Ekonomi ETİ ‘baba’sını kaybetti

ETİ ‘baba’sını kaybetti

19.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eti Şirketler Grubu Onursal Başkanı Firuz Kanatlı, Eskişehir’de tedavi gördüğü bir özel hastanede yaşamını yitirdi.

ETİ ‘baba’sını kaybetti

Onursal Başkanı ve kurucusu olduğu Eti Şirketler Grubu’nun temellerini elleriyle çizdiği ilk tesisle atan ve 1962 yılında Eskişehir’de üretime başlayan Kanatlı, sektöre yön veren yenilikçi yaklaşımıyla iş yaşamı boyunca pek çok ödüle layık görülmüştü.

Eskişehir doğumlu

Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşundan biri olarak dünya pazarlarında rekabet eden Eti’nin bir süredir onursal başkanlığını yürüten 85 yaşındaki Kanatlı, eşi Gülay Kanatlı’yı (73), 5 Ağustos 2015’te Yunanistan’ın Simi Adası’nda geçirdiği kalp krizi sonucu kaybetmişti.

Firuz Kanatlı, 1932 tarihinde Eskişehir’de doğdu. Ailesi Gümülcine’den 1924 yılında Türkiye’ye göç ederek önce Adapazarı’na sonra Eskişehir’e yerleşti. İlkokul üçüncü sınıfa kadar Eskişehir’de okudu. Daha sonra da Galatasaray Lisesi’nde liseyi bitirene kadar eğitimine devam etti. Üniversiteyi İsviçre Cenevre Üniversitesi’nde okudu. İsviçre’den dönüşünde babasına ait olan Gümülcineli Un Fabrikası’nda çalışmaya başladı. Fakat kısa sürede yeni iş arayışına girdi. Askerliğini 1957-1958 yıllarında İstanbul Terkos’a yakın Yassıviran’da yaptı. Askerde kantin sorumlusuyken aklına bisküvi yapma fikri girdi. Askerlik dönüşü de bunu gerçekleştirdi. Eti markasını seçerek 1962 yılında Eskişehir’de üretime başladı.

1972’de ticari unvanı ‘Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ olarak değişti. İlk ihracatını 1974’te Kıbrıs’a gerçekleştiren Eti, beş yıl sonra grup şirketlerinin tüm makine ve tesis ihtiyaçlarını kendisi karşılamaya başladı. Kanatlı’nın kurduğu firma pek çok ödüle layık görüldü.

ETİ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kanatlı’nın cenazesi 21 Ekim Cumartesi günü Eskişehir Gümülcine Camisinde kılınacak öğle namazının ardından Eskişehir Seyit Gazi Yolu Asri mezarlığına defnedilecek.

Haberin Devamı

150 çeşit ürün

Bugün Eti’nin kraker, kek, turta, gofret, çikolata kaplamalı ürünler, çikolata, sağlık ve çocuk ürünleri kategorilerinde 150 çeşidi aşkın ürünü bulunuyor. Firuz Kanatlı, 1958 yılında Gülay Hanım ile evlendi. Ahmet Firuzhan, Gülden ve Aydan adlarında 3 çocuğu var.