Eskişehir Estüdam Müdürü Özden Irak Sağlık İstişare Toplantısına Katıldı

Estüdam Müdürü Özden Irak Sağlık İstişare Toplantısına Katıldı

12.09.2017 - 15:14 | Son Güncellenme:

.

Estüdam Müdürü Özden Irak Sağlık İstişare Toplantısına Katıldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESTÜDAM) Müdürü Prof. Dr. Hilmi Özden, 11’inci Irak Sağlık İstişare toplantına katıldı.
Irak Merkezi Hükümetinin Musul ve Telafer’i kurtarması sonucu bölgenin sağlık ihtiyaçları ve yapılması gerekenler ile Irak Türklerinin sağlık sektöründe daha etkili olması için stratejilerin ve projelerin görüşüldüğü toplantı, Türkmeneli Dernekler Federasyonu ile Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği (YDIDD) Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı’nın konuşması ile başladı. Dr. Beyatlı Irak’ta AFAD, TİKA ve Kızılay’ın yardımları konusunda bilgi verirken bu kurumlara teşekkür etti. Beyatlı, Irak’ın değişik illerinde patlama sonucu yaralananların ambulans uçaklarla getirilerek Ankara’da tedavi ettirdiğini belirterek Irak halkları olarak bunu hiç unutmayacaklarını söyledi. 2017-2018 yılında derneğin yapmayı düşündüğü planları anlatan Dr. Aydın, Kerkük’te özel hastane, Türkiye’de ise Irak Göçmen Sağlık Merkezinin kurulması, Telafer-Tuzhurmatu ve benzeri Türkmen bölgelerinde Sahra Hastaneleri ve Sağlık Ocaklarının açılması ile Irak’ta Tıbbi Konferans ve Sağlık Eğitimi projeleri hakkında bilgiler verdi.


ESTÜDAM Müdürü Prof. Dr. Hilmi Özden toplantıda yaptığı konuşmada, Musul ve Telafer’in yapılanması ile Kerkük Türkleri için sağlık hizmetlerinde önceliğin ’Koruyucu Hekimlik’ olması gerektiğini belirtti. Bebeklerin ve gebelerin aşılanması, suların klorlanması, atıkların toplanması ve başta hijyen olmak üzere sağlık eğitiminin yaygınlaştırılması ile afet tıbbı konusunda bilinçlendirmenin gerektiğini söyledi. Tedavi edici tıbbın, koruyucu tıp olmadan sadece masrafları artıracağını ifade eden Özden, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı desteği ile mobil hastanelerin kurulmakta olduğunu aktararak kimyasal, biyolojik, nükleer ve radyolojik silahlara karşı tedbirler ile Orta Doğu gençleri üzerine oynanan büyük oyunlardan bahseti. Prof. Dr. Hilmi Özden, son olarak uyuşturucu maddelerle de mücadele edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.