Eskişehir Eskişehir'de "ekmeğin serüveni" projesi başladı-Eskişehir Haberleri

Eskişehir'de "ekmeğin serüveni" projesi başladı-Eskişehir Haberleri

22.07.2016 - 14:24 | Son Güncellenme:

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü önderliğinde hazırlanan "Ekmeğin Serüveni" projesi başladı

Eskişehirde ekmeğin serüveni projesi başladı-Eskişehir Haberleri

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yürütücülüğünde, Anadolu Üniversitesi ile işbirliği içerisinde yürütülecek olan “Ekmeğin Serüveni” projesi, TÜBİTAK 4004 Doğa ve Bilim Okulları Programı tarafından destekleniyor. Ekmek israfını önlemek, daha bilinçli tüketici nesli yetiştirmek ve bilime olan bakışı daha pozitif kılmak amacıyla Eskişehir il merkezinde ikamet eden 6, 7, 8’inci sınıf ortaokul öğrencileri, proje kapsamında 5’er günlük bilim kampına alınacak. Toplam 90 öğrencinin katılım göstereceği, 30’arlı gruplarla 3 ayrı dönemlerde sürdürülecek olan projede, öğrenciler buğdayın toprak ile buluştuğu ilk andan ekmeğin pişirilip var edilmesi arasında geçen tüm evreleri deneyimleyerek ve gözlemleyerek öğrenme şansını yakalayacaklar.
Projenin tanıtım ve açılış toplantısı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Bilim kampına katılacak öğrenci ve velilerin katıldığı açılışta konuşan Proje Yürütücüsü Arzu Akın, projenin içeriği hakkında şu bilgileri verdi:
“Projenin amacı ekmek israfının önlenmesi için bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırmak; doğayı, tarımı, toprağı tanıma fırsatı vererek doğa ve çevre konusunda farkındalık?oluşturmak, bilimin çocukların gözünde somutlaştırılması ve bilime karşı olan bakış açılarının olumlu yönde etkilemektir. Bu amaçların gerçekleştirilmesi için çalışmada 5 gün süreli, 3 etkinlik dönemini içeren, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü merkez yerleşkesinde gerçekleşecek olan bir yaz kampı planlanmıştır. Kamp dönemleri 25-29 Temmuz, 1-5 Ağustos, 8-12 Ağustos 2016 tarihleri arasındadır. Etkinlikler hem arazi hem de laboratuar çalışmalarını içermektedir. Aynı zamanda, kampın son günü, kamp boyunca öğrendikleri bilimsel çalışmaların sonuçlarını görebilmeleri için gerçek hayattaki aktörlerle bir araya gelecekleri Eskişehir Ticaret Borsası, İmamoğlu Un Sanayi A.Ş., Esmek Pınar Ekmek Fabrikası’nı kapsayan bir teknik gezi düzenlenecektir. Kamp sonunda katılımcıların doğaya ve bilime karşı olumlu tutum geliştirmeleri beklenmektedir. Ayrıca kaliteli ekmek elde etmek için? yapılan buğday ıslah çalışmalarından fırında ekmek üretimine kadar her aşamayı kamp sürecinde görmüş olacaklardır. Böylelikle sofralarına zahmetsizce gelen temel gıda maddesi olan ekmek için verilen çabalar gözler önüne serilecektir.”
"Çok önemli bir adım"
Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır da, bu projenin son derece önemli bir proje olduğunu, bilim kampı sonrasında, kampa katılan öğrencilerin daha bilinçli, duyarlı ve farkındalık duyan bireyler olacağını kaydederek, ekmek israfını önleme konusunda önemli bir adım attıklarını belirtti. Bir ekmeğin üretilmesinde büyük bir emek ve aşama olduğunu anımsatan Çakır, ekmek israfını önleme hususunda tüm kurum ve kuruluşların duyarlılık göstermesini ve bu tür projelere de destek vermesi gerektiğini dile getirdi. Konuşmaların ardından öğrenci ve velilere, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde bulunan laboratuvarlar tanıtıldı.