Ekonomi Evcil dostlara yerli teknoloji

Evcil dostlara yerli teknoloji

03.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknolojinin nimetleri evcil hayvanların da hizmetinde. Onlar için geliştirilmiş pek çok giyilebilir ürün ve hizmetler var. Global uygulamalar yanında yerli çözümler de bulunuyor. Teknolojilerine mercek tuttuk

Evcil dostlara yerli teknoloji

Teknoloji ve dijitalleşmeden evcil dostlarımız da payını alıyor. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü nedeniyle evcil hayvanları uygulamalarına dahil eden pek çok online servis var. Ayrıca onlar için geliştirilmiş pek çok giyilebilir ürün ve hizmet de bulunuyor. Akıllı tasmalar, kaybolmalara karşı takip cihazları, sağlık durumunu gösteren monitörler, mobil uygulamalar ve hatta kediler için çeviri cihazı... Bu cihazların çoğu Türkiye’deki hayvanseverler tarafından da kullanılıyor. Bunlara yerli üretici ve uygulama geliştiriciler de katkı yapıyor. Uluslararası örnekler yanında bu alandaki yerli cihaz ve uygulamalara göz attık.
Aman kaybolmasın!
Koala, yerli bir uygulama. Köpek ya da kedinizin tasmasına kolayca takılır şekilde tasarlanmış ince ve hafif bir cihaz ve mobil uygulamadan oluşan evcil hayvan takip sistemi. 1 lira boyutunda 15 gram ağırlığında Bluetooth takip cihazı ve mobil takip uygulaması. GPS teknolojili akıllı evcil hayvan takip künyesi ve kayıp arama platformu sunuyor. Evcil hayvanınızın bilgileri ve fotoğrafıyla profil oluşturup Koala cihazını uygulamaya ekleyerek cep telefonunuzdan minik dostunuzu takip edebilirsiniz. Koalasmart mobil uygulamasıyla da, evcil hayvanınızdan en son sinyal alındığı konumu ve zamanı harita ekranında görmeniz mümkün.
Araçlarda onlara yer açıldı!
Evcil hayvanlara yönelik hizmetler veren servisler var. Uber ve Blablacar bunlar arasında. Uber, evlerin en sevimli bireyleri için araçlarında yer açtı. 6 Haziran itibariyle İstanbul’da yola çıkan uberPET araçları ile hayvan dostlarımızla seyahat etmek artık çok daha konforlu ve güvenli. Haziranda İstanbul’da yolculuğuna başlayan uberPET araçları ilk etapta 3 aylık pilot bir ürün olarak hayvanseverlerin ihtiyacını karşılayacak.
Yolculuk paylaşım uygulaması BlaBlaCar da, yolculuk sırasında evcil hayvan kabul eden sürücüler sayesinde, yolcular için evcil hayvanlar ile seyahatin zorluğunu ve stresini ortadan kaldırıp yolculuğu çok daha konforlu ve kolay hale getiriyor. Evcil hayvan sahipleri dostlarıyla birlikte aynı arabada şehirler arası yolculuk yapmanın keyfini sürüyor.
Su ve yemini kontrol edin
Evcil hayvanlarla ilgili onlarca yabancı mobil uygulama var. Ancak Türkler de bu alana katkı yapıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Gürkan Akpınar, Cemre Mat ve Sait Fatih Karakaya ‘Smart Pet Assistant Projesi’ni-Akıllı Evcil Hayvan Yardımı geliştirdi. ‘Smart Pet’ uygulamasını mobil cihazına indiren kullanıcı, evcil hayvanının bakım ünitesindeki yem ve su miktarını kontrol edebiliyor.
Pati temizliği cihazı
Peggymatic, Türk girişimcilerin ürünü. İzmirli Yaprak ve Yağmur Sürmeli isimli ikiz kızkardeşler tarafından geliştirildi. Evcil kedi ve köpeklerin dışarıda dolaştıktan sonra eve girerken pati ve tuvalet sonrası genital bölge temizliğini suyla fırçalayarak yapıyor. Geliştirme aşaması biten ve pek çok kurumdan da ödül alan Peggymatic için şu anda ön sipariş alınıyor.
Ürün şarjlı pille çalışıyor. Cihazın içindeki fırçalarda kullanılan at kılı hem doğal hem de masaj etkisi yaratıyor.
Hayvanseverler için sosyal ağ
Petle, hayvanseverlere özel, konum bazlı yeni bir yerli sosyal platform. Dostlarınızın fotoğraflarını kolayca paylaşıp kayıp, sahipsiz veya yuva arayan canlar için çözümün bir parçası olabiliyorsunuz. Petle, hayvanları ve sahiplerini biraraya getirmeye yardımcı oluyor. Kayıp ve yuva arayan özelliğiyle pek çok cana da yardım etme imkanı sunuyor. Yolunu kaybetmiş bir dost veya yalnız kalmış bir can için çözümün bir parçası olabilirsiniz. Bu mobil uygulamayı Google Play ve App Store’dan indirip kullanabilirsiniz.
Sony’den el tipi kamera
Sony en yeni NXCAM video kamerası olan HXR-NX5R’yi tanıttı. NX5 ve NX3 çözümlerinin yerini alan bu kamera, bağlantı özellikleri ve daha iyi çekim performansı sunuyor. Full HD el tipi kamerasındaki üç adet 1/2.8 tip Full HD Exmor CMOS sensör sayesinde renkli görüntüler ve yüksek hassasiyet sunuluyor. 40x Clear Image Zoom işleviyle ise görüntü kalitesi bozulmadan optik yakınlaştırma ikiye katlanıyor. Ayrıca, çok formatlı kayıtla canlı etkinlikler, düğünler ve kurumsal prodüksiyonlar gibi çok çeşitli çekim uygulamaları ve ortamları için ideal bir kullanım imkânı sağlanıyor.
Genel görüntü kalitesindeki önemli iyileştirmelerin yanı sıra, NX3 ve NX5 modellerinden yapılan yükseltme kapsamında, HXR-NX5R’te Full HD 60p çıkışı destekleyen bir 3G-SDI terminal bulunuyor. Üründe ayrıca harici ışıklandırma ekipmanı ihtiyacını en aza indirmek için sektördeki ilk parlaklığı ayarlanabilir LED video ışığı da sunuluyor.
Gençler ‘cool’ marka seçti
Teknosa, Roamler Türkiye’nin Marketing Türkiye için 15-34 yaş arası genç tüketiciler üzerinde yaptığı ‘Cool Markalar’ araştırmasında bu yıl da ‘Türkiye’nin en cool teknoloji marketi’ seçildi. Araştırmada katılımcıların yüzde 83’ü 15-34 yaşları arasında iken, en baskın yaş grubu yüzde 30 ile 20-24 yaş aralığındaki tüketiciler oldu.
Teknosa Pazarlama Direktörü Ayşegül Bahçıvanoğlu, “Gençler, teknolojiye de bize de ilham veriyor. Gençlerin aktif olduğu sosyal medyada 3 milyona yakın takipçimizle sürekli iletişim halindeyiz. Sadece sosyal medyada değil gençlerle buluşabileceğimiz tüm platformlarda yer alarak, etkileşim fırsatlarını değerlendiriyoruz. Teknosa da genç, yenilikçi ve dinamik bir marka. Bunu gençlere geçirebilmiş olmak ve gençler tarafından tercih edilmek bizi çok motive ediyor” dedi.