Ankara ETİMATİK’E TSE K-235 BELGESİ VERİLDİ

ETİMATİK’E TSE K-235 BELGESİ VERİLDİ

11.11.2014 - 17:32 | Son Güncellenme:

.

ETİMATİK’E TSE K-235 BELGESİ VERİLDİ

Eti Maden İşletmeleri tarafından geliştirilen temizlik ürünü ‘Etimatik’e TSE K-235 Belgesi verildi.
Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Kırka Bor İşletme Müdürlüğü ile ilgili TSE K-235 Bor esaslı temizlik maddesi kapsamında belgelendirme çalışmalarını tamamladı. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Kırka Bor İşletme Müdürlüğü’ne TSE K-235 Belgesi TSE Genel Kurul Salonu’nda düzenlenen törenle verildi. TSE Başkanı Şentürk, törende yaptığı konuşmada “Yüzde 100 doğal bir deterjanı üretmeyi başardılar ve pazara da arz etmeye başladılar. Bizde gerekli test çalışmalarını yaptıktan sonra iddia ettikleri her türlü özelliği burada bulunduğunu teyit ettik. Arkadaşlarımızın bu konuda kriter eksiği vardı bor ihtivalı bir deterjan için. Bu kriter çalışmaları da yapılarak kendileri bu belgeyi almaya hak kazandı. Bunun güzel yanı şu; Türkiye’nin inovatif faaliyetlere ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak bir ürünü geliştirmek yetmiyor. Tüketiciye güven sağlayabilmek için de bu ürünün sahasında uzman, tarafsız kuruluşlar tarafından test edilerek onaylanması gerekiyor. İşte Eti Maden İşletmelerimiz tam da bu aşamada, TSE’yi tercih ettiler. Onun için de kendilerine teşekkür ediyoruz. Beni asıl sevindiren inşallah önümüzdeki günlerde Türk ekonomisine ciddi katkı sağlayacak böyle bir çalışmayı gerçekleştirmeleri. Ümid ediyoruz önümüzdeki günlerde havasını attıkları ihracat rakamlarının içerisine belgesini verdiğimiz bu deterjanda olacaktır” ifadelerini kullandı.
“17 MİLYON DOLAR OLAN KARIMIZI 500 MİLYON DOLARA ÇIKARDIK”
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz ise Eti Maden’in araştırmacı bir yönü de olduğunu kaydederek, “Şu anda 150 proje yürütüyoruz. Bunun 50 tanesi teknoloji geliştirme üzerine” şeklinde konuştu.
Son 10 yılda ciddi bir atılım yaptıklarını bildiren Yılmaz, şunları söyledi:
"17 milyon dolar olan karımızı 500 milyon dolara çıkardık. Kabaca 30 kat büyüdük. Ayrıca devlete hazineye verdiğimiz tebeddül 90 senede verilenin yüzde 90’ını son 9 senede tek bir faaliyette sadece bor kimyasalları üretimiyle sağladık. Burada geldiğimiz nokta artık niceliğin değil niteliğin öne çıktığı, malın değil aklın satıldığı bir ortam. Artık akıl satıyoruz. Bu ülkemiz adına çalışanlarımız adına çok önemli bir gelişme.”
Geliştirdikleri ürünle ilgili bilgi veren Yılmaz, temizlik ürününde petrol türevlerinin ve fosfatın bulunmadığını ve tamamen yerli malzemeyle üretildiğini anlattı.
Konuşmaların ardından TSE Başkanı Şengül, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz’a "TSE K-235 Belgesi"ni takdim etti.