Gündem Ezidi annelere evlat işkencesi

Ezidi annelere evlat işkencesi

20.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şengal’de kalan çocuklarını isteyen 27 anneyi ‘Çocuklarınızı vereceğiz’ diye çağıran IŞİD’liler yemek ikram ettikleri kadınlara insanlık dışı bir cevap verdi...

Ezidi annelere evlat işkencesi

IŞİD’in Şengal bölgesine yaptığı vahşi saldırılardan kaçarak Türkiye’ye gelen Ezidilerin, Diyarbakır’da kaldıkları kampta büyük bir yas yaşanıyor. Kaçarken, çocukları IŞİD tarafından esir alınan çok sayıda aile, bölgeden gelen haberlerle sarsıldı. IŞİD’in esir tuttuğu çocukların bir bölümünü öldürdüğü “Gelin çocuklarınızı alın” diyerek çağırdığı 27 Şengalli kadına yemek ikram ettikten sonra “Az önce çocuklarınızı yediniz” dediği ifade edildi. Aileler bu iddianın doğruluğunu bilmiyor ama kampta çok büyük bir travma yaşanıyor.
Bölgeden gelen haberler üzerine kampta yas ilan edildi, çocuklara verilen eğitime ve kültürel aktivitelere de ara verildi. Kampta, çocuklara eğitim veren Başak Kültür ve Sanat Vakfı eğitmenleri, son dönemde yaşananlara ilişkin gözlemlerini şöyle aktardı:
- Çocuklardan biri sadece 3 gün katıldı; ‘Çalışmalara katılmak istemiyorum. Ailem o vahşilerin elindeyken ben buraya gelip gülemem’ dedi.
- Ezidilerin yaşadığı Diyarbakır Fidanlık Kampı’ndaki faaliyetlerimize gelen çocukların, aktivitelere odaklanma konusunda problem yaşadıklarını gördük.
- Kobani’den gelenlerle yapılan çalışmalarda insanların geleceğe dair yeni bir yaşam geliştirme motivasyonları olduğunu gördük. Oysa Şengallilerde ağır bir yas havasının yanı sıra Avrupa’ya göç etmeye yönelik ciddi bir çaba olduğu görülüyor.
Salıncakta öldü
Eğitmenler, kamptaki iki olay nedeniyle yas tutulduğunu ve eğitimlere ara vermek zorunda kaldıklarını da anlattı. İlk olay 11 Mart’ta yaşandı ve kendisi için salıncak yapan 4 yaşındaki bir kız çocuğu, sallanırken ipin boynuna dolanması sonucu yaşamını yitirdi. Çocuğun yanındaki diğer çocukların da korkup olaya müdahale edemedikleri bildirildi.
Kampın bütününde yas tutulmasına ise eğitmenlerin anlatımına göre Şengal’den gelen haberler yol açtı. Kamptaki Ezidilerin bir bölümünün çocukları halen IŞİD’in elinde rehin tutuluyor. İddialara göre, Şengal’de halen yaşayan Ezidilerin bir bölümü ise yetkililerle temas kurarak, çocuklarını istedi. IŞİD, bunun üzerine 27 anneyi, çocuklarını almaları için çağırdı. Kadınların anlatımına göre, yemek ikram edildikten sonra çocuklarını isteyen annelere, “az önce yediniz çocuklarınızı” yanıtı verildi. Çocuklarını alamayan anneler, IŞİD’in bugüne kadar yaptıkları karşısında, çocuklarının öldürüldüklerine de inanarak geri dönmek zorunda kaldı.
Çocukların akıbeti, yaşayıp yaşamadıkları, çatışmalara sokulup sokulmadıkları ise bilinmiyor. Ezidi çocukları zorla Müslüman yaptığı belirtilen IŞİD’ın, kadınlara işkence yapmak amacıyla bu yöntemi izlemiş olabileceği ancak kadınların büyük travma yaşadıkları belirtiliyor.