Ankara F-35 Uçağı 21. Orta Gövdesi Törenle Teslim Edildi

F-35 Uçağı 21. Orta Gövdesi Törenle Teslim Edildi

12.07.2017 - 18:33 | Son Güncellenme:

.

F-35 Uçağı 21. Orta Gövdesi Törenle Teslim Edildi

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yönetilen bir konsorsiyum projesi olan JSF (Joint Strike Fighter-Müşterek Taarruz Uçağı) projesi kapsamında TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretimi tamamlanan ilk Türk JSF/F-35 uçağının orta gövdesi, TUSAŞ tesislerinde düzenlenen törenle ABD firmaları Northrop Grumman ve Lockheed Martin’e teslim edildi.
Amerika Birleşik Devletleri’nin önderliğini yaptığı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Avustralya, Danimarka, Hollanda, İngiltere, İtalya, Kanada ve Norveç’in ortak ülke olarak katılım sağladıkları ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yönetilen bir konsorsiyum projesi olan JSF (Joint Strike Fighter- Müşterek Taarruz Uçağı) Projesi kapsamında TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından üretimi tamamlanan ilk Türk JSF/F-35 uçağının “orta gövde”si, TUSAŞ tesislerinde düzenlenen tören ile müşterileri olan Northrop Grumman (ABD) ve Lockheed Martin (ABD) firmalarına teslim edildi.
Törenle teslim edilen orta gövde, bugüne kadar tamamlanarak teslim edilen 21. orta gövde olmasının yanı sıra Mayıs 2018’de Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girecek ilk Türk F-35 uçağının orta gövdesi olma özelliğini de taşıyor. F-35 projesinin Hava Kuvvetleri Komutanlığının operasyonel ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra Türk savunma sanayii firmalarına yeni iş fırsatları oluştururken, Türkiye’nin F-35 gibi beşinci nesil bir hava platformunun küresel tedarik zincirinde yer alması projede görev alan yerli firmalar için dikkat çekici bir kabiliyet ve rekabet edebilirlik göstergesi olarak kabul ediliyor.
TUSAŞ, F-35 programında “orta gövde, kompozit parçalar, metalik alt gövdeler, hava alığı ve hava-yer harici yük taşıyıcı paylon" üretimlerini dünyada tek veya birkaç kaynaktan birisi olarak gerçekleştirmekte. 2008 yılında ilk kompozit parçaların teslimatını yapan TUSAŞ, ilk “metalik alt gövdeler ve hava-yer harici yük taşıyıcı paylonları" 2009 yılında, ilk hava alığını 2010 yılında ve ilk orta gövdeyi ise 2013 yılında teslim etti. JSF/F-35 programı çerçevesinde TUSAŞ, ABD ve İtalya’daki uçak montaj hatlarını uzun yıllar desteklemeye devam edecek.