Ekonomi Etikete detoks!

Etikete detoks!

21.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Gıda etiketlerindeki reklam amaçlı aldatmacalara karşı harekete geçen Tarım Bakanlığı detaylı düzenlemeler yaptı ›› Etikette, “X vakfı/doktor tavsiye eder” ifadesi yasaklanacak, “Diyabetik, Detoks, Antioksidan” gibi ifadeler olmayacak

Etikete detoks

Tarım Bakanlığı, gıda etiketlerindeki reklam amaçlı aldatmacalarla ilgili detaylı düzenleme yaptı. Hazırlanan kılavuza göre gıda etiketinde, “X vakfı/örgütü/kuruluşu/doktor tavsiye eder” ifadeleri yasaklanacak. Sevgi, mutluluk temaları veya anneler günü gibi özel günler için üretilen gıdaların etiketinde kullanılan görseller bakanlıkça değerlendirildikten sonra kullanılacak. Gıdalarda tüketiciler tarafından sağlık beyanı olarak algılanabilen, “Diyabetik, Detoks, Antioksidan” tamamen yasak olacak.

Haberin Devamı

Bakanlığın kılavuzuna göre piyasaya arz edilen gıdaların etiketi, tanıtımı ve reklamında kullanılan beslenme ve sağlık beyanları; yanlış, yanıltıcı, şüphe ve endişeye neden olmaksızın ortalama tüketicinin anlayacağı biçimde olacak. Düzenleme bakanlığın verdiği bazı örneklere göre şöyle uygulanacak:

Özel güne dikkat

Beslenme veya sağlık çağrışımı olarak yorumlanabilecek ticari marka veya özel isim, iddia ettiği isme uygun olacak. Örneğin “Bone Stone” (kemik taşı) markasının kullanılabilmesi için bu ürünün kemikle ilgili sağlık beyanın bulunması gerekecek, aksi durumda bu marka kullanılamayacak.

Sevgi, mutluluk temaları veya Anneler Günü gibi özel günler için üretilen gıdaların etiketinde kullanılan beslenme veya sağlık beyanı olarak yorumlanabilecek görseller bakanlıkça değerlendirildikten sonra kullanılacak.

Haberin Devamı

Gıdanın etiketinde kalp ve göz sağlığı ile ilişkilendirilebilen kalp, göz vb. görselleri bulunacaksa bu ilişkiyi kanıtlayan sağlık beyanı istenecek.

Gıdaların tanıtım, reklam ve sunumunda, “X bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur” yerine daha az iddialı olan “normal fonksiyonunda rol oynar”, “normal fonksiyonunu destekler”, “katkıda bulunur”, “yardımcı olur” gib ifadeler kullanılacak.

“Cildiniz için iyi” gibi ifadeler için sağlık beyanı istenecek. “Light ve hafif” gibi ibareler yönetmelikteki şartlara uygun gıdalar için kullanılacak.

‘Küçük çocuk’ tanımı

A firmasının “kakaolu kek” ürününde, diğer firmaların ve firmanın kendine ait aynı adlı ürünleri referans alınacak.

Mantar çorbası ile acılı mantar çorbası karşılaştırılabilecek, mercimek çorbası karşılaştırılamayacak.

Çocuk gıdaları için sınıflandırma uygulanacak. Bebek 12 aydan küçük, küçük çocuk 12-36 ay arası yaş grubu olarak tanımlanarak ilgili tebliğe göre düzenleme yapılacak.

Bu ifadeler artık yasak

Gıdada tamamen yasak olacak bazı ifadeler şöyle:

Gıdanın tüketilmemesi durumunda sağlığın olumsuz etkilenebileceğini ileri süren beyanlar. Kilo/ağırlık kaybının miktarına veya oranına atıfta bulunan beyanlar. Bireysel doktorların veya sağlık profesyonellerinin tavsiyelerine atıfta bulunan beyanlar. Gıda etiketinde “X vakfı/örgütü/kuruluşu/ x isimli doktor Y ürününü tavsiye eder” ifadesi kullanılamayacak. Ancak bakanlık tarafından değerlendirilmesi koşuluyla, “X vakfı B1 vitamini içeren gıdaları tavsiye eder” ifadesi kullanılabilecek. Tüketiciler tarafından sağlık beyanı olarak algılanabilen, “Diyabetik, Detoks, Antioksidan” tamamen yasak.