Geri Dön
Eylül, 'Düğüm' adlı EP'siyle neyi kanıtladı?

Eylül, 'Düğüm' adlı EP'siyle neyi kanıtladı?

Eylül, geçen yıl 'Çok Kalbimi Kırdın'la elektronik ve pop seven kitleyi mest etti. Şarkıcı, 'alternatif' sularda müzik yolculuğuna devam ediyor. 'Boşver', 'Düğüm' ve 'Hayat' single'larını bir EP'de buluşturan Eylül, 'Kalk Git' döneminden uzaklaştığını, alternatif müzikte sağlam bir şekilde yürüdüğünü kanıtlamış oldu...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Elektronik müziğin yalnızca yüksek tempo dans şarkılardan ibaret olduğunu düşünen bir kitle var. Halbuki hepimiz biliyoruz ki elektronik müzik yalnızca 'kopartmaz', aynı zamanda 'süründürür' de. Hem de cool bir şekilde, tatlı tatlı. Hatta bazen efkar basar, açarsınız bir trip hop ve misler gibi motive olursunuz. Elektronik müziğin binbir çeşidi varken ve devir müzik türlerinin birbirleriyle ahenkle dans etmesi devriyken, neden bu kadar keskin çizgiler çiziyoruz ki?

Haberin Devamı

Eylül, Düğüm adlı EPsiyle neyi kanıtladı

Pop'tan uzaklaştı

Eylül, 'Çok Kalbimi Kırdın' şarkısıyla, müzik kariyerinin hemen ikinci işinde sağlam bir virajdan geçti. 'Kalk Git' kadar popüler olmayan ancak nitelik bakımından tur bindiren 'Çok Kalbimi Kırdın', doğru bir 'yeni sayfa'ydı. Dinleyicilerde ilk etapta kafa karışıklığı yaratsa da, Eylül'ün sıcak vokali ile cool sound birleşince, ortaya modern bir şarkı çıktı. Dijital müzik platformlarıyla popülerleşen alternatif işlerin arasından kendini gösterebilecek bir çalışmaydı.

1 milyona yaklaştı

'Çok Kalbimi Kırdın' şaka maka 1 milyona yürüyor. Şu anda dinlenme sayısı Spotify'da 600 küsür bin. Bu, tarz konusunda kafa karışıklığı yaratmış bir müzisyen açısından başarılı bir nicelik. Nitelik için ise bir sonraki iş/işler bekleniyordu. Şanslıyız, 'Düğüm'e kavuştuk. Önce 'Boşver', sonra 'Hayat' ile duyurulan 'Düğüm' adlı 3 şarkılık EP'nin en can alıcı şarkısı hangisi peki? Açık açık söyleyeyim, EP'ye adını veren şarkı olan 'Düğüm'... 'Düğüm', Eylül'ün alternatif sularda istikrarlı bir şekilde ilerlediğini bize net bir şekilde kanıtlıyor.

Haberin Devamı

'Düğüm' dinleyeni büyülüyor

Eylül'ün bugüne kadar söylediği en cool, modern şarkı olan 'Düğüm', gizemli atmosferinden akılda kalıcı sözlerine doğru ve gayet iddialı bir şarkı. Sadece Eylül değil, son dönemde yükselişe geçen 'dünya sound'una yakın Türkçe şarkılar' kategorisine de rahatlıkla dahil oluyor. 'Düğüm'ün nakaratındaki vokal ve nakarat sonrası gelen 'bıçkın' kısım akılda kalıcı, şarkıyı yükselten, karakter katan kısımlar. Ukraynalı Kazka grubu kadar folk olmasa da, yine de elektronik ve pop'un doğru bir karışımı.

'Hayat' gerçek bir 'pazar şarkısı'

EP'deki diğer şarkılardan 'Hayat' gerçek bir 'fon' şarkısı. Pazar sabahı bir şeyler yazıp çizerken şarkıyı loop'a alabilirsiniz. Dinleyeni sıkmıyor, bir kez içine girince sürekli dinleyesiniz geliyor. 'Boşver'i ise teoride doğru olsa da pratikte pek de etkileyici bulmadım. Özellikle de nakarat bir zaman sonra yorucu hale geliyor. Ancak bu negatif durum şarkının kaliteli olmadığı anlamına da gelmiyor...

Haberin Devamı

Ukraynalı Kazka grubu gibi ilerlerse...

Eylül'ün elektronik sulara doğru ilerlediğini söyleyebiliriz. Özellikle 'Düğüm' şarkısı yeterli tanıtımı yapılırsa sadece 'Çok Kalbimi Kırdın'ın niceliksel başarısını gölgede bırakmaz. Aynı zamanda Eylül'ü Türkçe müzikte çok daha başka bir yere taşıyabilir. Eylül'ün tam da bu noktada yavaş yavaş konserlere ağırlık vermesi lazım. Markasına daha çok yatırım yapmalı.

Eylül, Düğüm adlı EPsiyle neyi kanıtladı

Müzikal anlamda ise şu anda 'Plakala' şarkılarıyla özellikle Doğu Avrupa'yı sallayan Kazka grubu gibi, biraz daha 'grup müziği' tadında ilerlemesi gerektiğini düşünüyorum. Ukraynaca bir elektro-pop şarkının hit olabildiği bir dünyada, bu türün Türkçe'deki en doğru isimlerinden olan Eylül'ün de kısa zamanda evrenselleşebileceğine inancım tam...

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler