Eylül Ayında Bahçede Yapılacak İşler Nelerdir?

Sonbahar mevsiminin ilk ayı olan’ eylül ayı’ bahçe bakımı için önemli bir aydır. Bahçelerinizi yenilemek yinelemek istiyorsanız defteri kağıdı alın! Birlikte yapılacak işleri yazalım!....İlk önce bahçenizin her tarafını her köşesini kontrol edin. Kurumuş, yıpranmış, zarar görmüş, hastalanmış bitkileri tespit edin ve tek tek defterinize not alın. Çimlerinizi inceleyin leke leke kahverengileşmeler var mı? Veya yosunlaşmalar var mı? Bunları da defterinize yazın. Ağaçlarınız nasıl durumda? Kırılan, hastalanan kısımları var mı? Peki meyva ağaçlarınız ne durumda? Meyveler çok dökülmüş mü? Meyvalarda kurtlanma, böceklenme varmı? Yaz çicekleriniz solmaya başladı mı? Bunları da not aldınız mı? Hadi!!! notlarınızı yazmayı bitirdiyseniz hemen çalışmaya başlayalım…..

Haberin Devamı

Bahçenizde tüm solmuş kurumuş ve zarar görmüş çalı bitkilerinizi steril bir makas yardımı ile budayın. Mutlaka budadığınız kısımları bahçenizde uzun süre bekletmeyin hastalık bulaştırabilir.

Çalılarda ,Sarmaşıklarda, Ağaçlarda gördüğünüz böceklenme veya mantarlaşma durumları varsa mutlaka bir uzmana gösterin ve durma uygun insektisit/fungusit ilaçlarından kullanım şartlarına göre ilaçlamaya başlayın. İlaçlamalarınızı yağmursuz, rüzgarsız havada yapın ve maske takınız.

Özellikle meyva ağaçlarınızda veya sebze bahçenizde gördüğünüz böceklenmeye karşı biran evvel ilaçlamaya başlayın. Yoksa veriminiz düşer ve ürün alımınız azalır.

Sebze bahçelerinizin yabani otlarını temizleyin, toprağını havalandırın ve kışlık sebzeleriniz için yer ayırın.

Bu ayda havalandırma işlemi de çok önemlidir. Toprak yüzeylerini çim alanlarınızı uygun havalandırma aletleriyle eylül ayı içerisinde iki defa havalandırın. Bu işlem bitkilerinizi rahatlatır ve köklerini daha rahat genişler.

Zayıf gövdeli bitkilerinizi, sarmaşıklarınızı sonbahar rüzgarlarından korumak için destek çubuklarıyla mukavemet kazandırın. İlerde kar, yağmur, rüzgar gibi hava şartlarına karşı bitkilerinizin dayanıklı olmasını sağlar.

Sonbahar mevsimin en önemli özelliği bitkilerinin yapraklarını dökmeye başlamasıdır. Dökülen yaprakları toplayın ve gübre yapmak için uygun bir yerde biriktirin. Bitkileriniz bu gübreyi çok sevecektir.

Haberin Devamı

Çimlerinizde kahverengileşmiş kısımları el veya bahçe aleti yardımı ile temizleyin, toprağını karıştırın ve uygun çim tohumu ile çim ekimi yapın. Kısa zamanda kötü görüntü gidecektir.

Eğer çimlerinizde yosunlaşma varsa öncelikle drenajınızı kontrol edin. Daha sonra o bölgeyi temizleyin, yosun önleyici gübre kullanın ve çim ekimin yapın.

Yazdan kalan kurumuş veya zedelenmiş çiceklerinizin temizliğini yapın. Toprağını havalandırın ve sonbahar çicekleri için yer açın.

Sonbahar çiceklerini ekmek için acele etmeyin. Havaların biraz daha soğumasını bekleyin.

Soğuklardan etkilenen bitkilerinizi kapalı ortama almaya başlayın. Geceleri sıcaklık düştüğünden sıcak ortamı seven bitkileriniz(Benjamin,kaktüs,…) cabuk etkilenebilir.

Sonbahar gübrelemelerine başlayabilirsiniz. Meyva ağaçlarınızı sebze bahçelerinizi ve özellikle çim alanlarınızın durumuna ve ihtiyacına göre ilaçlayın.

Haberin Devamı

Bahçeler dört mevsim dört ayrı güzellikte olur ama bahçenin bakımı yapılırsa……

.Şimdiden Kolay Gelsin!

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI