Gündem ‘Evanjelist’lerin Brunson oyunları

‘Evanjelist’lerin Brunson oyunları

16.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Merkezi ABD’de bulunan Evanjelik Presbiteryen Kilisesi, papaz Brunson’ın serbest bırakılması için ABD’li siyasiler üzerinde baskı kurarken, Brunson’a yardım amacıyla bileklik satışı yaptığı ortaya çıktı

‘Evanjelist’lerin Brunson oyunları

Tükiye ile ABD arasında siyasi krize neden olan rahip Brunson meselesinde yeni bilgilere ulaşıldı. Merkezi Amerika’da bulunan Evanjelik Presbiteryen Kilisesi (EPC), Brunson’ın serbest bırakılması için ABD’li siyasiler üzerinde baskı kurarken, Türkiye aleyhinde girişimlerde bulunan Evanjelistlerin, Brunson’a yardım amacıyla bileklik ve dua kampanyası başlattığı ortaya çıktı. Brunson’ın adının yazılı olduğu mavi renkteki plastik bilekliklerin üzerinde “Andrew Brunson için dua et” ibaresi dikkat çekerken, bilekliklerin yardım amacıyla 25 sent karşılığında satışa çıkarıldığı duyuruluyor.

Haberin Devamı

EPC’nin resmi internet sayfasından, Brunson meselesinin detaylarına yer verilirken, ABD’li senatörlerin ABD-Türkiye hattında mekik dokudukları aktarılıyor.

Oruç ve dua çağrısı

Papaz Brunson’ın 7 Ekim 2016’dan bu yana İzmir’de tutuklu olduğu belirtilen EPC’nin resmi internet sayfasında, “Andrew, tutuklandığı sırada İzmir Diriliş Kilisesi’nin papazı olarak görev yapıyordu. Dava 16 Nisan’da başladı. Casusluk suçlamaları, gizli siyasi ve askeri bilgi edinme, anayasal düzeni yok etme ve Türk parlamentosunu devirmeye girişme ve silahlı terör örgütü üyeliği ile karşı karşıya” ifadelerine yer veriliyor.

“Önemli Etkinliklerin Zaman Çizelgesi” başlıklı bölümde ise, kilise üyelerinden Brunson’ın serbest kalması için defalarca oruç ve dua çağrısı yapıldığı, “Sen her şeye müdahale ediyorsun” adlı salı ilahisinin, 2017 sonbaharında papaz Brunson tarafından cezaevinde yazıldığı bilgisi paylaşılıyor.

Haberin Devamı

Söz konusu ilahinin Brunson’ın arkadaşı bir Türk tarafından seslendirildiği, EPC’nin modern ilahi formundaki ezgileri ibadet hizmetlerine dahil ettiği vurgulanıyor. EPC’nin resmi internet sitesinde ayrıca Brunson ve aile üyeleri için hazırlanan kutsal yazıların her üyenin okuması gerektiği, 6 Şubat 2017’de Beyaz Saray nezdinde “Türkiye’de Unutulmuş Amerikan” online kampanyasının başlatıldığı aktarılıyor.

Kilise tarafından paylaşılan bilgiler arasında, ABD’li 78 senatörün, 15 Şubat 2017’de Brunson’ın serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdığı belirtiliyor.

Erdoğan’a mektuplar

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın 30 Mart 2017 tarihinde Türkiye’de Rahip Brunson’un eşi ile buluştuğu, Burunson’ın kızı Jacqueline Furnari’nin 16 Mart 2018’de Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi önünde ifade verdiği öne sürülüyor.

29 Haziran 2018 tarihinde ABD Senatörleri Lindsey Graham ve Jeanne Shaheen’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı toplantıda Brunson’un durumunu tartıştıkları; Senatör Bob Corker, James Lankford, Bob Menendez, Bill Nelson, Jeanne Shaheen ve Thom Tillis’in uluslararası finans kurumlarının Türkiye’ye kredi vermesini yasaklatmaya çalıştıkları, Avrupa Parlamentosu üyelerinin 4 Mayıs 2018’de Brunson’ın serbest bırakılmasını talep eden mektubu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdikleri belirtiliyor.

Haberin Devamı

Presbiteryen Kilisesi tarafından paylaşılan bilgiler arasında dikkat çeken isimlerden biri de James Lankford.

Lankford’un hapis cezasına tepki olarak, Lockheed Martin firmasının Türkiye’ye F-35 satmamsı için yasa tasarısı üzerinde çalıştığı aktarılıyor. Lankford, geçmişte ABD’nin en büyük Hıristiyan kampı olan Falls Creek’in program direktörü olduğu ABD kaynaklarında yer alıyor.

TÜRKİYE'YE KÜSTAH RAPOR

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF) ise, papaz Brunson’ın haksız yere tutuklandığını, bu durumun ülkede yaşayan Hıristiyanlar üzerinde soğuk duş etkisi yarattığını açıklayan Türkiye karşıtı bir rapor hazırladı. Türkiye’de inanç özgürlüklerinin kısıtlı olduğu iddia edilen raporda, Brunson’ın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması için Türk hükümetine en üst düzeylerde baskı yapılması çağrısında bulunuluyor.