Ekonomi F klavye seferberliği

F klavye seferberliği

29.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamuda F klavye zorunluluğunun başlamasına az bir zaman kala bilgisayar sektörü hareketlendi. Satılan bilgisayarların sadece yüzde 5’inde F klavye bulunuyor. Ancak F klavye Türkçeye ve seri yazıma en uygun klavye

F klavye seferberliği

Kamuda 2017 yılı itibariyle bilgisayarlarda F klavyenin zorunlu hale gelecek olması sektörü hareketlendirdi. Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem’in girişimleri sonucunda kamu kurum ve kuruluşlarında F klavyeye kademeli geçiş yaşanacak.

Haberin Devamı

Başbakanlık tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan 10 Aralık 2013 tarihli genelgede, genelgenin yayımından itibaren alım süreci başlatılmış olanlar dışında temin edilecek tüm bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesi kararı alınmıştı. Bu furyanın özel sektörü de etkilemesi bekleniyor.

Türkiye’de son yıllarda talep olmaması nedeniyle F klavyeli dizüstü ve masaüstü bilgisayar bulmak çok zordu. Zaten son istatistikler Türkiye’de yılda satılan bilgisayarların sadece yüzde 5’inde F klavye olduğunu gösteriyor. Ancak bu yeni gelişme ışığında F klavyeli bilgisayar sayısının ciddi oranda artış yaşanması bekleniyor.

Yüzde 5

HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede, uzun yıllardır kurumsal bilgisayarlarında müşterilerinin ihtiyacı doğrultusunda F klavyeyi seçili modellerde temin ettikleri söyledi. Akdede, F klavyeli bilgisayar satışının tüm pazara oranının yüzde 5’in altında olduğunu da vurgulayarak, “Yeni dönemde kullanıcıların bilgisayarlarını kolayca F klavyeli hale getirebileceğini belirtiyor. Masaüstü bilgisayar klavyelerinde sipariş aşamasında veya daha sonrasında F klavye temin edilmesi mümkün. Dizüstü bilgisayarlarda siparişten önce kurumsal müşterilerimize ihtiyaçları doğrultusunda fabrikada özel üretim yaptırıp temin ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Casper Kurumsal Satış Müdürü Cemal Taşlı da, kullanıcı istekleri doğrultusunda F klavyeye sahip modelleri uzun süredir üretttiklerini dile getirerek, kamudaki zorunluluk sonrasında F klavye kullanımının ülke genelinde ciddi artışa geçmesini beklediklerini kaydetti.

En ideal tuş dizilimi

F klavyenin Türkçe’de kullanılan harflerin kullanım sıklığına göre düzenlendiğini de anımsatan Taşlı, “Türkçede en sık kullanılan harfler F klavyenin orta kısmında yer alıyor. Bu nedenle Türkçe yazmak için en ideal tuş dizilimine sahip klavye F klavyedir. Kısacası F klavye üretkenlik anlamına gelmektedir. Mevcut Q klavyesini F klavye ile değiştirmek isteyen kullanıcılar şayet masaüstü bilgisayar kullanıyor iseler kolaylıkla bir F klavye alabilirler. Dizüstü bilgisayar kullanmaları durumunda ise cihazlarını servis noktalarına götürerek klavye değişimi talep edebilirler. Bunun için beraberinde bilgisayarlarının ayarlar kısmı seçeneğinden F klavyeyi seçmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

F klavye seferberliği

‘Q’ hızlı yazmaya engel

Dünyada en çok kullanılan klavye olan Q yani Qwerty klavye ülkemizde de çok yaygın. İngilizce konuşan ülkelerde daha yaygın olsa da hiçbir dile uyumlu olarak geliştirilmedi. Çünkü mucidi Christopher Latham bu dizilişi yaparken, daktilo kullanımında en çok kullanılan harfleri birbirine yakın koymaktan kaçınmış. Özellikle yazı makinesinde sıkışıklık nedeniyle hızlı ve seri yazmayı önlemek için bu yöntemi kullandı. Bu nedenle Q klavye seri yazmaya uygun değil.

Yüzde 11 daha hızlı

Türkçeye uygun F klavyenin mucidi İhsan Sıtkı Yener. F klavye, 20 Ekim 1955’te Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylandı.

F klavye, Türkçenin teknik özellikleri ve parmakların kombinasyonuna göre yapıldı.

Haberin Devamı

Hızlı yazmak için sık kullanılan harfler klavyenin ortasında, az kullanılanlar kenarlarda sıralandı. Sağ tarafa ünsüz, sola ünlü harfler yerleştirildi.

Araştırmalarda, F klavyenin Q klavyeden yüzde 11 daha hızlı olduğu saptandı. Günümüz Türkçesine göre F klavyede birkaç tuşun yerinin değiştirilmesi sonucu Q klavyeye göre yüzde 46 daha çabuk yazılabileceği de görüldü.

F klavyede parmakların yeri değiştirilmeden sadece orta sıradaki 8 harfle Türkçe metnin yüzde 55’i yazılabiliyor.

Prof. Dr. Firdevs Güneş’in araştırmasına göre, F klavyede Türkçe metinleri yazarken sağ el yüzde 51, sol el ise yüzde 49 oranında kullanılıyor. Bu durum her iki beyin yarım küresinin de yazma sürecine dengeli katılmasını sağlıyor. Bu sayede F klavye, zihinsel becerileri geliştirmeye katkı sağlıyor.

YENi ÜRÜN

Gear Sport Türkiye’de

Samsung, sportif bir yaşam tarzını benimseyenler için geliştirdiği Gear Sport akıllı saat modelini Türkiye’de satışa sunduğunu duyurdu. Yeni Gear Sport’un Super Amoled 1.2 inç ekranı ve gelişmiş arayüzü sayesinde hareket halindeyken bile bilgiler kolay bir şekilde görüntülenebiliyor. Kullanıcılar internete bağlı olmadıklarında dahi beslenme ve egzersiz tavsiyeleri alabiliyor.

Haberin Devamı

Gear Sport ile aralarında Under Amour Record, MyFitnessPal, MapMyRun ve Endomondo’nun da yer aldığı aktivite, beslenme ve topluluk uygulamalarına erişilebiliyor. Ayrıca Spotify ile en sevilen şarkılar online ya da offline olarak akıllı telefon olmadan dinlenebiliyor. Gear Sport’un farklı renk ve tasarımlardaki değiştirilebilir kayışları, farklı kıyafetlere ve stillere kolaylıkla uyum sağlayabiliyor.

F klavye seferberliği

YENİ UYGULAMA

Evtiko Avrupa pazarına açılıyor

Teknolojik dönüşümü emlak sektörüne taşıma ve evini satmak isteyenlerden teklif almak hedefiyle yola çıkan Evtiko, ilk yılını geride bıraktı. Evtiko, geçen süre zarfında toplam 15.060 talep alıp bunların 1.845’ine teklif verdi. Bir yılda veritabanına bine yakın emlakçı, 600 emlak ofisini dahil etti. Evtiko, şimdi de Madrid şubesi ile Avrupa’ya açılıyor.

Evtiko Kurucusu ve CEO’su Sina Afra, “Çok yakında şirketimizin Avrupa merkezi Lüksemburg olacak. Kasım 2017’de ise Avrupa’daki ilk şehrimiz olan Madrid’de faaliyete başlıyoruz. Bunun için gereken ekibi oluşturduk. 2018’de ise ikinci şubemizi Milano’da açacağız, bunun için işe alım sürecini başlattık. Sonrasında Avrupa’ya açılan ve 10 Avrupa şehrinde aktif olan bir Türk şirketi olmayı hedefliyoruz” dedi.