Evde Bitki Bakarken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Kural Nedir?

Hepimiz evimizde büyük küçük, çicekli çiceksiz, dikenli dikensiz, meyvalı meyvasız bir veya birden çok bitki yetiştiririz. Bitkilerimize özverili bakarken birden bire bozulduğunu sarardığını veya öldüğünü görürüz. Yeni aldığımız bitkilerimizde, hediye gelen bitkilerde bile bu durumu sıkça yaşarız. Her bitkinin bakım istekleri farklıdır ama ortak bakım kuralları aynıdır. Çünkü bitkiler ortak dilden konuşur. Peki bu ortak bakım kuralları nedir? Hadi gelin bu kuralları öğrenelim.

Isı-Sıcaklık-Nem

Ev bitkilerinde; Nem, Isı, Sıcaklık çok önemlidir. Her evin ısısı sıcaklığı ve nem oranı farklıdır. Örneğin; cylamen, açelya bitkileri soğuk havayı severken, kaktüs ve succulent türleri daha sıcak ortamları , calathea ve hedera türleri de yüksek nemi sever. İşte bu yüzden her bitkinin fizyolojik istekleri farklıdır. Fizyolojik istekler bilinirse bitkileriniz daha sağlıklı gelişme gösterir. Bu farklılıkları belirleyerek eve bitki alınmalıdır. Ev bitkilerin tümü direk güneşten hoşlanmazlar. Parçalı veya dolaylı gelen güneş ışınları bitki gelişiminde olumlu katkılarda bulunur. Evinizde hangi bitki olursa olsun mutlaka bitkilerinizi tüm yapraklarının eşit oranda ışık alması için saksılarınızı ışığın geldiği yöne doğru yıl içerisinde min.5-6 kez döndürün. Ev bitkilerin ortalama sıcaklık istekleri 23-28 derece olarak bilinir. Bitkilerin neme ihtiyaç olduğunu unutmayın.Özellikle sıcak ve ısının yüksek olduğu ortam veya zamanlarda mutlaka haftada 1 -2 kez bitkinin yapraklarına (difenbachia, kauçuk, monstera….) su püskürtülerek nem ihtiyacı karşılanmalıdır.

Haberin Devamı

Sulama

Sulama bir bitkinin yaşamını döndürmesi ve topraktaki vitaminleri daha kolay alması için önemli bir faktördür. Sulama sayesinde bitki gelişir ,büyür ve sağlıklı olur. Bitkiler kendi yapı gereği olarak kış mevsiminde daha az su isterken yaz mevsiminde daha fazla su istemektedir. Çünkü ortam ısısı ve sıcaklığı yükseldikçe bitkinin yapraklarında terleme artar bitki bünyesinde suyu azalır. Bitkilerinizi sularken mutlaka toprağını elinizle kontrol ederek su verin . Toprağa dokunduğunuzda kuruluk var ise bitkinizi alttan su çıkana kadar ve her tarafa eşit oranda sulanmalıdır. Ama yine unutmamak gerekir ki her bitkinin su ihtiyacı farklıdır. Örneğin; Dikenli ve etli yaprak türleri az su isterken nemi çok seven bitkiler daha periyodik sulama isterler.

Haberin Devamı

İlaçlama

Her bitki; çevresel veya yapısından kaynaklanan noksanlıklardan dolayı hastalanmaktadır. Hastalık bitkilerde böceklenme veya mantarlanma şeklinde gözükür. Genel olarak bitkinize baktığınızda yapraklarında bozulma, parçalanma, yaprak renginde değişme veya bitkinin gövdesinde, dallarında, yapraklarında küçük küçük böcekler görüyorsanız bitkiniz hastalanmış demektir. Hemen bitkinizin durumuna göre İnsektisit veya fungusit ilaçlar vermelisiniz. Bu işlem püskürtme yolu ile yapılmalı ve bitkinize min.20-30cm uzağından her tarafına eşit gelecek şekilde ilaçlama yapmalısınız. İlaçlama tek seferde yapılmamalı bitkinizin hastalık durumuna göre min.2-3 kez yapılmalıdır. İlaçlama yapılırken mutlaka; maske takılmalı, ilaçlama yapılan yer havalandırılmalı, rüzgarsız ve yağmursuz alanda uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

Gübreleme

Ev bitkileri uzun süre saksılarda kaldığı için ve topraktaki minerallerin zamanla azalmasıyla bitkilerde deformeler meydana gelir. Yapraklarda sararma, yaprak kenarlarında kahverengileşme, yapraklarda aşırı büyüme veya küçülme gibi birçok belirtilerle vitamin eksikliğini belli eder. İşte bu andan itibaren bitkinize vitamin takviyesi yapmalısınız. Bitkinizin ihtiyacına göre aldığınız gübreleri sıvı veya granül şeklinde verebilirsiniz. Gübreleri mümkün olduğunca organik olanlardan seçerseniz bitkiniz daha sağlıklı gelişir.

Sevgi-İlgi

Her bitki sağlıklı gelişimi için ilgi, sevgi ve özverili bakım ister. Evinize aldığınız bitki mutlaka bakabileceğiniz türlerden olmalı. Unutmayın her bitkinin bakım isteği farklıdır. Kimisi yoğun bakım(budama,saksı değişimi,gübreleme…) ister kimisi rutin bakım ister. Bitki alırken kendi sosyal hayatınıza uygun seçerseniz doğru karar vermiş olursunuz. Örneğin;İş hayatında yoğun olan insanlar, zamanın çoğunluğunu dışarıda geçiren insanlar bakımı kolay olan bitkiler(succulent,kaktüs, yucca, difenbachia….) seçmelidir. Böylelikle bitkiniz bakımsızlıktan ölmez bitkiniz uzun süre yaşar.

Bitkilerin sıcakcık enerjisi sizi ısıtması dileğimle……..

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI