Kendin Yap Evde maydanoz nasıl yetiştirilir?

Evde maydanoz nasıl yetiştirilir?

15.01.2018 - 14:49 | Son Güncellenme:

Maydanoz evde rahatlıkla yetiştirilebilecek yemeklere lezzet katan şifalı bir bitkidir. Pazarda uygun fiyata bulunabilse de, evde kendinizin yetiştirdiği kokusu üzerinde maydanozlarda ayrı bir lezzet bulacaksınız. İşte evinizde, saksı içerisinde nasıl maydanoz yetiştirilir sorusuna dair tüm cevaplar..

Evde maydanoz nasıl yetiştirilir

Maydanoz nasıl yetiştirilir ve maydanoz yetiştiriciliği konusunda püf noktalar neler, diye merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Evde yetiştirmesi keyifli ve kolay olan maydanoz, aromatik kokusunu kaybetmeyerek yemeklerinize harika bir lezzet sunar. İşte evde, bir saksı içerisinde maydanoz yetiştirmeye dair en çok merak edilen sorular ve cevapları:

Haberin Devamı

Maydanoz hangi toprakta yetişir?

Maydanoz, köklerini en rahat iyi hava almış, gevşek toprakta salar. Bunu sağlamanın en iyi yolu, toprağınızın bir kısmını torf diğer kısmını da besinli topraktan oluşturmaktır.

Maydanoz ne zaman ekilir?

Maydanozlar, ilk filizlenme aşamasında ılıman bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden, kasım, aralık gibi soğuk dönemlerde ekimleri uygun olmaz. En uygun dönemler: mart sonu ve nisan ayı olacaktır.

Maydanoz nasıl ekilir?

Evinizde saksı içerisinde maydanoz yetiştirmek istiyorsanız, öncelikle maydanoz ekmek için kullanacağınız toprağı zararlı böcek, taş ve otlardan temizlemelisiniz. Maydanoz tohumlarını, toprağını düzlediğiniz saksının her tarafına eşit miktarda serpiştirin ve ardından tohumların üzerini çok hafif örtecek kadar toprak ilave edin. Bu toprağı elinizle hafifçe bastırın. Ardından da bir fısfıs yardımıyla toprak nemlenene kadar sulayın. Bu şekilde, maydanoz tohumları yerinden fazla oynamayarak, saksının dibine kaçmış olmayacaktır.

Maydanoz topraktan kaç günde çıkar?

İşte merak edilen soru, maydanoz kaç günde çimlenir? Maydanoz tohumlarının çimlenmesi genellikle 3-4 haftayı bulur.

Maydanoz nasıl sulanır?

Saksıdaki toprak nemini kaybettikçe, güneşin olmadığı sabah saatlerinde, sulamaya devam edin.

Maydanoz nasıl hasat edilir?

Maydanozlarınızı toplarken bir bıçak ya da makas yardımıyla gövdelerinden kesmelisiniz, yani ne çok dipten ne de çok yaprak kısmından olmalı.

Maydanoz ne kadar zamanda hasat edilir?

Maydanozların her 10 günde bir toplanması önemlidir. Aksi takdirde, maydanozlar kartlaşarak kendine has aroma ve kokusunu kaybedecektir.

Maydanoz hangi ortamı sever?

Maydanoz, 20 derece ve üzeri nemli ortamları seven bir bitkidir. Bu yüzden, ilkbahar ve yaz aylarında balkonda ve diğer zamanlardaysa iç mekanda, sabah güneşini görecek bir yere yerleştirebilirsiniz.

Evde maydanoz yetiştirmede püf noktalar:

- Kullanacağınız saksının derin olması, maydanozların daha rahat gelişmesi için önemlidir.

- Maydanozlar çok fazla suyu sevmez ama susuz da kalamaz. Onlara çok fazla su vermek, küçülüp bodurlaşmalarına ve yapraklarının sararmasına neden olacaktır.

Haberin Devamı

- Her hasat sonrası, saksıdaki toprağı, verimliği sürdürmek için sulayın.

- Saksıda biten yabani otlar, topraktaki besin değerinin azalmasına neden olur. Bu yüzden, bu yabani otları, fark ettikçe koparın.

Haberin Devamı

PembeNar Özel

Yazarlar