Gündem F-35 tasarısı ABD Senatosu’ndan geçti

F-35 tasarısı ABD Senatosu’ndan geçti

20.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Senatosu, ABD Savunma Bakanlığı’nın 2019 mali yılında bütçesini düzenleyen yasa tasarısını kabul etti.

F-35 tasarısı ABD Senatosu’ndan geçti

2019 mali yılında Pentagon’a 716 milyar dolarlık bütçe öngören tasarıya, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’da da onay verildi. Tasarının kabul edilmesi Türkiye açısından da büyük önem taşıyor. Ulusal Yetkilendirme Yasası (NDAA) olarak bilinen tasarıda F-35 savaş uçaklarının, ancak Trump yönetimi “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alarak NATO’yu tehdit etmediği ve ABD vatandaşlarını tutuklamadığını” ispatlamasının ardından satışının gerçekleşebileceği ifade edildi.

Haberin Devamı

Kabul edilen tasarıda Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak silah sistemlerini geliştirmeyi olumsuz etkileyebileceği öne sürülüyor ve bu adımın NATO’daki ortak çalışabilirliği etkileyebileceği savunuluyor.

Rapor isteniyor

Tasarının yasalaşmasından sonra 60 gün içinde Savunma Bakanı James Mattis, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya danışarak Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere dair Kongre’nin ilgili komitelerine kapsamlı bir rapor sunacak.

Tasarı nedeniyle, bu rapor tamamlanmadan Pentagon’un Türkiye’ye Kongre’nin onayına tabi herhangi bir dış silah satışına onay verilemeyecek. 10’a karşı 85 oyla kabul edilen tasarı Senato ve Temsilciler Meclisi’nin uzlaşmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın onayına sunulacak.