustafa Çulcu ve Muhittin Boşat, Merkez Hakem Kurulu ile hakemlere sert eleştiriler yöneltti. Eski hakem Bünyamin Gezer, "Süper Lig'de maç yönetmemiş hakemlere maç yönettirmenin cinayet olduğunu ifade ederken, Mustafa Çulcu ise, "Cüneyt Çakır'ın şemsiyesinin altından çıkın" çağrısında bulundu. Muhittin Boşat ise 'Kasımpaşa Beşiktaş maçının ardından Zekeriya Alp'in istifa etmesi gerektiği" görüşünü dile getirdi.
Bursa'da Ördekli Kültür Merkezi'nde Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği’nin düzenlediği “Hakem Gözüyle Antrenör” panelinde konuşma yapan eski hakem ve spor yorumcuları Bünyamin Gezer, Mustafa Çulcu ve Muhittin Boşat, Merkez Hakem Kurulu ve hakemleri bombaladı.
MHK Başkanı Zekeriya Alp’in istifa etmesi gerektiğini vurgulayan Muhittin Boşat, “Hakemlerin performansını bir bütün olarak sezon başından beri ele aldığımızda çok başarılı olduklarını söyleyemem. Bu başarısızlığın altında hakemlerin salt bireysel hataları değil, hakemlerin yönetiliş ve atanma tarzlarıdır. Bana göre hakemlere verilen eğitimler doğru değil. Hakem atamaları hakemlerin de kafasını karıştırıyor. Bu da hakemlerin hata yapma oranını yükseltiyor. Hakemlerin hatalarında bir kasıt olduğunu zannetmiyorum. Bursaspor'da olduğu gibi birçok kulüp hakem hatalarına kurban gitti. Bana sorarsanız "hakem hatalarından en çok hangi kulübün bu işten canı yandı" derseniz "Kayserispor" derim. Bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Bursasporun da bazı maçlarda çok ciddi şekilde hakem hatalarından canı yanmıştır. Hakem sayısı arttıkça, hatalar azalacağı yere daha da arttı. Merkez Hakem Kurulu'ndaki arkadaşlarımız 5 ve 6. hakem uygulamasına balıklama atladılar. Avrupa'daki maçlara baktılar, ama örneğin Cüneyt Çakır Avrupa’daki maçlara çıktığı zaman yardımcıları iki deneyimli hakem oluyor. Oysa Türkiye’de böyle bir şey yok. Bizde çok deneyimsiz hakemler kale arkasında çizgi hakemliği yapmaya başladılar. Paylaşım çoğaldı, fakat kimse sorumluluk almıyor. Ben bu uygulamanın yarar getirdiğine inanmıyorum. Merkez Hakem Kurulu başkanının bana göre Kasımpaşa - Beşiktaş maçının futbol federasyonu tarafından resen tekrar kararı alındığı anda sayın Zekeriya Alp’in istifa etmesi lazımdı. Ne yazık ki o tavrı sergilemediler” dedi.
"CİNAYET İŞLENDİ"
Süper Lig'de görev almamış hakemlere maç yönettirmenin cinayet olduğunu belirten Bünyamin Gezer, “Hakemlerin performansına baktığımızda iyi bir periyot sergilemediklerini gördük. Hakemler çok büyük hatalar yapıyor. Bunun nedeni iyi seçilmediklerinden. Hakemler diyagonal sistemi uygulayamadıkları için, hep arada kaldıklarından dolayı bu hatalar gün yüzüne çıkıyor. "Çok hakem hataları azaltır" diye bir kaide yok. Hakemler birbirleri arasında iletişim kuramıyorlar. Süper ligde maç yönetmemiş hakemlere hakemlik yaptırmak bana göre cinayettir. 31 haftalık periyota baktığımızda Merkez Hakem Kurulu yetersiz kaldı diyebiliriz” şeklinde konuştu.
"MHK CÜNEYT ÇAKIR'IN ŞEMSİYESİNDEN ÇIKSIN"
MHK’nin Cüneyt Çakır’ın şemsiyesi altından çıkması gerektiğini söyleyen Mustafa Çulcu, “Bazı takımlar hususunda hakemler takımları önemsemediler. Bir Fenerbahçe, iki Galatasaray, 3. Beşiktaş, 4 Trabzonspor olarak korku sırası oluşturuldu. Merkez Hakem Kurulu hakem atamalarıyla bu 4 takımdan ses gelmediği sürece yollarına devam ediyorlar. Hakemler yaptığı hatalardan ders çıkarmıyorlar. Şu ana kadar MHK’de hakemlere ciddi dersler anlatılan bir düzen oluşturduğuna dair bir duyum almadık. Hakemlere yol gösterebilecek kimse yok. 13 hakemin üzerinde 204 maç var. Diğer yandan 75 maça 12 hakemden biri atanıyor. Elinizdeki 25 hakem ile ligi çevirmeye çalışıyorsunuz. Kadroda bulunup hiç görev almayan 15 hakem var. Bu isimleri neden kadroda tutuyorsunuz. 5-6 yıldır kadroda olmasına rağmen hiç maç yönetmemiş hakemler var. Hakemlere hatalarına rağmen her hafta maç verirseniz, daha başarılı olacağına dair söylemler vardı. 6 yıldır görevdesiniz biz hala bir değişme göremedik. Bu işi beceremiyorsunuz anlamına geliyor. Cüneyt Çakır’ın şemsiyesi altında gölgelendirmekten lütfen çıkın. Gerçekleri görün. Gelecek haftalarda daha da sıkıntı olacak. Önümüzdeki sezon 4. yıldızı kim takacak kavgası daha da stres oluşturacaktır. Siz önce buna hazırlanın” dedi.