Gündem Etkili soruşturma yok, hak ihlali var

Etkili soruşturma yok, hak ihlali var

18.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dink’in ailesinin yaptığı bireysel başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi oybirliğiyle, dönemin kamu görevlileri için ‘etkili soruşturma yapılmamış‘ diyerek ihlal kararı verdi

Etkili soruşturma  yok, hak ihlali var

Anayasa Mahkemesi heyeti, öldürülen Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kardeşi Orhan Dink ve çocukları Delal, Arat ve Sera Dink’in bireysel başvurusunu görüştü. Heyetin toplantısında, Dink cinayetinde “etkili soruşturma yapılmadığı” gerekçesiyle Dink ailesinin haklarının ihlal edildiğine karar verildi.
İhlal kararında, daha önce Dink ailesinin AİHM’nden aldığı karar etkili oldu. AİHM kararında, Türkiye’de cinayetin gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması için yeterli soruşturma yapılmadığı ve devletin Dink’in yaşamını koruma yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtilmişti. AİHM, hükümetin, Dink’in özel koruma talebinde bulunmadığı tezlerini tamamen reddettiği kararında, “Hrant Dink’in koruma başvurusunu beklemeksizin kendisinin yaşamını korumak, cinayet planlarından haberdar olan resmi makamların ödeviydi” ifadeleri yer almıştı. İçişleri Bakanlığı’nın sorumlular hakkında soruşturma izni vermemesini de eleştiren AİHM, Trabzon ve İstanbul Emniyet müdürlüklerinin Dink cinayeti öncesinde neden önlem almadıklarının sorgulanmamasının da yeterli soruşturma yapılmadığı anlamı taşıdığına dikkat çekmişti. Anayasa Mahkemesi heyeti, AİHM’nin ihlal kararında sorumlulukları vurgulanan kamu görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapılmamış olmasını hak ihlali olarak gördü ve etkili bir soruşturma yapılmaması nedeniyle ihlal karar verdi. AYM heyeti, Dink’in öldürülmesiyle ilgili kamu görevlileri hariç yapılan adli soruşturmada ise hak ihlali bulunmadığına karar verdi.

Karar gönderildi
Oybirliğiyle ihlal kararı veren AYM heyeti, kararı da, gereğinin yapılması için dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in de aralarında bulunduğu kamu görevlileri hakkındaki soruşturmaları yürüten Trabzon, Samsun, İstanbul başsavcılıkları ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.