Gündem Ezidi kadınlara tecavüz ve işkence

Ezidi kadınlara tecavüz ve işkence

10.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kopenhag Danimarka’da yaşayan Çorum’lu Kürt kökenli genç araştırmacı gazeteci ve yazar Deniz Serinci DAEŞ’in kaçırdığı kadınları köle olarak kullanıp tecavüz dahil her türlü insanlık dışı muameleye tabi tuttuğunu Ezidi bir kadının hayat hikâyesini kitap olarak yayınlayarak gözler önüne serdi.

Ezidi kadınlara tecavüz ve işkence

Danca “DAEŞ’te köle” adıyla Avrupa’nın önde gelen yayınevlerinden Gyldendal tarafından yayımlanan kitap, bir resepsiyonla tanıtıldı. Kitapta, DAEŞ’in 2014 yılında K. Irak’ın kuzeyinde bulunan Sincar bölgesini ele geçirdiğinde esir alarak zorla alıkoyduğu kadın erkek ve çocuk 6 bin kişi arasında yer alan ezidi kadın 27 yaşındaki Ghaliya’nın 285 gün yaşadıkları anlatılıyor.
‘Din adına yapıldı’
Ghaliya’nın kendinden 4 yaş küçük kız kardeşi Markaz ile birlikte defalarca köle olarak verildikleri DAEŞ militanlarının, tecavüz, işkence, din değiştirme gibi akıl almaz ve acımasız muamelerini ‘din’ adına yaptıklarını söylemeleri anlatılıyor.
DAEŞ militanların genç kız kardeşi Markaz’a tecavüz edecekleri zaman onu ellerinden kurtarmak için kendini feda etmeye hazır olan abla Ghaliya, alay edilerek kenara nasıl itildiğini ve utanç içinde sırtını çevirmek zorunda bırakıldığını belirtiyor.
Erkekleri öldürdüler
Kitapta, DAEŞ’in Ezidi erkek ve kadınları birbirinden ayırdıktan sonra erkekleri öldürerek yok ettikleri ifade ediliyor. Yazar Deniz Serinci, DAEŞ’in elinden kaçarak iki yıl önce Almanya’ya sığınan Ghaliya’nın hikâyesini yazmasının en önemli nedenlerinden birinin, konuştuğu 15 tane köle kadının hepsinin yaşadıklarını anlatırken bir yerde anlatamayacak duruma geldiklerini, Ghaliya’nın ise büyük bir cesaretle her yaşadığı anı bir bir anlattığını söyledi.

Haberin Devamı