Dünya Macron çok yorulacak!

Macron çok yorulacak!

09.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan Emmanuel Macron’un, hafta sonuna kadar koltuğuna oturması beklenirken, kendisini yoğun bir gündem bekliyor. Yeni başbakanın kim olacağı ise tam bir soru işareti...

Macron çok yorulacak

Pazar günü yapılan ikinci tur seçimle, oyların yaklaşık yüzde 66’sını alarak cumhurbaşkanı seçilen Yürüyüş Hareketi’nin 39 yaşındaki lideri Emmanuel Macron, hafta sonuna kadar görevi François Hollande’dan devralacak.
Ancak uzmanlar, Macron’u çok zorlu bir gündemin beklediğini belirtiyor.
Seçimde zafer kazanan ve ülke tarihinin en genç cumhurbaşkanı olarak tarihe geçen Macron, dün Hollande ile birlikte başkent Paris’in Charles de Gaulle meydanında yapılan törene katıldı ve Meçhul Asker Anıtı’na çelenk koydu. Törene Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve ve eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de dahil, pek çok bakan, siyasetçi, din adamı ve davetli katıldı. Hollande, törenden sonra France 2 televizyona yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı devir-teslim töreninin pazar günü yapılacağını belirterek, “Her zaman Macron’un yanında olacağım” diye konuştu. Devir-teslimde ayrıca, ülkenin nükleer silahlarının şifresi de yeni cumhurbaşkanına teslim edilecek.
İçişleri Bakanlığı’nın son verilerine göre cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turunda Macron oyların yüzde 66.06’sını, rakibi Marine Le Pen ise yüzde 33.94’ünü aldı. Fransız seçmenin yüzde 25’inin sandığa gitmediği seçimde yaklaşık 4 milyon kişi de protesto oyu olarak belirtilen “beyaz oy” kullandı.
Yine seçim var
Bununla birlikte Macron’u, koltuğa oturur oturmaz hummalı bir çalışma bekliyor. Nitekim mayıs ayında iki uluslararası zirve ve haziranda da milletvekili genel seçimleri yapılacak.
Macron’un diğer ülkelerin liderleriyle ilk buluşması 25 Mayıs’ta Brüksel’de yapılacak NATO Zirvesi’nde olacak. Ardından Macron, İtalya’da düzenlenecek G7 Zirvesi’ne katılacak. Macron burada ABD, Almanya, İtalya, Kanada, İngiltere ve Japonya’nın liderleriyle bir araya gelecek. Kampanyası sırasında, seçilmesi halinde Fransa dışında görev yapan askeri birlikleri ziyaret edebileceğini açıklayan Macron’un, ilk yurtdışı ziyaretini Almanya’ya yapabileceği de belirtiliyor. Nitekim selefi Hollande, ilk yurtdışı ziyaretinde Almanya’ya gitmişti.
Bununla birlikte içeride belirlenmesi gereken bir kabine var. Yeni cumhurbaşkanının, Haziran ayının ortasına kadar kabineyi ilan etmesi büyük olasılık. Ancak “En Marche!” (Yürüyüş) Hareketi’nin mazisi bir yıllık olduğundan, Macron’un kabineyi belirlerken zorlanabileceği anlamına geliyor. Özellikle de başbakanlık koltuğuna kimi getireceği konusunda.
Bölünmüşlük sorunu
BBC’nin haberine göre, ülkede cuma günü yayınlanan ankette, halkın başbakan olarak görmek istediği isimlerin başında, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı ve eski Ekonomi Bakanı Christine Lagarde geldi. Analizler de, bu adayı “olumlu” buluyor. Bunun yanında diğer bir aday da, şu anki Savunma Bakanı Yves Le Drian.
Ve tabii, 11 Haziran’da seçim var. Bu seçimin ikinci turu da 18 Haziran’da. Yine anketler, Fransız seçmenin yüzde 61’inin, milletvekili genel seçiminde Yürüyüş Hareketi’nin hükümeti tek başına kuracak çoğunluğu elde etmesini istemediğini ortaya koyuyor.
Öte yandan uzmanlara göre, Macron’un, ülke ekonomisini daha rekabetçi hale getirme, bölünmüş olan ülkeyi bütünleştirme, halkın gelecek endişelerini azaltma ve AB ile ilişkilere yeni bir yön kazandırma gibi sorumlulukları da olacak.

‘Sizinle mutlaka bir gün evleneceğim!’

Brigitte Macron, Fransa’nın yeni First Lady’si oldu. Eşi Emmanuel Macron’dan 25 yaş büyük olması, Fransız basında sıkça tartışılan konulardan. Taşralı bir Fransızca ve Latince öğretmeni olan Brigitte Macron’u seven kadar eleştiren de çok. “Çakma sarışın” olarak Fransız bulvar basını tarafından sıkça alay konusu edilen Macron, mini etekleri ve aşırı bronz tenli fotoğraflarıyla sayfalarda bolca boy gösteriyor. İlk eşiyle evliliğinden iki kızı ve bir oğlu olan Brigitte Macron’un yedi de torunu bulunuyor. İki yıl öncesine kadar öğretmenlik yapıyordu. Ancak siyasi kariyerinde genç eşine destek olmak için mesleğini bıraktı.
Macron henüz 16 yaşındayken, 41 yaşındaki Brigitte onun öğretmeniydi. “Komedi Sanatı” adlı tiyatro oyunun provaları sırasında aralarında başlayan elektriklenme, gün geçtikçe ilerlemiş. Emmanuel Macron, sırf bu yüzden okul bile değiştirir. Okuluna veda ederken öğretmenine “Ne yaparsanız yapın, bir gün sizinle mutlaka evleneceğim!” dediği söyleniyor. 2007’de Brigitte’i evliliğe ikna eden Macron, halkı da liderliğine ikna etti ve seçildi.

Le Pen genel seçime odaklı

Cumhurbaşkanlığı yarışında koltuğu Macron’a kaptıran Marine Le Pen, yenilmesine rağmen önceki geceyi dans ederek geçirdi. Bunun bir kutlama olduğunu söyleyenler de var, çünkü partisi, yüzde 30’un üzerinde oy almayı başardı. Böylece hareketine saygınlık kazandırma ve seçilebilir kılma amaçlarını gerçekleştirmekte önemli bir adım attı.
Şimdi Ulusal Cephe ve Le Pen, bundan sonra Haziran ayındaki parlamento seçimlerine odaklanmayı planlıyor. Başta partinin adı olmak üzere önemli değişikliklere gitmeye hazırlanan Le Pen, “Tüm vatanseverleri bize katılmaya davet ediyoruz... Önümüzdeki dönemde Fransa’nın size her zamankinden fazla ihtiyacı olacak” dedi.
Le Pen, aldığı 11 milyonluk oyun, Ulusal Cephe’yi “yeni cumhurbaşkanının planlarına karşı en büyük muhalif güç yaptığını” söylerken, partinin vitrinine bir başka ismin gelebileceği de konuşuluyor. O da, 27 yaşındaki yeğeni Marion Marechal-Le Pen. Marechal Le Pen’in partideki popülaritesi giderek artıyor ve teyzesinden daha sert siyasi tavır takınıyor.

Dünyanın 40’tan genç liderleri

Fransa’da 39 yaşında cumhurbaşkanı seçilerek, 40 yaşında iktidara gelen Napolyon’un rekorunu da kıran Emmanuel Macron, yaşı 40’ın altında olan dünyanın en genç liderlerini de gündeme geltirdi. Hemen söyleyelim, Kanada Başbakanı Justin Trudeau genç olmasına rağmen 46, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras da 42 yaşında.
Volodimir Groysman: Ukrayna Başbakanı ve 39 yaşında. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında göreve geldi, ancak yönetim yetkilerinin çoğu Devlet Başkanı Petro Poroşenko’da.
Kim Jong-un: Kuzey Kore lideri.
33 yaşında. Babasının ölümünden sonra
göreve gelen ve 2012’den bu yana yönetimde olan Kim,
AB’ ve Kore Yarım-adası’na kafa tutuyor.
Vanessa D’Ambrosio: 29 yaşında. Dünyadaki
en küçük ülkelerden olan ve 33 bin nüfusu bulunan San Marino’nun başında. Aynı zamanda dünyanın da en genç lideri.
Jüri Ratas: Estonya Başbakanı. 2016 yılındaki seçimlerden sonra
işbaşına geldi. Bugün 38 yaşında.
Salih Ali el-Sammed: Yemen’in büyük bölümünü elinde bulunduran ABD-Suudi destekli güçlerle mücadele eden Huti’lerin lideri. 38 yaşında.
Emil Dimitriev: Makedonya Başbakanı: 38 yaşında ve geçen yılın başlarında göreve geldi.
Şeyh Tamim bin Hamad
Al Thani: 2013’te Katar Emiri oldu.
36 yaşında. İngiliz Sandhurst askeri akademisinde eğitim aldı. Silahlı kuvvetlerin başkomutanı ve Ulusal Olimpiyat Komitesi’nin başkanı.