Estetik Burun ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Estetik burun ameliyatı olmayı düşünenlerin kafasındaki en önemli sorulardan birisi de, burun ameliyatı sonrasında herhangi bir yara izinin kalıp kalmayacağı konusudur.Burun ameliyatları günümüzde iki farklı şekilde yapılmaktadır. Açık rinoplasti (açık teknik kullanılarak yapılan ameliyat) ve kapalı ameliyat. Hatlı bir cerrahi işlem ya da ameliyat yapılmadığı sürece kapalı ameliyatta burunda herhangi bir dikiş izi kalmaz. Ayrıca kapalı ameliyatta burun ucu daraltması yapılmadıkça cerrahi bir dikiş izi oluşmaz. Burun ucu daraltması işleminde cerrahi kesikler burnun yanak ile birleştiği bölgeden atılırsa eğer, yara bu bölgede bulunan kıvrıma çok iyi bir şekilde saklanabilir ve olay kolay da fark edilmez.Açık ameliyatta burnun alt köşesinde bulunan, iki burun deliğinin arasındaki bölgeye cerrahi kesik atılır. Yara izi sorunları cerrahi kesiğin yanlış şekilde, yanlış yere (örneğin üçgen kıkırdağa çok yakın açılarak buradaki doğal sınırları bozacak ve iz kalmasına sebep olacak şekilde) atılmasından ya da düzgün kapatılamaması nedeniyle kenarların çok görünür olmasından kaynaklanabilir. Bu durum, kesiğin burnun aşağıya bakan bölgesine ve doğal V şeklindeki yapısına uygun şekilde atılmasıyla kısmi önlenir. Bu sayede iz, normal diyalog mesafesinden fark edilmez duruma getirilebilir. Yalnız kapalı teknik burun estetiğinde dışarıdan görünen herhangi bir yara iziniz olmaz.

Haberin Devamı

Her yara izi bir şekilde iyileşir. Deride yara izinin oluşmasını belirleyen bazı faktörler vardır. Deri kalınlığı bunların başında yer alır. Kalın deride ince deriye nazaran daha fazla iz kalır. Bundan dolayı da erkeklerde kadınlardan daha fazla iz kalır. Sebebi ise erkeklerin derilerinin kadınlara oranlar daha kalın ve yağlı olmasıdır. Yara izi konusunda cerrahın yeteneği de önemli bir faktördür. Plastik cerrahınız ne kadar muntazam çalışarak dikiş atarsa eğer, yara izi o oranda daha az kalır. Estetik dikiş dediğimiz husustur bunun diğer bir adı da. Deri tipine göre de yara izinin belirlilik oranı değişmektedir. Sarı ve beyaz ten rengine sahip insanların yara izleri daha iyi iyileşir. Bu durum esmer ve siyahi tenlere sahip olan insanlarda biraz daha azdır. Bu tene sahip olanların yara izi iyileşme oranı daha düşüktür.

Haberin Devamı

Ayrıca yara iyileşme problemi olarak tabir ettiğimiz durumlarda da yara izi daha belirgin olabilmektedir. Keloid bir yara iyileşme bozukluğu ismidir. Keloid de yara iyileşme aşamasında kabararak iyileşir. Keloid genelde kol, sırt, omuz ve sternum üzerinde olabilen bir iyileşme problemidir. Yüzde ve burunda nadir görülür.

Burun estetiği ameliyatları genel itibariyle görünmeyecek bölgelerden yapılmaktadır. Burun deliklerinin ortasında bulunan doku olan kolumella üzerinde enine 0,5 cm boyutundaki kesi, burun deliklerinin iç kısımlarında deliğin dairesel olarak 1/2 sini kaplayan birer kesi ile ameliyat yapılmaktadır. Burun delikleri içindeki izler hiçbir şekilde belli olmazlar. Kolumella üzerindeki yara izi ise çok küçük ve karşıdan bakmakla görülemeyecek bir yerdedir. Bu iz haftalar içerisinde renk değiştirerek belli belirsiz bir hal almaktadır ve hastalar tarafından şikâyet edilen bir durum olmamıştır.

Haberin Devamı

Burun estetiği ameliyatı ilgili aklınızda genel anlamda soru işareti oluşturan konulara değinelim.

Burun estetiği ameliyatı ağrılı bir işlem midir?

Burun estetiği ameliyatı klasik tampon uygulaması yapılmadığında ağrısız bir ameliyattır. Ameliyat sonrasında rahat nefes almanın sağlanabilmesi için uygulanacak silikon destekler ağrıya yol açmaz.

Burun estetiği ameliyatında kanamanın olma durumu

Hastanın kanama pıhtılaşması ile ilgili bir sorun olmadığı durumlarda burun cerrahisi kanamalı ameliyatlar arasında yer almayan bir ameliyat türüdür. Tabi ameliyat öncesi yapılacak tetkikler, kan analizleri sayesinde ameliyat öncesinde kanama ile riskler araştırılıp ameliyat sonrasında sorun yaşanması olasılığı minimuma indirilmekle birlikte, yüksek tansiyonu olan kişilerde ameliyat sonrasında burun kanaması olasılığı daha fazladır. Ayrıca ameliyat öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların en az bir hafta önceden bırakılmış olması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında özellikle ilk iki gün burundan sümüğe bulaşık olarak hafif pembemsi bir kanama olması beklenen bir durumdur.

Burun estetiği ameliyatında bir yaş sınırı var mıdır?

Burun estetiği ameliyatı alt yaş sınırı kadınlarda 18, erkeklerde ise 17’dir. Kişinin ameliyat olmasına engel olan bir sağlık sorunu yok ise üst yaş sınırı yoktur. Ciddi burun tıkanıklığına yol açan ve çocuğun gelişimini bozan durumlarda daha erken yaşlarda da cerrahi uygulanabilmektedir.İlerleyen yıllarda kemik gelişimi devam ettiği için yenileme cerrahisi gerekebilir.

Burun estetiği ameliyatlarında fiyatlandırma ölçütü nedir?

Burun estetik ameliyatı sigorta şirketlerinin sigorta kapsamları dışında kalmaktadır.Ayrıca kişiye göre planlanan özel bir ameliyattır. Fiyatlandırmayı etkileyen faktörlerin başında doktorunuzun deneyimi, hastane seçimi, kullanılan malzeme ve ekip giderleri yer almaktadır.

Ameliyat sonrası grip olursak neler olur?

Ameliyat sonrasında erken dönemde üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmeniz yaraların iyileşmesini geciktirerek dikiş bölgelerinde iltihaplanmaya yol açabilir. Böyle bir durumda doktorunuzu bilgilendirmeli ve gerekli ise ek ilaçlar kullanmalısınız.

Emzirme dönemindeki kadınlar burun estetiği ameliyatı olabilirler mi?

Anne sütünün tek besin olduğu ilk 6 ayda eğer bir zorunluluk yoksa beklenerek ek gıdaya başlandığı dönemde operasyon planlanması tercih edilir. Ancak eğer kişi bu dönemde ameliyat olmak istiyorsa anestezi uygulanan gün için anne sütü önceden biriktirilebilir ve bebek biberonla beslenerek ameliyat olunabilir. Ameliyattan 8 saat sonra emzirme devam edebilir.

Dr.Ercan Aydın

www.bursaburunestetik.com