Gündem ‘Facia yaşanmadan önlem alınmalı’

‘Facia yaşanmadan önlem alınmalı’

13.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir Aliağa’daki TÜPRAŞ rafinerisinde önceki gün boş nafta tankındaki bakım sırasında, gaz sıkışması sonucu patlama meydana gelmiş, yüklenici firma çalışanları Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere ölmüş, 2 işçi de yaralanmıştı.

‘Facia yaşanmadan önlem alınmalı’

Patlama, yaşanabilecek büyük endüstriyel kazalara dair mevzuatı yeniden gündeme getirdi. Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, endüstriyel kazalara dair mevzuatın adı ve içeriği olmakla birlikte Türkiye’de uygulamasının bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

‘Hızlı yapılmalı’

Bozoğlu, Türkiye’de Avrupa Birliği’nden (AB) 28 yıl sonra, 2010’da bir yönetmelik yayımlandığını belirterek, “2 yıl sonra yürürlüğe gireceği belirtildi. Ancak uygulanması gereken maddeler önce 2017, sonra da 2019’a ertelendi” diye konuştu.

Bozoğlu, tehlikeli kimyasalları kullanan, üreten veya depolayan tesislerde yaşanacak olası kazalara dair önlem alınması adına ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik’ bulunduğunu belirterek, “Bu yönetmelik AB’de kısaca SEVESO Direktifi olarak anılıyor. Facia yaşanmadan önlem alınması mümkün. Bu konu literatürde ‘proses güvenliği’ veya ‘risk yönetimi’ olarak adlandırılıyor, ‘afet yönetimi’ ise risk yönetiminin ardından olası kaza sonrasında önem kazanıyor. Olası faciaların ardından afet yönetimi hızlı, çözüm odaklı, koordineli biçimde yapılabilmeli. Tesislerle ilgili, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) sorumluluğu bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

‘100 kişi öldü’

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Ali Uğurlu da yönetmelikle iş yerlerinin tehlike sınıflarına göre sınıflandırılması ve alınması gereken önlemlerin çerçevelendirildiğini belirterek, “Tesisler, depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na beyan ediyorlar. Bu durum beyan esasına göre sürüyor. 25 binin üzerinde tehlike arz eden işletme varken, 6 bin işletme üst seviyede tehlikeli diye beyanda bulunmuş. Yani 20 bin işletme ‘Bende tehlike yok’ demiş, çıkmış. Çünkü tehlike var dese çalışma yapması gerekiyor. Böyle bir şey olabilir mi?” diye konuştu.

Ertelenen maddeler

Mevcut yönetmelikte olmasına rağmen uygulaması ertelenen maddeler şöyle:

- Tesislerin tehlike risklerini azaltmaları koşulu.

- AFAD’ın olası kazalara dair ne gibi önlemler alacağını, neler yapması gerektiğini içeren “Harici Acil Durum Planı” hazırlama şartı.