





|
Daha sağlıklı mutfak için
Mutfakla uğraşanların diyet yiyeceklere ve ürünlere ilgileri her geçen gün artıyor
ŞULE ŞENTARLI
Beslenme biçimlerimiz biraz da yaşadığımız ortamların ürünü. Kırsal kesimde yaşayanlar ne kadar doğal ürünlerle, sebze ve meyvelerle besleniyorlarsa, kentlerdekiler de fast - food, rafine edilmiş veya karbonhidratı bol yiyecekleri tercih ediyor. Etrafınıza dikkat ederseniz kilosundan şikayet edenlerin hemen hepsinin bol kızartma, bol tatlı, bol hamburger tüketenler olduğunu görürsünüz. Tabii bu arada en çabuk atlanan da lifli gıdalar oluyor.
Oysa lifli besinler vitaminler ve mineraller kadar önemli. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun araştırmalarına göre lifli besinlerin eksikliği uzun vadede şeker, kolesterol, hemoroid, bağırsak kanseri ve şişmanlık gibi riskleri artırıcı bir etken.
Bilinçli olmalı
Su ve lif ikilisi vücut için çok önemli. Lifler hacimlerinin 20 katı kadar genişleme özelliğine sahip. Böylece midede tokluk hissi yaratıyor ve yeme isteğini engelliyor. Enerji oranları da düşük. Kan şekeri ve kolesterol denetimini de sağlayan lifler, kanserojen maddeleri de tutarak boşaltımla atılmasını sağlıyor. Sindirim sistemini rahatlatmaları hatta düzenlemeleri de ayrı bir güzellik.
Peki, günlük lif ihtiyacımız ne? Yine WHO’nun araştırmalarına göre bu oran günde 30 gram. Ancak genelde bu oranın yarısı alınıyor. Bunun için de lifli gıdalara bilinçli olarak daha çok ağırlık vermek gerek. 100 gramda 44 gramla kepek en fazla lif içeren besin olarak öne çıkıyor. Fıstık 10 gram, kabuklu armut 9 gram, beyaz ekmek 7 gram, fındık 8 gram lif taşıyor.
Lezzet’in yemek yarışması
Lezzet ve Ziyafet dergilerini hazırlayan ekip iki yıldır Otacı ile ortaklaşa bir yemek yarışması düzenliyor. Amaç, firmanın değişik diyet ürünleriyle tatlı, çorba ve ana yemekler hazırlamak. Dergiye yollanan yemek reçetelerinin sayısı bu yıl 300’ü aşmış. "Kadınlarımız artık hafif yiyeceklerin sağlık için önemini kavramışlar " diyor dergi çalışanları. Reçetelerin zenginliğine bakınca sağlıklı bir mutfağa doğru bir yönelim olduğu anlaşılıyor. Acaba mutfaklarımızda bir devrim mi başlıyor?
|
|



|