20 Şubat 2003 Perşembe
 
 
 BİZE ULAŞIN | ARŞiV | KÜNYE | HABER İNDEKSİ |  SIK KULLANILANLARA EKLE |  AÇILIŞ SAYFASI YAP  




Rahim kanserinde yeni umut

Avustralyalı bilim adamları, rahim ağzı kanserini anında saptayacak bir cihaz geliştirdi

     Avustralya ulusal CSIRO laboratuvarlarında geliştirilen cihazın, kalem şeklinde olduğu ve servikal bölgede tarama yaparak kanser oluşumunu erken teşhis edebildiği belirtildi.
     Servikal bölgeye sonda edilen kalem şeklindeki alet, bağlı olduğu bir iletişim kablosu ile servikal bölgedeki renk ve elektriksel öz direnci bilgisayara aktarıyor, bilgisayardaki özel bir proğramla da matematiksel olarak bu bölgede kanser başlayıp başlamadığı saptanabiliyor.
     Cihazı geliştiren ekipten Dr. Daniel McMichael, servikal kanser teşhisinde devrim yaratacak cihazın, servikal bölgeden doku alınarak tahlil edilmesi işleminin yerini alacağını ve tahlil işleminden yüzde 20 daha doğru sonuç vereceğini açıkladı.
     Yeni cihazla uygulanacak yöntemin, kanser teşhisi için kliniğe başvuran kadınların yaşadıkları stresi elimine edeceği kaydedildi.
     Bilim adamları, şimdiye kadar yapılan doku analizi uygulaması ile kadınların lobaratuvar analiz sonuçlarını beklemek zorunda kaldıklarına ve bekleme süresinin büyük strese yol açtığına değindi.
     Avustralya'da her yıl 300, dünyada ise 100 binlerce kadının servikal kanserinden öldüğüne dikkati çeken bilim adamları, servikal kanserin erken teşhisi ile bu hastalıktan ölümlerin azaltılacağını da kaydetti.
     Yarım yüzyıldan beri kullanılan doku tahlil tekniğinin, yılda küresel olarak 3 milyar dolara malolduğu, yeni teknikle ise sadece tarama yapıldığı için servikal kanseri teşhisinin çok ucuza malolacağı bildirildi.
     Servikal kanseri tarama cihazı, bu yıl içinde Avrupa'da kullanılmaya başlanacak.