Eskişehir Esogü'de Akılcı İlaç Kullanımı Ve Mikrobiyota İlişkili Hastalıklar Konferansı

Esogü'de Akılcı İlaç Kullanımı Ve Mikrobiyota İlişkili Hastalıklar Konferansı

07.11.2017 - 11:36 | Son Güncellenme:

.

Esogüde Akılcı İlaç Kullanımı Ve Mikrobiyota İlişkili Hastalıklar Konferansı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı ile Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nın birlikte düzenlediği “Sağlık Bakanlığı’nın Akılcı İlaç Kullanımı Çalışmaları ve Verilerle Antibiyotik Kullanımı” ve “Mikrobiyota ve İlişkili Hastalıklar” konulu konferanslar, ESOGÜ Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
“Sağlık Bakanlığı’nın Akılcı İlaç Kullanımı Çalışmaları ve Verilerle Antibiyotik Kullanımı” konulu ilk konferansın konuşmacısı olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı Ecz. Mesil Aksoy, her 4 kişiden birinin antibiyotik kullanmakta olduğunu belirtti ve gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için yaptıkları çalışmaları anlattı. Ecz. Mesil Aksoy bu amaç doğrultusunda tüm illerde bilgilendirme ve eğitim amaçlı koordinasyon toplantıları düzenlendiğini, 81 ilde görev yapan 116 bin 500 hekime Sağlık Bakanlığı adına mektup gönderildiğini, denetimler yapıldığını ve hekimlere elektronik bültenler gönderildiğini ifade etti.

"Sezeryan doğum hızını azaltmak, antibiyotik kullanım hızını azaltmak anlamına geliyor"
“Mikrobiyota ve İlişkili Hastalıklar” konulu konferansın konuşmacısı olan ESOGÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici, mikrobiyota ile ilgili genel bilgiler vererek sunumuna başladı. Mikrobiyotanın anne karnındayken bizimle yaşamaya başladığını ve bir bebeğin mikrobiyotasını etkileyen en önemli faktörün anne olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici; gebelik, doğum ve emzirmenin mikrobiyota açısından önemli olduğunu kaydetti. Antibiyotiklerin mikrobiyota üzerindeki olumsuz etkisine değinen Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici, sezaryen doğumun çocuklarda oluşturduğu sağlık risklerine de dikkat çekerek, sezeryan doğum hızını azaltmanın antibiyotik kullanım hızını azaltmak anlamına geleceğini vurguladı. Yüksek karbonhidratlı ve fast food tarzda yiyeceklerin mikrobiyotayı bozduğunu belirten Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici; yürüyüş yapma, sigarayı bırakma, sebze ve kefir tüketmenin ise mikrobiyotayı güçlendirdiğini ifade etti.