Eskişehir ESOGÜ’DEN “YANGINDAN KORUNMA HAFTASI” AÇIKLAMASI

ESOGÜ’DEN “YANGINDAN KORUNMA HAFTASI” AÇIKLAMASI

26.09.2016 - 17:16 | Son Güncellenme:

.

ESOGÜ’DEN “YANGINDAN KORUNMA HAFTASI” AÇIKLAMASI

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Yangın Güvenlik Uzmanı Serap Mergen, ’25 Eylül-1 Ekim Yangından Korunma Haftası’ dolayısıyla bilgilendirici bir açıklama yaptı.
Açıklamasında, ateşin kullanılması geçmişinin insanlık tarihinin başlangıcına kadar uzandığını hatırlatan Mergen, ateş ve yangınla insan ilişkisi çok uzun olmasına rağmen yangınla mücadele ve itfaiyecilik tarihinin ülkemiz ve dünya için fazla olmadığını söyledi. Mergen, “Osmanlı padişahlarından III. Murat afet haline gelen yangınların önüne geçmek için 1579 yılında İstanbul Kadısına bir ferman gönderir. Fermanla her evde bir büyük fıçı su ve dam yüksekliğinde bir merdiven bulundurulması, yangın çıkan yerlerde halkın kaçmayıp yangını söndürmeye çalışması ve bütün hususların kontrol edilmesi istenir. Bu ferman itfaiye tarihimizde yangınlara karşı alınan ilk yazılı tedbir ve düzen olarak kabul edilir. Günümüzde insanları, diğer canlıları ve sahip olduğumuz her şeyi yangına karşı korumak ve yangınları önlemek için kanun, tüzük ve yönetmelikler yayınlanmıştır. Meslek liselerinde ve pek çok meslek yüksek okulunda da ‘itfaiyecilik ve yangın güvenliği’ programı açılmış, yangına müdahale eden personel bilgili kişilerden oluşmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.
Yangınla mücadele sadece itfaiyecilerin görevi olmamalıdır
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Yangın Güvenlik Uzmanı Serap Mergen, yangınlarla mücadelenin sadece itfaiyecilerin görevi olmaması gerektiğine vurgu yaparak, şu ifadelere yer verdi:
“Bilinçli gelecek nesiller, bazı durumlarda teknolojinin bile aciz kaldığı bu afete karşı başarılı olmamızı sağlayacaktır. Yangın dakikalar içinde yayılıp yaşamımızı sonlandırabilmekte, bizleri maddi ve manevi zarara uğratmaktadır. Bu sebeple yangın konusunda bilinçlenip tedbirimizi alabilmemiz ve bir yangınla karşılaştığımızda doğru hareket tarzlarını öğrenebilmemiz için eğitim almamız şarttır. Ülkemizde yönetmelik doğrultusunda her kurum kendi bünyesinde her sene tatbikatlı yangın eğitimini personeline aldırmak zorundadır. Üniversitemiz Sivil Savunma Birimi’nde her yıl tüm personelimize yanma ve yangın bilgisi, yangın güvenlik önlemleri konularında seminerler verilip, tatbikatlar yaptırılarak el becerilerinin kazandırılması sağlanmaktadır. Ben, 25 Eylül - 1 Ekim İtfaiyecilik Haftası ya da diğer adıyla Yangından Korunma Haftası’nı kutluyor, haftanın farkındalığımızı artırması umudu ile yangınsız günler diliyorum.”