Gündem Etiyopya’daki Türk işçilerde tifo salgını!

Etiyopya’daki Türk işçilerde tifo salgını!

01.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Etiyopya’da Türk firmasının demiryolu projesinde çalışan 200 Türk, şantiyedeki barınma ve beslenme koşullarının yetersizliği nedeniyle tifo-tifüs hastalığına yakalandı...

Etiyopya’daki  Türk işçilerde tifo salgını

Etiyopya’da, bir Türk firmasının inşa ettiği 1.7 milyar dolarlık Awash Waldia-Hara Gabaya Demiryolu Projesi’nde tifo-tifüs şoku yaşanıyor. Bin 500’ü Türk, toplam 5 bin personel çalıştığı şantiyede yüzlerce işçiye tifo teşhisi konuldu. Sağlıksız beslenme ve barınma koşullarında çalıştıklarını öne süren onlarca işçi Türkiye’ye dönerken, işçiler hasta halleriyle çalışmaya zorlandıkları iddia etti.

Haberin Devamı

‘Birçok işçi döndü’

Şantiyede yaşanan salgına ilişkin işçiler ve şirketle temasa geçen İnşaat İşçileri Derneği avukatı Erhan Kılıç, salgının ciddi boyutlarda olduğunu söyledi. Kılıç, gerek Etiyopya’da gerekse de Türkiye’de yapılan tifo-tifüs testlerinin pozitif çıktığını belirterek şöyle devam etti: “İnşaat firmasının yapımını üstlendiği Etiyopya demiryolu şantiyesinde çalışan, yüzlerce inşaat işçisi tifo hastalığına yakalandı. Türkiye’den götürülen inşaat işçileri insan onuruna aykırı şartlarda çalışıyorlar. Pek çok işçi Türkiye’ye döndü. Ancak dönmek isteyenlere çeşitli zorluklar çıkartılıyor. Yargı yoluna gideceğiz.”

Milliyet’e konuşan işçilerden Özgür Demiral, salgının yayılmasından sonra endişeyle Türkiye’ye döndüğünü vurguladı ve “Oldukça sağlıksız bir ortam vardı. Benim gibi yüzlerce işçi tedirgin. Yemek yediğimiz yemekhane ve gıda malzemelerinin saklandığı yerler hijyenik olmaktan çok uzaktı” dedi. Şantiyede çalışan bir diğer işçi Süleyman Bostancı da, “Pek çok arkadaşım orada tifo olmasına rağmen çalışmaya zorlanıyor. Şirket somut bir önlem almadı” diye konuştu. Bostancı, Türkiye’ye dönmek isteyen işçilere güçlük çıkarıldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Öte yandan şirket yetkilileri testlerin ardından tifo-tifüs teşhisi konulan işçilerin tedavisine başlandığını belirterek durumun kontrol altına alındığını söyledi.