Cadde Estetikte ünlü etkisi

Estetikte ünlü etkisi

17.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Estetikte ünlü etkisi

Bilimsel araştırmalar, popüler insanların yaptırdığı estetik işlemlerin, toplum tarafından güzel bulunduğunu gösteriyor!

Haberin Devamı

Estetik-Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Fındık, güzellik kavramının ünlüler ve modadan etkilendiğini söyledi ve konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

- Altın oran nedir?

Altın oran, insan beyninin güzeli algılama yeteneğinin matematiksel olarak tespit edilmesidir’ şeklinde tanımlanır. Bu oran, Fi sayısı (Fibonacci) diye isimlendirilir. Herhangi bir cismin şekli ve boyutları, bu orana ne kadar uygunsa, beynimiz de nesneyi o kadar güzel olarak algılar. Madem beynimizin, güzeli algılaması bu kadar matematiksel bir kesinlikte tanımlanmış, o zaman neden ‘güzel’ nitelendirilen yüz ve beden ölçüleri değişebiliyor?

Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki:

- Bir görünüm, çoğunluk tarafından güzel olarak algılanmışsa,

Haberin Devamı

- Pek çok insan tarafından yaşantıları takip edilen, popüler ve bilinen insanlar tarafından yapılmışsa,

- Moda yoluyla empoze edilmişse, insanlar konu hakkında hiç düşünmeden bunu (normalde belki de güzel bulmayacakları bir şeyi) güzel olarak algılıyor. Yani beş ünlü, aynı tip dövme yaptırırsa 1 milyon kişi de arkalarından gidebilir. Dört ünlü, aynı tip burun estetiği yaptırırsa, 5 milyon kişi aynısından isteyebiliyor. Bunun en marjinal biçimi, vizyona giren bir animasyon filminden sonra, insanların, Elf kulağı estetiği operasyonu için başvurmasıdır.

Bilimsel araştırmaların sonuçları, istenilen şeylerin altın oranla uzaktan yakından ilgisinin olmadığını da ortaya çıkarıyor.

Bunu önlemenin yoluysa, entelektüel birikime sahip olmak, sürü psikolojisinden ve tekdüzelikten uzaklaşmak, sorgulamak, doğal olmayan görünümlerin güzel algılanmayacağının farkına varmaktır. Güzellik ve estetik kavramı, kültürden de etkileniyor. Bazı toplumlarda uzun boy güzel bulunduğu için kadınlar boyunlarına halkalar takıyor.

- Günümüzün güzellik anlayışı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Günümüzde neyin güzel olduğunu, modadan bağımsız düşünmemek gerekiyor. Defile ve tanıtımlarda uzun bacaklı, zayıf mankenlerin kullanılması sonrası bacak ve ayak bileği inceltme estetiği, yağ enjeksiyonları ve bacak silikonuna ilgi arttı. Dar ve düşük bel pantolonlar nedeniyle, bunda Latin sanatçıların katkısı da var. Popo büyütme ve bel inceltme işlemleri rağbet görmeye başladı. Kusursuz güzellik ise ancak dönemsel olarak varlığını sürdürebilir.

Haberin Devamı

- ‘Estetik haute couture’dür, asla konfeksiyon olamaz’ diyorsunuz. Tam olarak anlatmak istediğiniz nedir?

Orantısız, abartılı ve doğal görünmeyen, estetik işlem yaptırdığı çok belli olan yüzleri, güzel bulmuyorum. Karakteristik özellikleri koruyarak, yüz ve bedene uygun işlemlerin yapılması gerekiyor. Yüz estetiği, şaşkın, ifadesiz ve kişiye yabancı gibi durmamalı.