Ankara Etkinlik Düzenleyerek Ms'ye Dikkat Çekecekler

Etkinlik Düzenleyerek Ms'ye Dikkat Çekecekler

18.05.2018 - 12:09 | Son Güncellenme:

.

Etkinlik Düzenleyerek Msye Dikkat Çekecekler

ANTALYA (AA) - Antalya Multipl Skleroz (MS) Derneğince, MS hastalığına dikkati çekmek için etkinlik düzenlenecek.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, mayıs ayının son çarşambası olarak ilan edilen Dünya MS Farkındalık Günü kapsamında Antalya'da da programlar gerçekleştirilecek.

Derneğin organize edeceği etkinlik kapsamında, "Nörolojikim alkolik değil", "Merak etme baskı hatası, MS değilsin", "Bunlar hep lezyon lobisinin işleri", "Sarhoş değilim" yazılı tişörtler bastırıldı.

Falez Park'ta gerçekleştirilecek programda, müzik dinletileri, tiyatro gösterilerinin yanı sıra MS hastalarının yaşadıklarına dikkati çekmek için sağlıklı insanlara deniz paleti giydirilecek, bulanık gösteren gözlükler takılacak.

Antalya MS Derneği Başkanı Hakan Algan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 40 bin, Antalya'da ise 2 bin 500 civarında MS hastası olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

MS hastalığının merkezi sinir sistemini etkileyerek organlara iletim sıkıntısı yaşatan otoimmün bir rahatsızlık olduğunu ve sebebinin bilinmediğini dile getiren Algan, "Beyin zarı veya omurilik kılıfında oluşan lezyon diye tarif ettiğimiz ve aktif ya da pasif durumlarda olabilen kireçlenme tarzı oluşumlar bulundukları yere göre vücutta sıkıntı yaratabiliyor. Lezyonlar aktif olduğunda pasif hale getirebilmek için yüksek dozda kortizon verilmesine rağmen yine de sekel bırakabilen durumlar olabiliyor." diye konuştu.

MS'i tedavi edecek bir ilacın olmadığını anlatan Algan, MS hastalarının yaşam kalitelerini yükseltmek için nefes terapisi, satranç gibi faaliyetlerin gönüllü eğitmenler tarafından verildiğini ifade etti.

Psikoterapi, yoga verecek eğitmenlerin, derslere dernek binaları olmadığı için başlayamadığını bildiren Algan, "Zaten mevcut etkinliklerimizi de tam anlamıyla kafeterya köşelerinde yapıyoruz. Planladığımız 6-7 ders olmasına rağmen bir yerimiz olmadığı için gerçekleştiremiyoruz." dedi.

Algan, Muratpaşa Belediyesinin desteğiyle 27 Mayıs'ta 13.00-18.00 saatlerinde Falez Parkt'a düzenleyecekleri etkinlikle MS hastalarının yaşadıklarını anlatmaya çalışacaklarını kaydetti.