Ankara Eü'de Yenilenebilir Enerji Hedefi

Eü'de Yenilenebilir Enerji Hedefi

11.03.2018 - 11:51 | Son Güncellenme:

.

Eüde Yenilenebilir Enerji Hedefi

İZMİR (AA) - Ege Üniversitesi'nde (EÜ) kampüsün ve hastanenin enerji ihtiyacının önemli bir kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması için proje hazırlandı.

Haberin Devamı

EÜ'den yapılan açıklamaya göre 24,5 milyon lira civarında olan yıllık enerji giderlerini minimize etmek ve doğa dostu kaynaklara yönelmek için harekete geçildi. Üniversitenin tükettiği enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması için rektör Prof. Dr. Necdet Budak'ın isteğiyle hazırlanan proje, yatırım planına alınmak üzere Kalkınma Bakanlığı'na gönderildi.

Kampüsün ve hastanenin enerji ihtiyacının önemli bir kısmının karşılanması için EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından hazırlanan projeyle 10 milyon lira tasarruf sağlanacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Budak, şunları ifade etti:

"Maliyeti 34,5 milyon lira, geri ödeme süresi 4,4 yıl civarında olan projenin başarıyla gerçekleştirilmesi durumunda üniversitenin yıllık yaklaşık 24,5 milyon lira olan enerji harcaması en az yüzde 40 düşürülecek. Bu da her yıl en az 10 milyon liranın üniversitemizin diğer ihtiyaçları için harcanabileceğini gösteriyor. Bu kazanç ileride Çeşme, Menemen, Mordoğan ve diğer üniversite yerleşkelerinde rüzgar enerjisi santrali, güneş enerjisi santrali ve biyogaz üretim santrali kurulmasında kullanılabileceği gibi, öğrencilerin ve araştırmacıların fiziksel ve sosyal altyapısının güçlendirilmesi amaçlı olarak kullanılabilecek bir kaynak anlamına gelmektedir. Projede kullanılacak malzemeler EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü'nde, hücreden modüle ve panele kadar üretim hattı kurularak desteklenecek."

Haberin Devamı

EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günnur Koçar da dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim konusunda bir dönüşümün bulunduğunu belirterek, "Bu dönüşümü kampüsümüzde hibrit teknoloji ile gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bir diğer projemiz ise yenilenebilir enerji ile kampüste bir otobüsümüzün çalışabilmesini sağlamak. Yine bu kapsamda 10 engelli aracının güneş enerjisi ile çalışabilmesini ve havuz, kütüphane gibi sosyal alanlarımızın da güneş enerjisi ile aydınlatılmasını amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.