Eskişehir ESKİŞEHİR’İN ’KARAKIZ’ HEYKELİ RESTORE EDİLİYOR

ESKİŞEHİR’İN ’KARAKIZ’ HEYKELİ RESTORE EDİLİYOR

19.02.2015 - 18:01 | Son Güncellenme:

.

ESKİŞEHİR’İN ’KARAKIZ’ HEYKELİ RESTORE EDİLİYOR

Ünlü sanatçı Tankut Öktem’in Eskişehir için yaptığı ve bir süre önce kırılarak depoya kaldırılan ilk meydan heykeli olan Özgür Kadın heykeli restore ediliyor.
Tankut Öktem, 1960’larda genç bir sanatçı iken özellikle bir dönemin acısını en çok yüklenmiş olan Anadolu kadınlarının, savaşan annelerin, genç kızların kısacası toplumun en değerli bireylerinin sonsuza dek özgürlüklerini bu anıtta simgeleştirmişti. Bu eserin adı Özgür Kadın heykeli olmasına rağmen Eskişehir halkı tarafından çok sevilerek ve benimsenerek yıllar içinde ’Karakız’ adı ile anılır olmuştur. Porsuk Çayı düzenlemesi çalışmaları sırasında bir dikkatsizlik sonucu kırıldığı belirtilen ve bir depoya kaldırılan 9 metre yüksekliğindeki heykel kaderine terk edilmiştir.
Tankut Öktem’in kızları ve atölyesi, kadının değerine, özgürlüğüne dikkat çekmek amacıyla bu anlamlı heykelin restorasyon çalışmalarını başlattılar. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Onların arzusu Eskişehir’de tekrar yükselecek olan bu eserin aynı zamanda Türk Kadınının yüksek değerinin bir simgesi olarak ülkemiz de varlığını sürdürmesi ve tüm zamanların özgür kalacak kadınları adına Özgecan’ın adı ile anılmasıdır" diye belirtildi.