Teknoloji Facebook Yapay Zekayı Buradan Yönetiyor

Facebook Yapay Zekayı Buradan Yönetiyor

15.07.2016 - 16:01 | Son Güncellenme:

Facebook, Prineville, Oregon’da yer alan yapay zeka merkezi ile burayı sosyal medya devinin yapay zeka araştırmalarının kalbi niteliğinde.

Facebook Yapay Zekayı Buradan Yönetiyor

Facebook’un bu dev merkezinde yer alan sistemler bütün yapay zeka işlemlerini yürütüyor ve sosyal medya öncüsünün en değerli yeri olarak konumlandırıyor. Big Sur adı verilen donanım sistemi kendi kendine yazılım öğreniyor ve bunu zaman içerisinde geliştirmeye çalışıyor. Bütün dünyadan gelen dev miktardaki veriyi kullanan merkez inanılmaz bir bilgisayar gücü kullanarak gelen aylarca sürecek olan işlemleri saatler içerisinde bitirebiliyor.

Haberin Devamı
Bir Çok İşleve Sahip

Buradaki merkezde yer alan yapay zeka masa oyunları oynayabilen, fotoğrafları anlayıp insanlara içeriğini insanlara içeriğini açıklayabilen programlara güç veriyor. 9000 bin kişinin yaşadığı yerde bulunan merkez Facebook’un buradaki ikinci merkez. Diğer ise şirketin 6 yıl önce kurduğu Amerikan veri merkezi. Bu merkez tam 92 bin metre kare büyüklüğünde. Merkez bir veri merkezinden çok bir kamu binası gibi. Her giriş ve çıkışta inanılmaz bir güvenlik yoğunluğu var. Facebook geçen sene Big Sur yapay zeka sistemini açık kaynak kodlu hale getireceğini açıklamıştı. Tabi tam anlamı ile bunu kullanmak için Google ya da Microsoft gibi devasa veri merkezleriniz olması gerekiyor.

Geçen nisan ayında düzenlenen F8 geliştirici konferansında Mark Zuckerberg şirketin 10 yılda kat ettiği yolu anlatmıştı. Önümüzdeki on yılda ise şirketin amacı internet bağlantısı konusunda lider olmak. Bunun en önemli parçaları ise internet yayan dronelar, arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zeka.

Yazarlar