Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 02 Kasım 2006 / Perşembe  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Emlak      Arabam      Kariyerim      Cumartesi      Pazar      Ege      Seri İlanlar  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  ÇİZERLER
  OMBUDSMAN
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
 GÜZELLİK   VİTAMİN   ÇOCUK BAKIMI   HAMİLELİK   DİYET   KADIN SAĞLIĞI 
Erken menopozda 'ilik nakli' mucizesi

Prof. Dr. Kutluk Oktay, dünyada bir ilki gerçekleştirecek. Erken menopoza girmiş bir hastaya, ikiz olmayan ancak ilik nakli sayesinde genetik yapısı benzeyen kız kardeşinden yumurta nakli yapılacak

Ayşegül Aydoğan


Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutluk Oktay, dünyaca tanınmasını sağlayan, kanser veya başka nedenlerle erken menopoza giren kadınlarda uyguladığı "kol ya da karın derisi altına yumurtalık dokusu nakli" çalışmalarından sonra tıp dünyasında yine adından söz ettirecek bir uygulamaya hazırlanıyor.
Prof. Dr. Oktay, yılda birkaç kez hasta görmek için geldiği Türkiye'de kanser tedavisi görmüş bir hastada gerçekleştireceği yöntemle bir ilke daha imza atacak. Bugüne kadar kadının sadece kendisinden ya da genetik yapısı aynı olan ikiz kız kardeşinden yapılabilen "yumurta dokusu naklini" ikiz olmayan bir kız kardeşten yapmayı planlayan Prof. Dr. Oktay, bu çalışmasını gerçekleştirirse "dünyada ilk kez ikiz kardeşten olmayan yumurtalık nakli" ile literatüre girecek.

Kanser tedavisi görmüş
Bugüne kadar yumurtalık naklinin genetik yapının aynı olması durumunda yapıldığını anlatan Prof. Dr. Oktay, bu nedenle kişinin kendisinden alınan dokunun dondurulduktan sonra geri verildiğini hatırlattı. Son zamanlarda genetik yapıları aynı olan ikiz kardeşler arasında da naklin yapılmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Oktay şunları söyledi:
"Ama bu nakil kardeşler arasında mümkün değildi çünkü genetik olarak farklılıklar var. Türkiye'ye bu gelişimde ilginç bir hasta gördüm. Çocukluk yaşlarında bir tür kan kanserine yakalanan bu hasta, kemik iliği nakli öncesi kemoterapi yapılmış. O dönem kemik iliğini kız kardeşinden almış. İlginç bir şekilde yüzde 99.9 genetik olarak aynı genetik yapıya sahip oldukları saptanmış. Şimdi ikisi de 30'lu yaşlarda. Kanser tedavisi gören hasta, bu tedaviler nedeniyle erken menopoza girmiş."


Kendi yumurtası gibi
Kemik iliği nakli yapıldığında kemik iliğini alan kişinin kan grubunun veren kişininkine dönüştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Oktay, şöyle devam etti:
"Bu kardeşler arasında da ikiz olmamalarına rağmen ikizmiş gibi bir uyum oluşmuş. Hem kan grupları aynı hem de doku grupları ve genetik yapıları. Bir yönden hasta kendi yumurtalık dokusunu kendine veriyormuş gibi olacak. Bu hastanın tek şansı, kardeşinden yumurtalık dokusunu alıp nakledebilmek."

NASIL YAPILACAK?
Yumurtalık dondurulmayacak. Hastanın kız kardeşinden laparoskopi yardımıyla yumurtalık dokusu parçaları alınacak ve menopoza giren hastanın yumurtalık dokusuna ekildikten sonra yaklaşık üç ay içinde verimli hale gelecek.







© 2006 Milliyet