Ekonomi Esnafa 3 müjde

Esnafa 3 müjde

18.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım esnaf için 3 müjde verdi: Esnafa işletme kredisi sınırı 200 bin TL’ye çıkıyor, iş yerini almak isteyene 10 yıl, yeni araç almak isteyene de 5 yıl vadeli 500 bin lira kredi var

Esnafa 3 müjde

Başbakan Binali Yıldırım, esnaf için atılan 3 yeni adımı açıkladı. Yıldırım, “Esnafların kullanacağı işletme kredisi sınırı 150 binden 200 bine çıkarılıyor. Esnaf sanatkârlar bulunduğu iş yerini almak istiyorlarsa bunun için 500 bin lira krediyi 10 yıl vade ile alabilecek. Yeni araç alıyorsa 500 bin lira için 5 yıl vadeli ödeyebilecek” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, dün Ak Parti grup toplantısında esnafla ilgili yapılan düzenlemeleri açıkladı. Yıldırım, şunları kaydetti:

- “Esnafı ekonominin ana bel kemiği olarak görüyorum. Bu yılın ilk 9 ayında esnafa açılan kredi 9 milyarı geçti. Düşük faizli kredi için hazinenin desteği 5.5 milyar lira.

Malum piyasada faiz yüksek, bir kısmını Hazine üzerine alıyor. Esnaflar istihdam sağlıyor, üretiyor, ekonomiyi ayakta tutuyor. Önemli kararları alacağız. Faiz meselesi Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartlarla orantılı değil. Ülke risk primi bakımından hiç olmadığı kadar iyi durumda. Büyüme yüzde 5 iken, küresel ve yerel yatırımlar artıyorken, faizlerin yüksekte seyretmesinin ekonomik kurallarla izahı mümkün değildir.

Haberin Devamı

Hükümetin birinci derecede öncelikli maddeler arasında yerini almıştır. Alınacak tedbirler ve yeni kararlarla faizlerin de doğal sınırları içinde kabul edilebilir sınırlara çekilmesini sağlayacağız.

Halkbank desteği

- Yeni bir adım atıyoruz, TEKOMB ve Halkbank ile. Esnafların kullanacağı işletme kredisi sınırı 150 binden 200 bine çıkarılıyor. Esnaf sanatkarlar bulunduğu iş yerini almak istiyorlarsa bunun için de kredi alacaklar. Esnafımız işyerini almak isterse 500 bin lira krediyi 10 yıl vade ile alabilecek. Bu da büyük iş. 500 bin lira para alacak 10 yıl vade ile geri ödeyecek. Esnaf ve sanatkarla yeni araç alıyorsa; binek, kamyon, kamyonet, minibüs ne olursa olsun; sıfır araç taşıt edindirme kredisini de kullanabilecek. Bunun da vadesi 500 bin lira için 5 yıl. Faizi piyasa faizi ile değil, özel Hazine destekli düşük oranlı faiz ile olacak. Yenilikler esnafa hayırlı uğurlu olsun.”

Cepte konuşma vergisi iniyor

- “Meclis gündeminde torba yasa var. Belediyeler milletin parasını çarçur ediyor, para bitince emlak vergilerini artıyor. Burası dağ başı mı? Yüzde 50’den fazla artıramayacaklar artık vergiyi. Yüzde 3500 - 5000 olur mu kardeşim. Gasptır, gaddarlıktır. Ben yaptım oldu yok, hesabını verecekler. Tıpış tıpış geri verecekler.

- Cep telefonu vergisi düşürülecek. Cep telefonu görüşmesinde yüzde 25 olan vergiyi yüzde 7.5’e, ev telefonunda görüşmenin vergisi de yüzde 15, bunu da yüzde 7.5’e düşürüyoruz. Telefon şirketleri düşürmezse eğer biz de onları düşürürüz.

Haberin Devamı

- Adıyaman tütünü üreticilerinin ürünlerini üretmesinde dağıtmasında sıkıntı yok. Tütünü alıp ticarileştirenler var alıp sigara yapıyor. Arasında iki kat, üç kat fiyat farkı oluyor, ticaret alanı oluşmuş kaçak üretim yapıyor. Üretenler üretmeye devam edecek. Yasal olmayan yollarda seri üretimle sigaraya dönüştürenlerle tedbir alınacak.”

Kamuya araç alınmayacak

- “Tasarrufa kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok. Kapattık o konuyu. Güvenlik, acil durum dışında araç alımı olmayacak. Belediyeye, oraya buraya araç alımı yok. Daha birçok tasarruf tedbiri hayata geçecek. Önce kendimizden başlayacağız. Çuvaldızı kendimize batıralım ki iğneyi vatandaşa yöneltince makul görsün. ‘Bu fedakârlığa katkı verelim’ desin. Şaşa, debdebe bitiyor artık. Herkes vatandaşın işiyle meşgul olacak.

- Bütçe dengeleri açısından Kurumlar vergisi düzenlemesine ihtiyaç vardı. Yüzde 20’den 22’ye çıktı. MTV normal seviyeye getirdik. 1300 motor altındakileri de muaf tuttuk. Dar gelirli vatandaş etkilenmesin. Vergisiyle 150 bin liraya kadar olan araçlar ek vergi olmayacak.”

Haberin Devamı